Regija

Završeno PH u boksu: Trijumf braće Plantić i BK Leonardo, Sobjeslavski savladao Veočića u najboljem meču

Matej Uremović vs. Luka Plantić
 Damir Krajac / CROPIX
Završeno je ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske u boksu koje je okupilo natjecatelje i natjecateljice iz šest muških i tri ženske kategorije. U muškoj konkurenciji vidjeli smo četiri obrane titule i dva nova prvaka, a zanimljivo je bilo i kod djevojaka gdje su trijumfirale splitske boksačice i mlada talentirana Nikolina Čačić.

Finalni program pred ponovno do kraja ispunjenom dvoranom Zagrebačkog boksačkog centra otvorenom je muškim programom, a prva je na redu bila kategorije do 63 kilograma i meč Erika Pijetraja protiv Diega Mamića. Pijetraj je danas ujedno odradio svoj najbolji meč na cijelom turniru. Prvu rundu odmah je postavio distancu te je pogađao veliki broj udaraca, a to je sve dodatno kapitalizirao pola minute prije kraja runde, kad je serijom uzdrmao boksača iz Pule i doveo ga do brojanja. Drugu rundu Pijetraj je prepoznao vrlo jednostavnu kombinaciju prednjeg direkta i zadnjeg krošea koja mu je prolazila i kojom je konstantno skupljao bodove. Mamić se probudio u trećoj rundi koja je napokon ponudila izjednačen odnos snaga, no bilo je prekasno da napravi išta više od toga i branitelj naslova je još jednom pokazao kako trenutno drži primat u ovoj kategoriji. No, mora se priznati da mu je Filip Poturović u polufinalu pružio zanimljiv otpor i bit će sjajno popratiti neke njihove okršaje u budućnosti.

Kategoriju do 69 kilograma ponovno je pokorio Marko Zeljko, no u finalu protiv Stipana Prtenjače je sve više bilo u rangu ekshibicije. Nakon što je iskusni Prtenjača dan ranije eliminirao Petra Cetinića, svom prijatelju Zeljku predao je meč nakon jedne runde ispitivanja snaga i tzv. "point fightinga". Bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi po pitanju reprezentativnog mjesta na olimpijskim kvalifikacijama. Izbornik Čalić prije prvenstva je tvrdio kako je Petar Cetinić u prednosti, no moguće da je Zeljko vratio svoje mjesto. Nije isključena niti opcija izbornog sparinga na kojem bi njih dvojicu mogao vidjeti jednog protiv drugog.

Najbolji i najneizvjesniji meč dana viđen je u srednjoj kategoriji. Mladen Sobjeslavski obranio je titulu, no za to se morao itekako potruditi. Gabrijel Veočić je u svom trećem seniorskom meču uopće još jednom pokazao koliko je dobar te koliko bi dobar tek trebao postati. Neprestana akcija viđena je od samog početka, a dojam je kako se Sobjeslavski u početku bolje snašao. Veočić je s druge strane bio agresivniji, no u tom pristupu je primao neke udarce koje je realno mogao izbjeći. Pokušao je Sobjeslavski boksati tehnički, no uspio ga je uvući Veočić u pravi "fajt" što je na kraju oduševilo i publiku. Nakon vrlo izjednačene prve runde, u kojoj se dobio dojam kako je boksač iz Leonarda pogodio više efektivnih udaraca, dok je Veočić više radio i imao kvantitetu na svojoj strani, druga runda donosi nekoliko situacija gdje ju je Sobjeslavski svojim serijama "ukrao". Posljednja dionica meča donosi najbolje tri minute za Veočića koji je krenuo na sve ili ništa, ali u nekim većim serijama nije uspio pogađati. Dobio se dojam kako je boksač iz Slavonskog Broda uzeo tu posljednju rundu, no to mu na kraju nije bilo dovoljno. Sobjeslavski je slavio podijeljenom odlukom 4:1.

Titula u kategoriji do 81 kilogram ostaje u obitelji Plantić, no ovog puta kod mlađeg brata Luke. U meču prepunom akcije on je savladao Mateja Uremovića. Riječki boksač odlučio je prihvatiti ono što će rijetko kome pasti na pamet, a to je upustiti se u otvorene razmjene s Plantićem, boksačem čiji je stil na ovom prvenstvu najviše sličio onom iz profesionalnog boksa. Borbenih devet minuta rezultirali su pobjedom Plantića koji je jednostavno više i češće pogađao, no Uremović je isto tako dokazao da ima što ponuditi i da idući susret ova dva momka nikako neće biti nešto što je zahvalno unaprijed prognozirati.

Kategorija koja je dobila novog prvaka je i ona do 91 kilogram. To je Damir Plantić, koji je prošle godine došao do titule u nižoj kategoriji. Nakon eliminacije Tonija Filipa u "finalu prije finala", Plantić je prije svega vrlo pametnim boksom savladao Zvonimira Rebolja. Odlučio se za taktiku pogađanja u svakoj prilici uz izbjegavanje previše otvorenih izmjena i primanja udaraca te je u tome u potpunosti uspio. Plantić je ovo prije svega odradio na iskustvo, a dragocjeno iskustvo bit će ovaj meč i Rebolju koji se mora zadovoljiti srebrom.

Zlato superteške kategorije pripalo je Marku Milunu i to bez borbe. Luka Pratljačić zbog ozljede nije mogao nastupiti u finalu tako da je Milun samo ušao u ring te dobio svoje priznanje i sad se u miru može pripremati za ono što ga čeka u Londonu.

Slično kao Milun do titule u ženskoj kategoriji do 57 kilograma došla je Nikolina Čačić. Njena timska kolegica Hrvojka Čudina predala je meč bez borbe. Borbe je ipak bilo u drugom duelu timskih kolegica, onom do 60 kilograma. Marija Malenica tamo je predajom nakon dvije runde savladala Deu Bolanču. Najneizvjesniji meč ženskog programa bio je onaj posljednji. Riječ je o kategoriji do 75 kilograma gdje je zlato pripalo Luciji Bilobrk. Još jedna boksačica splitskog Pitbulla bila je bolja od sugrađanke Ivone Brnić koja predstavlja BK Grom.

Najboljim boksačem natjecanja proglašen je Damir Plantić, nagradu za najboljeg tehničara uzeo je Marko Zeljko, dok je najborbeniji par bio onaj finalni u kategoriji do 81 kilograma, to Luka Plantić i Matej Uremović.

Rezultati:

-63 kg : 1. Erik Pijetraj (Leonardo), 2. Diego Mamić (Pula), 3. Filip Poturović (Nova Gradiška), Dominik Gubo (Osijek)

-69 kg: 1. Marko Zeljko (Salona), 2. Stipan Prtenjača (Sesvete), 3. Petar Cetinić (Rijeka), Marin Slavić (Rijeka)

-75 kg: 1. Mladen Sobjeslavski (Leonardo), 2. Gabrijel Veočić (Brod), 3. Luka Lozo (Joker), Noa Ježek (Titan)

-81 kg: 1. Luka Plantić (Salona), 2. Matej Uremović (Rijeka), 3. Hrvoje Ćibarić (Leonardo), Nikica Radonić (Split)

-91 kg: 1. Damir Plantić (Sesvete), 2. Zvonimir Rebolj (Osijek), 3. Toni Filipi (Gladijator), Petar Jaman (Leonardo)

+91 kg: 1. Marko Milun (Leonardo), 2. Luka Pratljačić (Osijek), 3. Marijan Brnić (Grom)

-57 kg žene: 1. Nikolina Čačić (Omega), 2. Hrvojka Čudina (Omega), 3. Sara Hušidić (Predator), Tajana Košćak (Omega box)

-60 kg žene: 1. Marijana Malenica (Pitbull), 2. Dea Bolanča (Pitbull), 3. Maja Šarić (Marjan)

-75 kg žene: 1. Lucija Bilobrk (Pitbull), 2. Ivona Brnić (Grom), Lucija Brkljača (Bandog)

Linker
08. travanj 2024 15:55