Regija

Zeljko i Sobjeslavski poraženi podijeljenim odlukama nakon sjajnih mečeva prepunih akcije

Marko Zeljko i Mladen Sobjeslavski
 screenshot/Olympic
Olimpijske europske kvalifikacije, barem ovaj prvi dio njih, završile su porazima dva hrvatska boksača, no obojica su itekako puno pokazali te su poraze doživjeli podijeljenim sudačkima odlukama nakon mečeva prepunih akcije. Od Zeljka je rezultatom 4:1 bio bolji boksač iz Bjelorusije, dok je Sobjeslavskog rezultatom 3:2, zahvaljujući boljem otvaranju treće runde, savladao Finac.

Marko Zeljko napokon je pokazao dio boksa za kakav znamo da je sposoban prezentirati, no to nažalost nije bilo dovoljno za pobjedu u sjajnom meču protiv 19-godišnjeg Aliaksandra Radzionaua iz Bjelorusije. Radzionau je slavio podijeljenom odlukom (4:1) u meču gdje ne bi bilo nepošteno niti da se koji sudac više okrenuo 25-godišnjem Hrvatu.

Bjelorus je započeo meč kao agresivniji boksač, na što je Zeljko jako dobro kontrirao. Odmah su boksači ponudili visok tempo uz puno akcije i jako malo klinčeva te je bilo jasno kako će ovo biti okršaj u kojem će publika moći uživati. Gotovo cijela prva runda donijela je agresivnijeg Radzionaua, a precizno su u velikom broju pogađali obojica. Bila je to runda teška za presuditi, no čini se kako je inicijativa Bjelorusa presudila u njegovu korist i to na kartici svih pet sudaca. Drugu rundu nastavlja se sličan boks u kojem obojica pogađaju, no dojam je kako je Bjelorus imao više čistih udaraca, velikim dijelom zbog vrlo atraktivnog, ali također i ponekad štetnog boksačkog stila Marka Zeljka, koji uključuje niže spuštene ruke. Tako je njegova glava više puta bivala previše otvorenom metom, što je mladi boksač jako dobro koristio. Nije Zeljko ostajao dužan, odradio je bolju rundu od prve, no mogao je raditi više i ne bi mu škodio pokušaj preuzimanja inicijative, dok je Bjelorus bio onaj koji je konstantno tražio udarce. Nisu oni u velikom broju pogađali, no stvorili su efekt kod sudaca, što zna biti ključno u ovako neizvjesnoj rundi. Amerikanac je bio jedini sudac koji ju je presudio u korist Marka Zeljka.

Treća runda donosi boks u kojem je napokon Zeljko agresivniji, no i dalje je bio previše otvoren. Tražio je Marko udarce koji će dovesti do brojanja, jer samo je to bio način koji mu može donijeti pobjedu, no isto tako je bio neoprezan pa je Bjelorus nastavio lako poentirati. Napadao je hrvatski velteraš do kraja, nekoliko puta pronašao je prave udarce, ali ipak ne dovoljno jake da bi uzdrmale njegovog protivnika. Bila je to još jedna neizvjesna runda puna akcije, a i ovog puta je većinski presuđena u korist agresivnijeg boksača. To je bio Zeljko, koji je tu rundu uzeo rezultatom 4:1, no jednakim rezultatom je poražen u ukupnom zbroju. 30:27, tri puta 29:28 i 28:29 bio je rezultat koji je mladog Bjelorusa odveo dalje. Dojam je kako su suci ove borbe najviše pažnje pridodali inicijativi i šteta je što ju Zeljko nije pokušao preuzeti u prve dvije runde.

Još bolji meč odradio je Mladen Sobjeslavski te je bio još bliže pobjedi, no nedostajalo mu je malo više dojma kod jednog od tri suca koji su pobjedu dodijelili Muhammadu Abdilrassonu iz Finske. Zapravo, Finac je na početku treće runde uhvatio hrvatskog prvaku u trenutku nepažnje, iznenadio ga tehnikom koju u prve dvije runde gotovo nije niti koristio te je "odveo vodu na svoj mlin".

Meč je već u prvim sekundama gotovo donio sudar na sredini ringa jer su obojica krenuli agresivno. Dva boksača u kontragardu bili su spremni na otvoreni okršaj i to se odmah krenulo prezentirati. Mladen je bio agresivniji i puno ofenzivniji, konstantno je napadao i pogodio je nekolicinu snažnih udaraca gdje su posebno dobro izgledali oni u tijelo, no isto tako nije dobro osjetio distancu pa su mu neki pokušaju završavali točno na udarcu boksača iz Finske. Ipak, sve do same završnice činilo se da Mladen ima suce na svojoj strani, no Abdilrasoon u zatvaranju runde pronalazi nekoliko preciznih udaraca prednjim direktom te njima "krade" rundu po mišljenju sudaca iz Australije, Kirgistana i Portorika, dok su Indijac i sudac iz Ugande bodovali za Sobjeslavskog. Drugu rundu Sobjeslavski otvara drugačije i sad je on taj koji traži kontrolu distance prednjim direktom. Ipak, još uvijek mu je malo nedostajalo da bolje osjeti distancu i u potpunosti preuzme kontrolu. Borba se otvorila u drugoj polovici runde, kada obojica dobro pogađaju i na samom kraju dolazi do potpuno otvorenog okršaja. Ovu rundu puno sigurnijem Sobjeslavskom su ostala vjerna dva suca iz prve runde, ali je ovog puta dobio i povjerenje Kirgistanca. Tako je prije posljednje runde meč, osim u slučaju prekida ili brojanja, bio odlučen po mišljenju četiri suca i preostalo je uvjeriti Kirgistanca u posljednje tri minute.

No, tu je rundu Finac otvorio na sjajan način. Nakon što je dvije runde gotovo u potpunosti forsirao desni direkt, treću rundu otvorio je lijevim krošeom kojim je čisto pogodio, a onda je taj isti kroše uspio povezati još dvaput i time je zatekao očito uzdrmanog hrvatskog boksača. Sobjeslavski je do kraja runde pokušao raditi, no gotovo svaki njegov čisto pogodak završavao bi kontrom. Kao da su ga krošei s početka previše uzdrmali te do kraja runde nije uspio uhvatiti svoj ritam. Finac je pametnim boksom sve priveo kraju te je posljednju dionicu čisto uzeo po mišljenju svih pet sudaca. Konačna odluka u korist finskog boksača glasila je 30:27 i dva puta 29:28, dok je Sobjeslavski također rezultatom 29:28 uzeo meč po mišljenu dva suca koji su mu dodijelili prve dvije runde. Šteta za početak treće runde. Mladen je pokazao da je Finac boksač kojeg on može savladati, no ovog puta presudila je jedna tehnika koju 21-godišnji hrvatski boksač nije predosjetio.

Linker
22. travanj 2024 15:17