UFC

Aldu su nudili lakšeg protivnika za oproštaj: ‘Odabrao bih najtežeg protivnika, ali neću se vratiti‘

Jose Aldo

 Alejandro Salazar/PXImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Legendarni brazilski borac nije se htio povući na takav način

Povlačenje Josea Alda iz MMA-a izazvalo je podijeljene reakcije borilačke javnosti. Neki fanovi smatraju da mu je bilo vrijeme i da bi nastavkom karijere mogao narušiti svoju ostavštinu, a nekima je ipak žao i vjeruju kako je Aldo mogao još dosta toga pružiti.

36-godišnji Jose gostovao je u Trocacao Franca podcastu i otkrio je kako je njegov plan oduvijek bio povući se kad napuni 35 godina. Nešto dulje se zadržao, ali razlog tome je što se nadao još jednom napadu na titulu. Porazom od Meraba Dvalishvilija u osmom mjesecu ove godine, Aldo se udaljio od ‘‘title shota‘‘ u bantam kategoriji.

‘‘Bio sam na posljednjem pohodu ka titulu. Nadao sam se, dobro sam trenirao, bio sam na fizičkom i tehničkom vrhuncu te sam imao namjeru postati prvakom. Ali onog trenutka kad sam shvatio da više nemam mogućnost postati prvakom, tada sam odlučio da je vrijeme za kraj. Ja, ‘Dede‘ Pederneiras (Aldov trener, op.a.) i moja supruga smo otprije očekivali moje povlačenje. Znao sam da ako ne pobijed Dvalishvilija, moja karijera će biti završena. Tako je i bilo.‘‘, rekao je Jose.

Ono što mnoge donekle ‘‘žulja‘‘ jeste činjenica da Aldo ne želi odraditi oproštajni meč. Legendarni Brazilac prema postojećem ugovoru s UFC-om trebao je odraditi još jedan meč, a event koji se u 1. mjesecu 2023. godine održava u Rio de Janeiru trebao je poslužiti kao savršena prigoda za oproštaj. Aldo je to odbio, a u budućnosti se planira okušati u boksu. Dana White i UFC neće mu raditi probleme po tom pitanju.

‘‘Ostao mi je taj jedan meč prema ugovoru, a oni su mi rekli da bi me uparili s lakšim protivnikom. Ali ne, ja sam već odlučio. Tužan sam pomalo jer sam se mogao oprostiti u Rio de Janeiru, ali već sam donio odluku. U slučaju da sam morao ispoštovati ugovor do kraja, tražio bih najtežeg i najbolje rangiranog protivnika kojeg mogu dobiti, jer znam da se još uvijek mogu natjecati na najvišoj razini. Znam da su mnogi tužni jer se neću oprostiti u Riju, ali ne planiram se vratiti. Sada imam i sina i stoga mi povratak u MMA nije mi na pameti.‘‘, dodao je Aldo.

U nastavku razgovora Aldo je istaknuo kako se planirao umiroviti još nakon poraza od Petra Yana (sredina 2020. godine), ali odlučio je još jednom pokušati doći do titule u bantam kategoriji. To se na kraju nije ostvarilo, a Jose tvrdi da ne žali zbog stvari koje su se događale u njegovoj karijeri, ali jedina stvar koja ga donekle smeta jeste činjenica da je Jason Herzog bio sudac unutar kaveza prilikom Joseova posljednjeg meča u karijeri.

‘‘Borba je bila ružna, Merab me samo grlio, ali to nije samo njegova krivnja. Sudac je također kriv. On je užasan, to vam mogu reći. Ako pogledate svaki meč koji sudi, uvijek se radi o užasnoj borbi. Ista stvar se dogodila i u meču Ketlen Vieire i Holly Holm. Ako je deset sekundi prošlo, a protivnik vas samo dodiruje koljenom i zapravo ništa ne radi, razdvojite borce. Ako se situacija ne popravlja, razdvojite ih i neka krenu ispočetka. Želim se boriti u pravoj borbi, ne želim grljenje i obrambeni stil. Sudac je više kriv nego Merab. Merab je radio ono što je naumio, ali sudac nije trebao to dopustiti.‘‘, objasnio je Jose.

Aldo je taj meč izgubio jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x2, 30-27). Bio je to uistinu ‘‘ružnjikav‘‘ meč u kojem je Merab imao 16 neuspješnih pokušaja rušenja, ali kroz kontrolu u klinču uspio je doći do pobjede. Šteta je što se Aldo povukao nakon takvog meča, a ne pred domaćom publikom u puno atraktivnijem meču. Ipak, Joseovu odluku treba poštovati i neka uživa u zasluženoj mirovini.

Linker
26. travanj 2024 14:11