UFC

(FOTO) Aleksandar Rakić otputovao je u Abu Dhabi uoči meča karijere: Pogledajte fotografije s treninga

Khamzat Chimaev i Aleksandar Rakić

 Screenshot (instagram, Freak Mma)
32-godišnji srpski poluteškaš nastupit će na velikom UFC 308 eventu

Jako važan tjedan je pred Aleksandrom Rakićem. Najbolji srpski MMA borac nastupit će u subotu navečer na UFC 308 eventu u Abu Dhabiju i bit će to njegov jubilarni 10. nastup u vodećoj svjetskoj MMA organizaciji. Šest pobjeda i tri poraza upisao je Rakić otkako je 2017. godine došao pod okrilje UFC-a.

Problem leži u činjenici da je Aleksandar poražen u posljednja dva nastupa. Sredinom 2022. godine prekidom u trećoj rundi izgubio je meč protiv Jana Blachowicza. Teška ozljeda koljena kumovala je prekidu i uslijedio je dug oporavak od ozljede. Rakić se vratio u četvrtom mjesecu ove godine, odradio je odličnu prvu rundu protiv Jirija Prochazke, ali došlo je do naglog energetskog pada i Rakić je nokautiran u drugoj rundi.

Kasnije je otkriveno kako se Rakić mučio s infekcijom stafilokoka i zato je došlo do tako drastičnog pada u kondciji. Rakiću se jednostavno nisu poklopile okolnosti u dva vrlo bitna meča, ali novu priliku za iskorak ka vrhu imat će u subotu. Iako je poražen dvaput zaredom, UFC očito i dalje cijeni Rakića, jer ipak su ga uparili s drugorangiranim izazivačem u poluteškoj kategoriji.

Magomed Ankalaev naći će na suprotnoj strani kaveza. Sjajni Dagestanac debitirao je u UFC-u 2018. godine, ali u debiju je poražen. Paul Craig porazio ga je "submissionom" doslovno sekundu prije kraja borbe. Ankalaev je dominirao kompletnim tijekom tog meča, ali Craig je desetak sekundi prije kraja zaključao trokut gušenje, a Dagestanac je tapkao sekundu prije kraja. Bio je to prvi Magomedov poraz u karijeri, a zasad i jedini.

Uslijedilo je devet uzastopnih pobjeda, a zatim borba za pojas protiv Jana Blachowicza. Meč je završio neriješenim ishodom i Ankalaev je tako prokockao šansu za doći do pojasa. U svom sljedećem nastupu Ankalaev je ponovno "zabrljao". Johnnyja Walkera udario je nedozvoljenim udarcem koljenom i borba je završila "no contestom". Tako je Ankalaev u dva meča zaredom ostao bez pobjede, ali početkom ove godine ponovno se borio s Walkerom i nokautirao ga je u drugoj rundi.

Ankalaev je borac za kojeg su mnogi vjerovali da će nakon te pobjede dobiti napad na titulu i mnoštvo je onih koji ga vide kao stilski najnezgodnijeg protivnika za prvaka Alexu Pereiru. Ankalaeva ipak čeka meč s Rakićem, a pritisak je velik s obje strane. Rakića bi treći uzastopni poraz doveo u vrlo nezavidnu poziciju i jako bi ga udaljio od napada na pojas. Magomed Ankalaev s druge strane silno priželjkuje "title shot", ali poraz od Rakića upropastio bi mu sve ono dobro što radi proteklih godina i Dagestanac bi morao gotovo ispočetka graditi svoj put.

Unatoč velikoj važnosti ovog meča, Aleksandar Rakić djeluje opuštenije nego inače. Putem njegovog YouTube kanala mogli smo gledati isječke iz njegovog trening kampa u Vitezu. Vidljivo je kako je vladala sjajna atmosfera u tom trening kampu i Rakiću je psihički odgovarao takav ambijent, u odnosu na prijašnje trening kampove.

Naravno, opuštenija atmosfera ne znači da Rakić nije ozbiljno trenirao. Srpski poluteškaš primjer je sportaša koji je maksimalno posvećen onome što radi, a ništa drukčije nije bilo ni tijekom ovih priprema. "Raketa" izgleda sjajno i fizički moćno, a nadamo se kako ga ovaj put ne muče nikakve ozljede i zdravstveni problemi, jer on u svom najboljem izdanju sigurno može nauditi Ankalaevu.

Rakić je doputovao u Abu Dhabi i narednih dana odrađivat će lakše treninge, spuštat će svoju kilažu i nestrpljivo čekati subotu kada će imati priliku pokazati sve na čemu je radio. Na njegovom Instagram profilu danas je osvanulo nekoliko fotografija s treninga u Abu Dhabiju.

Roberto Pastuch, Juri Viorel Arseniuc i Babak Nejadmoghaddam standardno su s Rakićem kao dio stručnog stožera, a kao dio Rakićevog tima u Abu Dhabi su otputovali hrvatski boksač Agron Smakići i sjajni srpski grappler Stefan Lazarević. Smakići je također objavio nekoliko fotografija s treninga u Abu Dhabiju, a Rakić mu je napisao kako je on "najbolji trening partner kojeg je ikada imao".

Rakić je tijekom posjete ADMA dvorane (Abu Dhabi Martial Arts Academy) susreo Khamzata Chimaeva s kojim se fotografirao, a zajedničku fotografiju "opalili su" također Smakići i Chimaev.

Linker
22. listopad 2024 07:51