UFC

‘Alex Pereira stroj je za nokaute, ali gledajući kompletne vještine, Ilia Topuria je ‘P4P‘ najbolji borac na svijetu‘

Ilia Topuria

 SPP Sport Press Photo./Alamy/Alamy/Profimedia
Engleski borac perolake kategorije smatra kako je prvak njegove kategorije trenutno najbolji borac na svijetu

Vjerojatno na veliko nezadovoljstvo Dane Whitea, Jon Jones nedavno je skliznuo s drugog na treće mjesto UFC-ove ‘‘pound-for-pound‘‘ ljestvice. Mnogi tu ljestvicu promatraju kao poredak kojim se određuje najbolji borac na svijetu, a poanta je zapravo da se rangiraju najbolji borci na UFC-ovom rosteru, neovisno o težinskoj kategoriji.

Međutim, jako puno je rasprava oko rangiranja na toj ljestvici. Neki smatraju kako se u obzir trebaju uzimati kompletne karijere i uspjesi koje je borac postigao otkako je došao pod okrilje UFC-a, dok postoji opozicija koja se zauzima za trenutnu formu i recentna ostvarenja.

Dojam je kako i komisija koja sastavlja tu ljestvicu trenutno veći oslonac stavlja na aktualnu formu i postignuća, pa je tako Jon Jones kao ponajveći borac u povijesti skliznuo na treće mjesto, jer u posljednje četiri godine odradio je samo jedan nastup. Ispred njega su prvorangirani Islam Makhachev i drugorangirani Alex Pereira, borci koji posljednjih nekoliko godina puno frekventnije nastupaju i postižu sjajne rezultate.

Zanimljivo je mišljenje i onih koji bi borce na ovoj ljestvici rangirali prema setu vještina i raznovrsnosti. Takvo rangiranje nešto je teže, jer pretjerano bi se svodilo na subjektivni dojam. Mnogi su ipak pobornici takve ‘‘P4P‘‘ ljestvice, a borce bi tako rangirao i Nathaniel Wood, engleski borac UFC-ove perolake kategorije.

Wood je u razgovoru za Inside Fighting istaknuo kako bi prvak perolake kategorije trebao držati prvo mjesto UFC-ove ‘‘P4P‘‘ ljestvice, jer radi se o borcu najkompletnijeg seta vještina.

‘‘Iliju Topuriju vidim kao ‘P4P‘ najboljeg borca u ovom trenutku. Mislim da je bolji i od Maxa Hollowayja s kojim bi se trebao boriti, ali Max mu svojim stilom može prouzročiti neke probleme. Unutar top 10 u perolakoj kategoriji, ako netko može poraziti Topuriju, kladio bih se na Maxa Hollowayja.‘‘, započeo je Wood, a zatim se vratio na ‘‘P4P‘‘ ljestvicu.

‘‘Jon Jones morao bi biti prvi. Ne vidim kako netko može biti ispred njega, ako se držimo kompletnih ostvarenja. Ali trenutno, mislim da je Ilia Topuria ‘P4P‘ najbolji borac. Pogledajte samo način na koji se kreće u kavezu. Naravno, ako gledamo kompletan CV, on je tek postao prvakom. Ali za neke borce jednostavno znate da su posebni i on je po meni takav borac. Još dok nije bio rangiran, govorio sam kako bi mi on bio najteži protivnik. Jednostavno uočite kad netko ima ‘ono nešto‘. Alex Pereira je stroj za nokaute, ali gledajući kompletne vještine, mislim da je Topuria bolji i svestraniji borac.‘‘, zaključak je ovog engleskog borca.

Linker
04. rujan 2024 03:57