UFC

Alexander Gustafsson nastavlja karijeru kao teškaš, u svibnju ga čeka druga posrnula zvijezda

Alexander Gustafsson

 IBL/Shutterstock Editorial/Profimedia
‘The Mauler‘ će nakon gotovo dvogodišnje pauze pokušati još jednom

Nije dugo Alexander Gustafsson izdržao u borilačkoj mirovini, u koju se upustio nakon poraza od Anthony Smitha u ljeto 2019. godine. Vratio se godinu dana kasnije, ovog puta kao teškaš, u nadi da je to kategorija gdje može napraviti značajne rezultate. Prizemljenje je bilo bolno. Poraz od Fabricija Werduma, polugom na ruci sredinom prve runde njihove borbe. Od tada, odnosno od srpnja 2020. godine, "The Mauler" se nije borio niti se neko vrijeme činilo kao da ima neku ozbiljnu namjeru.

Ipak, ljetos je najavljen njegov povratak, nakon što je za rujan ugovorio borbu poluteške kategorije protiv Paula Craiga. Nažalost, ona se nije održala zbog već toliko puta viđenog razloga, ozljede Gustafssona. No, pokazao je namjeru nastaviti karijeru i to će sad još jednom pokušati. I to ponovno u teškoj kategoriji, gdje ga čeka još jedan rezultati posrnuli poznati borac.

Na UFC Fight Nightu 210, čiji datum održavanja je 21. svibnja, borit će se protiv Bena Rothwella.

40-godišnji Rothwell (39-14, 9-8 UFC) daleko je od svojih najboljih predstava, no i dalje egzistira na UFC-ovom rosteru. Posljednju borbu imao je u studenom, kad je prekidom poražen od Marcosa Rogeria de Lime, Brazilca koji ga je završio nokautom nakon samo pola minuta borbe. Bio je to za Bena drugi poraz u posljednje tri borbe. Prošle godine nastupio je i u svibnju, kad je savladao Chrisa Barnetta u njegovom UFC debiju, koji je prihvatio kao zamjenski borac bez priprema.

Mora se priznati kako je 35-godišnji Gustafsson daleko od vremena u kojem je oduševljavao te u kojim je po mnogima zakinut za titulu poluteške kategorije (prva borba protiv Jona Jonesa). Njegov pad krenuo je u prosincu 2018. godine, kad je podosta lako poražen u borbi koju je čekao pet godina, revanšu protiv Jonesa. Na to se nadovezao već spomenuti poraz od Smitha, i to na domaćem švedskom terenu, a onda i od Werduma. Ipak, nema predaje za njega, odnosno očito je kako nema namjeru dozvoliti da mu karijera završi s tri poraza u nizu.

Iako će 21. svibnja biti gotovo dvije godine od njegovog posljednjeg nastupa, a posljednji put je aktivniji bio još 2015. godine, koja je posljednja u kojoj je upisao dva nastupa, Gustafsson bi mogao biti favorit u ovoj borbi, ako ćemo računati na stil borbe i mogućnosti svakog od boraca. No, kad imate nekoga tko posjeduje snagu poput "Big Bena", samo jedna pogreška ili trenutak nepažnje mogu biti kombi. Koliko god obojica bili daleko od svojih najboljih dana, ovo je borba na koju svaku pravi MMA fan ne može ravnodušno reagirati.

Linker
18. travanj 2024 17:48