UFC

Amanda Nunes dominantno obranila titulu, 'walk off' nokauti Garbrandta i O'Malleya

Amanda Nunes
 screenshot
U Las Vegasu je uspješno održana UFC 250 priredba predvođena borbom Amande Nunes i Felicije Spencer.

Najbolja borkinja u MMA povijesti nastavlja potvrđivati taj status, a nakon UF 250 priredbe u svom rezimeu ima i prvu uspješnu obranu titule prvakinje UFC-ove perolake kategorije. Amanda Nunes protiv sebe je imala hrabru, srčanu i bespoštednu, ali isto tako kvalitetom izrazito inferiornu Feliciju Spencer.

Bila je to zapravo rutinska pobjeda za prvakinju, gdje je već tijekom prve runde bilo jasno da Spencer do pobjede može samo uz dodir sreće. On joj nije došao unatoč 25 minuta uporne borbe bez odustajanja i bez predaje. No, prvakinja je borbu cijelu vrijeme imala pod kontrolom. Tijekom druge i treće runde uspjela je Nunes doći do prilike gdje je sudac mogao prekinuti borbu, no dozvolio je upornoj Spencer da nastavi tražiti svoju priliku. Prema službenoj statistici, Nunes je pogodila 124 značajna udarca, čak 80 više od izazivačice, a i šest puta je uspješno rušenjem odvela borbu na pod. Do prekida ovog puta nije došla, no kroz dominaciju je ostavila možda i još bolji dojam te se samo postavlja pitanja koja je djevojka iduća.

Velik povratak na scenu odradio je Cody Garbrandt, koji je nakon trećeg poraza u nizu uzeo pauzu od 15 mjeseci. Vratio se bivši prvak gladan uspjeha, no do njega nije došao lako. Borba protiv Raphaela Assuncaoa od početka je donijela visok ritam, no isto tako i odnos snaga gdje niti jedan borac nije htio previše žestoko krenuti. Sve to samo je znak da je Garbrandt izvukao pouke te da će izbjeći srljanja kao u prethodnim borbama, radi kojih je završavao na leđima. Ovog puta podsjetio je na sve svoje kvalitete, posebno načinom kojim je završio do tada izjednačenu borbu. U doslovno posljednjoj sekundi druge runde, osjetio je prostor za udarac. Kratko se spustio u koljenima, kao da čeka kraj runde, da bi se onda ustao i provukao nevjerojatno precizan i ubojit kroše. Završila je šaka točno na bradi, a Brazilac na podu. Iako je došao znak za kraj runde, nije Assuncao bio u stanju odgovoriti na treću i borba je bila gotova.

Aljamain Sterling sigurni je idući izazivač u bantam kategoriji, a do toga je došao puno lakše nego je bilo tko očekivao. Borbu protiv Coryja Sandhagena započeo je brzim skraćivanjem distance. Klinčem je svog protivnika doveo u situaciju iz koje je što prije pokušao izaći, no u procesu je prepustio svoja leđa, što Sterling instantno koristi. Prvo je osigurao poziciju, nakon čega odvodi borbu na pod, gdje je samo bilo pitanja vremena kad će doći do zahvata kojim će završiti borbu. Bilo je to gušenje, na koje Sandhagen nije uspio odgovoriti. Zapravo, zaspao je u trenucima dok je pokušao tapkati.

U prvoj od preostale dvije borbe glavnog programa, Neil Magny savladao je Anthonyja Rocca Martina jednoglasnom sudačkom odlukom. Nije ta pobjeda bila dominantna, budući da su viđene itekako izjednačene prve dvije runde, no da je pobjeda otišla u prave ruke dokaz je ona posljednja, u kojoj je Magny od početka dominirao. Dva puta 30-27 i jednom 29-28 pokazale su sudačke kartice. Iste nisu bile potrebne Seanu O'Malleyu, koji nastavlja dokazivati kako je buduća superzvijezda. On je borbu protiv Eddieja Winelanda završio slično kao Garbrandt, "walk off" nokautom. Kirurški precizan udarac na isteku druge minute prve runde poslao je bivšeg izazivača bez svijesti na pod.

Vrlo zanimljiv uvodni program obilježio je prvi poraz u karijeri mladog Chasea Hoopera, koji još uvijek nije bio spreman na iskustvo Alexa Caceresa. 31-godišnji borac odmah je postavio ritam, a udarci su mu bili precizni i pravovremeni pa pobjednik nakon 15 minuta relativne dominacije nije bio upitan. Ian Heinisch jedan je od pet boraca koji su na ovoj priredbi pobjede upisali u prvoj rundi. Kod njega je ona došla tehničkim nokautom, a žrtva je bio Gerald Meerschaert. Cody Stamann jednoglasnom je odlukom savladao Briana Kellehera, nakon čega su ga savladala emocije zbog prošlotjedne smrti mlađeg brata, a jednoglasnom odlukom slavio je i Devin Clark protiv Alonza Menifielda, i to nakon što je dva puta tijekom prve runde njihove borbe bio ozbiljno ugrožen. Alex Perez preciznim je udarcima u noge savladao Jussiera Formigu, koji je bio prisiljen predati borbu prije kraja prve runde, a ekspresno je odrađen novi vrhunski posao u obitelji Burns. Herbert Burns je nakon samo 80 sekundi ugušio iskusnog Evana Dunhama.

UFC 250 - Rezultati

Amanda Nunes (c) def. Felicia Spencer - jednoglasna sudačka odluka
Cody Garbrandt def. Raphael Assunção - KO (R2 4:59)
Aljamain Sterling def. Cory Sandhagen - SUB (R1 1:28
Neil Magny def. Anthony Rocco Martin - jednoglasna sudačka odluka
Sean O'Malley def. Eddie Wineland - KO (R1 1:54)

Alex Caceres def. Chase Hooper - jednoglasna sudačka odluka
Ian Heinisch def. Gerald Meerschaert - TKO (R1 1:14)
Cody Stamann def. Brian Kelleher - jednoglasna sudačka odluka
Alex Perez def. Jussier Formiga - TKO (R1 4:06)
Devin Clark def. Alonzo Menifield - jednoglasna sudačka odluka
Herbert Burns def. Evan Dunham - SUB (R1 1:20)

Linker
20. travanj 2024 07:14