UFC

‘Američki Khabib‘ nakon pobjede karijere: ‘Ovo je definitivno najzahtjevnija težinska kategorija na svijetu‘

Grant Dawson

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Sjajni američki borac odradio je odličan nastup na UFC on ESPN 48 eventu

Impresivan nastup odradio je Grant Dawson proteklog vikenda na UFC on ESPN 48 eventu. 29-godišnji američki borac imao je najtežeg protivnika u dosadašnjem dijelu karijere, ali uvjerljivo je došao do pobjede protiv Damira Ismagulova.

Dawson je sjajno iskoristio svoje elitne ‘‘grappling‘‘ vještine, a Ismagulova je rušio i kontrolirao iz runde u rundu. Pokazao je američki borac i određeni napredak u stojci, a pobjeda nad Ismagulovim pogurala ga je pet mjesta prema gore u poretku izazivača. Dawson je sada desetorangirani izazivač unutar lake kategorije, a pod okriljem UFC-a upisao je osam pobjeda i jedan neriješeni ishod. Neposredno nakon meča, američki fanovi i mediji Dawsona su čak počeli nazivati ‘‘američkim Khabibom‘‘ zbog njegovog stila borbe.

Više je nego jasno kako je Dawsonu vrijeme za mečeve protiv onih najboljih u kategoriji, a doći do vrha neće mu biti lako. Dawson nastupa u lakoj kategoriji (-70 kg) koju mnogi smatraju najkvalitetnijom i talentom najbogatijom u UFC-u. Svjestan je toga i sam Dawson.

‘‘Ne mogu biti nezadovoljan pobjedom nad Damirom (Ismagulovim). Ako možete poraziti tipa poput Damira, to je nešto na što bi trebali biti ponosni. Iz nekog čudnog razloga bio je postavljen na 12. mjesto u poretku, ali on je puno bolji od toga. Ovo su najbolji borci na svijetu, unutar najbolje težinske kategorije na svijetu. Ne postoji zahtjevnija kategorija od lake kategorije. Jednostavno je nema. Neki će reći da je to bantam kategorija zbog svih bivših prvaka unutar kategorije, ali ta kategorija je ipak tanja u odnosu na laku. Top 15 je možda podjednak, ali sve izvan top 15 nije niti blizu.‘‘, poručio je Dawson na konferenciji za medije nakon pobjede.

Tijekom proteklog mjeseca, detaljno smo vam na našem portalu pisali o bantam kategoriji te smo ju istaknuli kao jednu od najkvalitetnijih u UFC-u. Tada smo postavili i anketu u kojoj ste mogli birati najjaču težinsku kategoriju unutar UFC-a, a ukoliko vam je promaknula ta anketa, možete joj pristupiti klikom na LINK.

No, vratimo se na Dawsona. Kao što smo već naveli, Grant je od danas desetorangirani izazivač unutar lake kategorije i još nekoliko pobjeda trebat će prije eventualnog napada na titulu. Najteži posao tek mu slijedi, ali 29-godišnji američki borac vjeruje da će dočekati svoju priliku.

‘‘Mislim da svi imaju drukčiju putanju. Islam je imao čudnovat put gdje se borio protiv stvarno dobrih tipova, zatim protiv boraca koji nisu tako dobri, pa je ponovio taj ciklus i onda je izgledao odlično protiv prvaka. Imamo i tipove poput Gamrota koji doslovno ne bira protivnike. Upravo je prozvao Rafaela Fizieva? Zar se itko želi boriti protiv Fizieva? Pobjeda, poraz ili neriješeno, iz tog meča izlazite sa zatvorenim okom, a Gamrot svejedno proziva tog tipa. Kakav frajer, on je otvoren za bilo koji težak meč.‘‘, istaknuo je Dawson koji očito silno cijeni Gamrota s kojim ponekad zajedno trenira u ATT-ju.

Činjenica je da laka kategorija obiluje fantastičnim borcima i jako je teško doći do titule prvaka u toj kategoriji. Grant Dawson pobjedom nad Ismagulovim iskočio je kao novi pretendent za sam vrh, a laka kategorija konstantno dobiva nove potencijale za najviše domete. Što reći, osim da uživate u svemu tome.

Linker
28. travanj 2024 00:08