UFC

Ipak postoje razine u ovom sportu: Sean Strickland ‘školovao‘ je Abusa Magomedova!

Sean Strickland (lijevo) i Abus Magomedov (desno)

 Screenshot (youtube, Ufc Fight Pass)
Iskusni američki borac deklasirao je dagestanskog borca s njemačkom adresom

Vrlo nejasan potez UFC-ovih ‘‘matchmakera‘‘ bilo je uparivanje Seana Stricklanda i Abusa Magomedova na UFC on ESPN 48 eventu. Sean Strickland uoči ovog meča imao je 26 pobjeda i pet poraza, a omjer pobjeda i poraza koji je imao Abus Magomedov nije se pretjerano razlikova (25-4-1). Međutim, ključna je razlika u broju nastupa na najvišoj razini.

Abus Magomedov većinu svojih pobjeda upisao je na daleko nižoj razini od one na kojoj ‘‘operira‘‘ Sean Strickland, jer Stricklandu je ovo bio 19. UFC nastup, a Magomedovu tek drugi. Zato potez ‘‘matchmakera‘‘ nije bio jasan, jer kako objasniti da je Abus Magomedov pobjedom nad nerangiranim Dustinom Stoltzfusom izborio priliku boriti se protiv sedmorangiranog izazivača unutar srednje kategorije?

No, dobro. Vratimo se na sam meč. Sean Strickland lakoćom je porazio Abusa Magomedova u glavnoj borbi večeri na UFC on ESPN 48 eventu, a do pobjede je došao tehničkim nokautom u drugoj rundi, 40 sekundi prije kraja runde.

Magomedov je borbu otvorio ubodom u oko Seana Stricklanda nakon čega je uslijedila pauza u trajanju nekoliko minuta. Srećom, Strickland je uspio nastaviti nakon teškog uboda u oko, a mora se priznati da je Abus odradio vrlo dobru prvu rundu. Nametnuo je borac iz UFD Gyma visok tempo, ‘‘kickovima‘‘ je frekventno pogađao, a upisao je i jedno rušenje krajem prve runde. Statistika značajnih udaraca iznosila je 32-11 u korist Magomedova nakon prve runde.

Tu dolazimo do razloga zašto smo ovo nazvali ‘‘školovanjem‘‘. Sean Strickland ostao je miran kroz cijelu prvu rundu i pustio je Abusa Magomedova da izbaci sve najbolje iz svog arsenala. Defanziva Seana Stricklanda bila je uobičajeno na visokoj razini i Abus mu u prvoj rundi nije napravio nikakvu konkretniju štetu.

Početkom druge runde bilo je vidljivo kako je Abus Magomedov borac za samo jednu rundu. Njegov govor tijela nije odavao dojam da će još dugo izdržati u meču koji je ugovoren na pet rundi. Prepoznao je to iskusni Strickland i nevjerojatno je podigao tempo tijekom druge runde. Pritiskao je Strickland svog protivnika i neprestano ga je pogađao boksačkim kombinacijama. Abus je okretao leđa, pogledavao je na sat i tražio je izlaz iz borbe.

Priliku za izaći dobio je u posljednjoj minuti druge runde, a nakon jedne kombinacije Stricklanda završio je na tlu. Sean je udarcima iz gornje pozicije samo dovršio posao, a statistika značajnih udaraca u drugoj rundi izgleda jako zanimljivo. Nakon vrlo dinamične prve runde, Abus je maksimalno usporio i pogodio je samo 11 značajnih udaraca u drugoj rundi. A Sean Strickland? On ih je pogodio čak 70!

Sada je definitivno jasno kako su UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ pokušali stvoriti ‘‘hype‘‘, ali Sean Strickland to jednostavno nije dopustio. Još dok je nastupao u PFL-u vidjelo se da je Abus Magomedov dobar borac, ali daleko od Stricklandove razine. Sada smo dobili i potvrdu toga.

Damir Ismagulov jednostavno se ne može nositi s vrhunskim ‘‘grapplerima‘‘

U sunaslovnoj borbi večeri gledali smo obračun 12-rangiranog izazivača lake kategorije Damira Ismagulova i 15-rangiranog Granta Dawsona. Ispostavilo se da Ismagulov i dalje ima velikih problema s borcima koji se prvenstveno orijentiraju na ‘‘grappling‘‘.

Nakon što je krajem prošle godine izgubio od Armana Tsarukyana, Ismagulov je poraz upisao i protiv Dawsona. Američkom borcu bilo je dovoljno po jedno rušenje u svakoj rundi, a Ismagulova je u ovom meču kontrolirao 12 minuta i 24 sekunde. Ukupno trajanje borbe iznosi 15 minuta.

Damir Ismagulov inače se umirovio zbog zdravstvenih problema još nakon poraza od Tsarukyana, a meč protiv Granta Dawsona odradio je kako bi ispunio obveze prema UFC-ovom ugovoru. Sada mu više ne preostaje niti jedna borba prema trenutno važećem ugovoru, a nije isključeno da talentirani borac iz Kazahstana napusti sport ili makar UFC. Prvih pet mečeva u UFC-u završio je svojom pobjedom, ali očito da ipak ne posjeduje kvalitetu za top 10 unutar lake kategorije.

Michael Morales i dalje je neporažen, ali morao se namučiti za novu pobjedu

Ostatatak ‘‘main carda‘‘ ponudio je novu pobjedu neporaženog Michaela Moralesa (15-0-0, 3-0 UFC). Talentirani ekvadorski velteraš jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Maxa Griffina (29-28 x3), a tijesnom podijeljenom sudačkom odlukom slavila je Ariane Lipski u meču protiv Melisse Gatto.

Benoit Saint-Dnenis i Nursulton Ruziboev nisu predali svoje mečeve u ruke sudaca, nego su ih okončali u prvoj rundi. Saint-Denis ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi porazio je Ismaela Bonfima, dok je Nursulton Ruziboev nokautirao dosad neporaženog Brunnu Ferreiru. Ruziboevu je ovo bio debi u UFC-u, a borac srednje kategorije upisao je 35. pobjedu u karijeri (35-8-2).

Ivana Petrović debitirala porazom, Kevin Lee završen nakon 55 sekundi

O preliminarnom dijelu priredbe više smo vam pisali u zasebnim izvještajima. Kevin Lee ekspresno je izgubio od Rinata Fakhretdinova, dok je hrvatsko-norveška borkinja Ivana Petrović na bodove izgubila u svom UFC debiju. Bolja od Ivane bila je Brazilka Luana Carolina. Veliko iznenađenje priuštio je Brazilac Elves Brener porazivši Gurama Kutateladzea nokautom u trećoj rundi. Koeficijent na pobjedu Gruzijca u prosjeku je iznosio 1,15, ali Brener je pokazao kako su ‘‘bookmakeri‘‘ napravili pogrešku te su ga podcijenili.

Kompletne rezultate UFC on ESPN 48 eventa, kao i izvještaje nekih od preliminarnih mečeva, možete potražiti u nastavku ovog članka.

UFC on ESPN 48 - rezultati priredbe:

Glavni dio priredbe:

Sean Strickland def. Abus Magomedov via TKO - R2, 4:20

Grant Dawson def. Damir Ismagulov via jednoglasnom odlukom sudaca (30-26, 30-27, 30-27)

Michael Morales def. Max Griffin via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Ariane Lipski def. Melissa Gatto via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 30-27, 28-29)

Benoit Saint Denis def. Ismael Bonfim via submission (RNC) - R1, 4:48

Nursulton Ruziboev def. Brunno Ferreira via KO - R1, 1:17

Preliminarni dio priredbe:

Rinat Fakhretdinov def. Kevin Lee via submission (giljotina) - R1, 0:55 | IZVJEŠTAJ

Joanderson Brito def. Westin Wilson via KO - R1,

Karol Rosa def. Yana Santos via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Elves Brener def. Guram Kutateladze via TKO - R3, 3:17 | IZVJEŠTAJ

Luana Carolina def. Ivana Petrovic via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-28) | IZVJEŠTAJ

Alexandr Romanov def. Blagoy Ivanov via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Linker
23. travanj 2024 15:57