UFC

Ariel Helwani o Makhachevu: ‘On nije dobar poput Khabiba, jednostavno nije!‘

Khabib Nurmagomedov i Islam Makhachev (desno)

 Instagram (khabib Nurmohamadov)
Najpoznatiji MMA reporter na svijetu iznio je zanimljivo stajalište

Nije Alexander Volkanovski uspio poraziti Islama Makhacheva, ali pokazao nam je da se radi o itekako ranjivom borcu, ili što bi se reklo, pokazao nam je da je Makhachev također samo čovjek od krvi i mesa.

Islam je posljednjih nekoliko godina djelovao nepobjedivo i upisao je 11 pobjeda zaredom. Niti jedan od svih tih protivnika nije ga uspijevao ozbiljnije ugroziti, a Makhachev bi nerijetko slavio prekidom već u prvoj rundi.

Slična dominacija očekivala se i protiv Volkanovskog, ali Makhachev je na kraju morao odraditi mukotrpnih 25 minuta borbe prije nego je došao do pobjede.

Velik dio svoje karijere Makhacheva se uspoređuje s Khabibom Nurmagomedovim. Mnogi vide Makhacheva kao legitimnog Khabibovog nasljednika, a u neku ruku ga je i naslijedio na vrhu lake kategorije (Oliveira se uspio ubaciti između dvije vladavine). Često su se potezale rasprave o tome tko je zapravo bolji, Khabib ili Makhachev.

Makhachev djeluje kao raznovrsniji borac i osjetno potkovaniji kad su vještine u stojci u pitanju. Ono što ide na Khabibovu stranu jesu mentalna snaga, nametanje svoje igre, a dojam je da je Khabib ipak i nešto bolji grappler. Ariel Helwani dotaknuo se ove teme u MMA Houru.

‘‘Žao mi je, ali on (Makhachev) nije dobar kao Khabib. Jednostavno nije! U ovoj fazi karijere, nakon 26 mečeva, Khabib je jednostavno bio dominantniji i bolji. Unatoč tome, Makhachev je među top 3 borca na svijetu u ovom trenutku. Ne kažem da nije zasluženo pobijedio Volkanovskog, da se razumijemo.‘‘, započeo je Helwani, a zatim je dodao.

‘‘Mislim da sve pohvale koje smo imali za Khabiba sada stavljamo na teret Islamu Makhachevu. Predajemo mu palicu koju je Khabib držao jer želimo da se nastavi ta ‘loza‘. Ali Makhachev nije poput Khabiba u ovom trenutku. Kako to znam? Prije svega, Khabiba nikad nije nokautirao Adriano Martins. Khabib nikad nije bio doveden u poziciju u kakvu je Islam doveden u subotu, a to je bilo ono prebijanje u petoj rundi (od strane Volkanovskog).‘‘, pojasnio je Helwani svoje viđenje.

Nema sumnje da će Helwani ovime izazvati novi ciklus rasprave oko toga tko je bolji od dvojice vrhunskih Dagestanaca. Činjenica je da su obojica fantastični, a odabir boljeg često se svodi na ukus, odnosno na subjektivni dojam.

Linker
20. travanj 2024 11:26