UFC

Askar Askarov napustio UFC: Cirkunov, Jotko, Mustafaev i Diazov pulen našli su se među otpuštenima

Askar Askarov

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Jedan od najboljih boraca na svijetu kad je muha kategorija u pitanju zatražio je raskid ugovora

Velike promjene dogodile su se na UFC-ovom rosteru. Ukupno 11 boraca uklonjeno je s rostera, a nekoliko zvučnih imena više nisu dio najjače svjetske MMA organizacije.

Prije svih ostalih boraca, istaknut ćemo ime Askara Askarova (14-1-1, 3-1-1 UFC). Četvrtorangirani izazivač UFC-ove muha kategorije zatražio je da ga UFC otpusti.

‘‘Moj povratak je odgađan zbog zdravstvenih razloga, a s obzirom da je to trebao biti moj posljednji meč prema važećem ugovoru, zatražio sam od UFC-a da me otpuste. Dobio sam pozitivan odgovor. Idem prvo srediti zdravlje, a onda ćemo vidjeti što slijedi.‘‘, napisao je Askar u objavi na svom Instagram profilu, a priložio je fotografiju rukavica položenih na tlo.

Inače, ovaj sjajni ruski borac rođen je gluh, a njegov sluh popravljao se s vremenom, ali Askar može čuti otprilike 20 posto onoga što zdrava osoba čuje. Askarov zbog toga ne čuje upute svog tima tijekom meča, ali unatoč tome, dogurao je gotovo do samog vrha UFC-a.

Jedna pobjeda dijelila ga je od ‘‘title shota‘‘, ali Kai Kara-France porazio ga je u trećem mjesecu ove godine. Bio je to tijesan meč, ali jednoglasnom odlukom slavio je KKF. Askarov se nakon toga trebao boriti protiv Alexa Pereza u sedmom mjesecu, ali nastup je otkazao. Sredinom listopada (10. mjesec) Askarov je imao zakazan meč protiv Brandona Royvala, ali i taj meč se nije dogodio. Askarov se očito muči s nečim, a nadamo se povratku 30-godišnjeg borca.

Kroz svoju UFC karijeru, upisao je tri pobjede, a pobijedio je Tima Elliotta, Alexandrea Pantoju i Josepha Benavideza. Poraz je upisao od spomenutog KKF-a, a u debiju je remizirao s Brandonom Morenom. Dakle, od samog dolaska u promociju, borio se s najboljima u kategoriji i pružao je vrhunske nastupe. Želimo mu uspješan oporavak i povratak sportu, ako je to njegova želja naravno.

Što se tiče ostalih boraca uklonjenih s rostera, nekoliko je vrlo zanimljiv imena uklonjeno. Misha Cirkunov sredinom prošlog mjeseca upisao je poraz od Alonza Menifielda u prvoj rundi. Bio je to četvrti uzastopni poraz za Cirkunova, a UFC napušta nakon sedam godina bivanja unutar promocije. Šest pobjeda i sedam poraza upisao je pod okriljem UFC-a.

Krzystof Jotko bio je u seriji od dvije pobjede, prije nego je poražen od Brendana Allena početkom desetog mjeseca. Nije poznato je li mu jednostavno ugovor istekao i hoće li doći do eventualnog produljenja, ali Jotko više nije dio UFC-a. Poljak je još od 2013. godine bio u UFC-u, a upisao je 11 pobjeda i 6 poraza.

Dagestanac Magomed Mustafaev također je pomalo iznenađujuće otpušten. Radi se o borcu iza kojeg su tri pobjede i dva poraza unutar UFC-a. Gubio je od Kevina Leeja i Brada Riddella, a može se pohvaliti da je savladao Rafaela Fizieva tehničkim nokautom u prvoj rundi. Posljednji nastup Mustafaev je odradio u drugom mjesecu 2020. godine. i moguće da je otpušten i zbog duge inaktivnosti.

Među imenima koja su otpuštena našlo se i ono Nicka Maximova. 24-godišji Maximov debitirao je u devetom mjesecu prošle godine i porazio je Codyja Brundagea. Uslijedila je pobjeda protiv Punahelea Soriana, ali pulen braće Diaz nakon toga upisao je dva uzastopna poraza nakon toga i otpušten je iz UFC-a.

‘‘Khamzat se bori samo protiv manjih tipova. Ja želim biti njegov idući protivnik. Ne razumijem zašto ga se ljudi boje. On nije pokazao ništa zbog čega bi ga se bojali, zato što se nije borio s hrvačima. On je hrvač koji se nije borio protiv hrvača.‘‘, govorio je Maximov početkom ove godine u MMA Houru, ali nakon toga kola su mu krenula nizbrdo.

Pomalo je nejasno zašto se UFC olako riješio borca koji je ipak pokazao određene kvalitete, a u posljednjem nastupu porazu je kumovala i ozljeda. Možda mu u prilog ne ide činjenica da je u Diaz timu, a moguće da ga UFC u nekoj fazi karijere odluči vratiti. Mlad je i karijera je pred njim.

Jason Witt više nije na rosteru jer se umirovio, a kompletan spisak boraca uklonjenih s rostera pročitajte pri dnu teksta.

Lista boraca koji više nisu dio UFC-a:

Jason Witt

Darian Weeks

Cameron VanCamp

Jesse Ronson

Charlie Ontiveros

Magomed Mustafaev

Nick Maximov

Louis Cosce

Misha Cirkunov

Krzysztof Jotko

Askar Askarov

Linker
18. travanj 2024 09:22