UFC

Beneil Dariush: ‘Charles Oliveira je dobar ‘grappler‘, ali porazio bih ga u svih 10 ‘grappling‘ mečeva‘

Beneil Dariush

Ponajbolji borac UFC-ove lake kategorije sebe smatra razinom iznad Oliveire

Strašan meč čeka nas ovog vikenda na UFC 289 eventu. U sunaslovnoj borbi večeri obračunati će se Charles Oliveira i Beneil Dariush, a mišljenje velikog dijela MMA fanova je da se radi o zapravo najzanimljivijem meču na cijelom eventu.

Beneil Dariush u meč ulazi nakon osam uzastopnih pobjeda, dok Charles Oliveira ima 11 pobjeda u posljednjih 12 nastupa. Islam Makhachev u desetom mjesecu prošle godine prekinuo je njegov niz, ali nije sramota izgubiti od najboljeg borca u kategoriji.

Oliveira se nada novom napadu na pojas do kraja ove kalendarske godine, a pobjeda protiv Dariusha to bi mu i omogućila. Dariush također želi napad na pojas i njegov motiv neće biti ništa manji od Oliveirinog.

Meč između Oliveire i Dariusha zanimljiv je iz više razloga. Osim što se radi o svojevrsnom ‘‘title eliminatoru‘‘, radi se i o obračunu dvojice vrlo uzbudljivih boraca. Charles Oliveira jedan je od najboljih finišera u povijesti UFC-a i gotovo uvijek nam pruži atraktivan meč.

Atraktivni mečevi i finiši nisu nešto strano niti Beneilu Dariushu. Ovaj elitni majstor BJJ-a od ukupno 22 pobjede u karijeri, 13 je upisao prekidom. Osam puta slavio je ‘‘submissionom‘‘, a pet puta je nokautirao svoje suparnike.

Dariush i Oliveira ne bježe od otvorenih razmjena u stojci, ali pravo zanimanje pobudit će razmjene u parteru (ako do njih dođe). Charles Oliveira čak 16 puta je slavio ‘‘submissionom‘‘ pod okriljem UFC-a i drži rekord organizacije. Osim rekorda organizacije, Oliveira je u toj istoj kategoriji rekorder u lakoj i u perolakoj kategoriji, no može li nadjačati Dariusha u parteru?

Beneil Dariush nekoć je bio veliki potencijal na BJJ sceni. Radilo se o talentu za najveće domete, a Dariush je osvajao odličja na najprestižnijim ‘‘grappling‘‘ natjecanjima. Beneil se s vremenom ipak odlučio za tranziciju u MMA i teško je reći da je pogriješio, jer danas je jedan od najboljih boraca lake kategorije na svijetu. Dariush je za Submission Radio otkrio kako se raduje ‘‘grappling‘‘ razmjenama s Oliveirom, ali sebe smatra osjetno kvalitetnijim u tom segmentu.

‘‘Ja sam nekoć bio mladi ‘grappler‘ na put ka vrhu, a Charles Oliveira, nikad nisam niti čuo za njega kad je ‘grappling‘ u pitanju, tek u MMA-u sam ga primijetio. Ali kad je ‘grappling‘ u pitanju, mislim da bih ga porazio 10 do 10 puta ili eventualno 9 od 10 puta. Smatram ga jako dobrim ‘grapplerom‘, ali nismo u istoj kategoriji.‘‘, pojasnio je Dariush koji je vrlo samouvjeren kad su u pitanju ‘‘grappling‘‘ vještine.

Dariushu u korist ide činjenica da je Oliveira četiri puta tijekom svoje karijere prisiljen na predaju, dok je Dariusha ‘‘submissionom‘‘ porazio samo Michael Chiesa. Nema sumnje da ćemo Oliveira i Dariush imati veliku motivaciju da dokažu tko je od njih bolji ‘‘grappler‘‘ i čeka nas jedan fantastičan meč.

Linker
19. travanj 2024 00:09