UFC

Beneil Dariush neće bježati od grapplinga u meču protiv Makhacheva: ‘Kompletan sam u svim segmentima‘

Beneil Dariush

 Taidgh Barron/Zuma Press/Profimedia
UFC-ov trećerangirani izazivač smatra kako je potkovan u svim segmentima MMA-ja

Sjajan meč ugovoren je u lakoj kategoriji. Islam Makhachev i Beneil Dariush obračunat će se iduće godine u drugom mjesecu, točnije 26. veljače. Radi se o dvoboju četvrtog (Makhachev) i trećeg (Dariush) borca u poretku izazivača, a pobjednik će gotovo sigurno dobiti priliku napasti pojas prvaka.

Radi se ujedno i o dvojici boraca koji su unutar sjajnih pobjedničkih nizova. Beneil Dariush slavio je u posljednjih sedam nastupa, dok je niz Islama Makhacheva još dulji. Dagestanac je pobijedio posljednjih devet protivnika.

Sjajni Makhachev kompletan je borac, no prvenstveno je poznat po svom grapplingu, uostalom, kao i većina dagestanskih boraca. Moćno i tehnički profinjeno hrvanje kojim borbu odvodi u parter, pruža mu mogućnost da protivnike završava submissionima. Tome smo svjedočili u njegove tri trenutno posljednje borbe. Međutim, Dariushu vještine u parteru također nisu strane. Radi se o crnom BJJ pojasu, a osam (od ukupno 21) pobjeda ostvario je submissionom. U razgovoru za RT Sport, 32-godišnji Dariush otkrio je kako neće bježati od grapplinga s Islamom.

''Ne razmišljam puno o Islamu, razmišljam o sebi. Što ja radim u svojim borbama? Ja sam grappler, očito. Stoga neću ulaziti u borbu s razmišljanjem da je on grappler te da ne mogu grapplati s njim. Naravno da ću pokušati s tim segmentom. Znam i udarati, dakle naravno da ću koristiti i stojku. Kompletan sam, nisam tip osobe koji se oslanja na samo jedan segment da bi pobijedio u borbi. Osjećam ugodno na svim područjima. Ako želim hrvati, hrvat ću. Ako budem htio razmjenu u stojci, razmjenjivat ćemo u stojci. Mogu raditi sve stvari, dakle nisam zabrinut oko toga.'', objasnio je Dariush.

Islama Makhacheva često se gleda kao legitimnog nasljednika Khabiba Nurmagomedova. Iako sličnosti definitivno postoje između dvojice velikih prijatelja i timskih kolega, Beneil Dariush pokušao je izvući određene razlike u njihovim stilovima.

''Khabib je dešnjak, bori se iz ortodoksnog garda. On kreira kaos, a u tom kaosu dolazi do rušenja. Jednom kada sruši protivnika, on vrši puno pritiska svojim 'ground and poundom'. Ako pogledate Islama, on je metodičan, strpljiviji je. Pronalazi svoju distancu udarcima, a kako namješta distancu, tako sve više kreće s grapplingom. Ali uvijek se pobrine da je on prvi koji će pronaći odgovarajuću distancu. Postoje određene razlike između dvojice, ali iako se Khabib borio kaotično, radio je to na vrlo siguran način. Znao je kreirati kaos, a da pritom ostane izvan opasnosti.'', opisao je Beneil.

U svakom slučaju, Dariusha čeka vjerojatno najvažniji meč karijere. Pobjeda mu otvara mogućnost da dođe do titule prvaka u najjačoj svjetskoj MMA promociji, no zadatak nije nimalo lak.

Linker
27. travanj 2024 00:34