UFC

Bisping oštro prema sucima: ‘Oni trebaju odgovarati i platiti za svoje pogreške‘

Michael Bisping
 screenshot/YouTube
‘Ako radiš loš posao, inače ti u svakom drugom zanimanju slijedi otkaz‘, kaže bivši UFC prvak

Michael Bisping bio je uspješan MMA borac. Uostalom, pred kraj ionako velike karijere uspio je postati UFC prvak i titulu jednom obraniti. Jednako uspješno nastavio je kao komentator i analitičar. Još kao borac bio je bez dlake na jeziku, a po tom pitanju postao je sad još žešći. Vrlo često u prijenosima ne štedi niti suce, posebno kad se pojavi neko bodovanje koje si on i drugi komentatori teško mogu objasniti.

Upravo zbog vrlo često nejasnih odluka, poznata je postala izreka Dane Whitea kako nikad ne smiješ ostaviti borbu u rukama sudaca. Koliko god bilo istine u njoj, otkrio je Bisping kako mu se ista nikad nije sviđala, a jako dobro je objasnio zašto.

"Mrzim tu izjavu jer ne postoji borac koji želi prepustiti odluku sucima. Niti jedan borac nikad nije rekao 'Znate što ću napraviti? Ovo ću ostaviti u rukama tri tipa koja nikad u životu nisam vidio. Par mjeseci ću se pokidati od posla, riskirat ću svoju karijeru i svoje zdravlje, u borbi ću odraditi svoju strategiju. Ostavit ću odluku u rukama sudaca jer svi znamo kako oni rade gomilu grešaka. Eto to ću napraviti'. Nitko to nikad nije planirao. Želiš ući u borilište i što prije izaći iz njega. Nisi plaćen za prekovremeni rad. Ako možeš doći do brzog nokauta, sjajno! Nažalost, kad se boriš protiv najboljih na svijetu, a i ti si jedan od njih, ne možeš uvijek to ostvariti", rekao je Michael u svom Podcastu.

On smatra kako su suci previše zaštićeni, odnosno kako vrlo opušteno mogu raditi svoj posao, znajući da neće snositi nikakve sankcije ako ga odrade na loš način. To je nešto za što smatra da je potrebno što prije promijeniti.

"Gotovo svaku priredbu imamo po jednu borbu s užasnom odlukom. Čak i dok komentiram ne mogu da ne reagiram te se naglas pitam kako je neki sudac došao do svog bodovanja. Rekao sam to već ranije, a reći ću sad opet. Oni moraju snositi odgovornost za to što rade. Kao prvo, oni rade svoj posao. Posao za koji su plaćeni. Tako da je njihova dužnost dobro odraditi taj posao. Bilo gdje drugdje u životu, ako radiš sranje od posla, dobiješ otkaz", objasnio je Bisping svoj stav, dodatno obrazloživši što smatra pod snošenje odgovornosti:

"Kad kažem snositi odgovornost, stvar je zapravo vrlo jednostavno. Ako postoji neobjašnjiva odluka koja nema nikakvog smisla, on bi trebao sjesti u sobu s dva ili tri suca kojima će objasniti kako i zbog čega je koju rundu bodovao onako kako je. Ako ne može pronaći objašnjenje koje je racionalno i razumljivo, onda nije kompetentan za posao koji radi. To je vrlo jednostavno i ne razumijem zašto još uvijek nije implementirano. Odluka jednog suca može ti promijeniti život, može promijeniti iznos novca koji ćeš zaraditi. Na kraju, može te učiniti prvakom ili ti to oduzeti. Ulozi su jako visoki."

Bisping je u karijeri odradio 29 borbi u Octagonu, a njih 14 otišlo je do sudačke odluke. Neku koja je proglašena "krađom" nije imao, iako je bilo onih koji su smatrali kako je odluka borbi protiv Andersona Silva te protiv Dana Hendersona mogla otići u stranu njegovih protivnika. Obje su bile na pet rundi te je Bispingu oba puta pobjeda dodijeljena jednoglasno. Tri puta je došao do podijeljene odluke, dva puta je ista otišla u njegovu stranu, a jednom u stranu protivnika.

Linker
19. travanj 2024 18:00