Ostalo

Spektakl do spektakla: Ovo su borbe koje bismo najviše voljeli gledati u 2021. godini!

Jon Jones i Stipe Miočić
 screenshot/YouTube
Odabrali smo popis potencijalnih borilačkih duela koji bi svakom fanu uljepšali ovu godinu

Borilački fanovi vole maštati. Kad ih se nekoliko nađe u društvu, često krene priča o tome koji bi borbe voljeli gledati ili koje je jednostavno potrebno organizirati, neovisno o kojem se točno sportu ili organizaciji radi. Posebno je zanimljivo takve "matchmakinge" raditi na početku godine, odnosno dok prava akcija još zapravo nije niti krenula.

Odlučili smo se tako nečim pozabaviti i mi, stvorivši popis nastao kao plod upravo gore spomenutih rasprava, ali uz neizbježnu malu dozu autorove subjektivnosti.

Bila je ovo zapravo jako dobra prilika za složiti kvalitetan matchmaking, s tim da se s popisom nije otišlo previše široko. Zadržali smo se kod onoga što naša publika najviše prati. Odabrali smo tako po pet boksačkih i pet UFC borbi te smo dodali poseban odlomak za neke od najpopularnijih i najboljih domaćih boraca. Kako izbor izgleda te kako je obrazložen, pročitajte u nastavku.

BOKS

  • Anthony Joshua vs. Tyson Fury

Ovdje vjerojatno nije potrebno puno toga objašnjavati. Dva najbolja teškaša svijeta, nositelji sva četiri elitna svjetska pojasa te u najavi najveći teškaški meč još otkako su se 2002. godine susreli Mike Tyson i Lennox Lewis. Valuev, Chagaev, braća Kličko i ostali borci koji su u međuvremenu držali titule nisu niti u jednom trenutku došli ni blizu ovako velikog meča. Nije to nažalost duel neporaženih, ali je duel dva neupitno najbolja teškaša svijeta, neizmjerno kvalitetna, a karakterom toliko različita. Ovo se jednostavno mora dogoditi.

  • Terence Crawford vs. Errol Spence Jr.

Ono što je navedeno za tešku kategoriju, vrijedi i za velter. U kategoriji do 66.7 kilograma težine, dva su se borca istaknula u prvi plan. Oni osim toga drže tri od četiri elitne titule, dok je ona posljednja kod Mannyja Pacquiao, čija se karijera ipak bliži kraju i vjerojatno nema smisla ubacivati ga u meč s nekim od ovog dvojca. Crawford je već bio apsolutni prvak u poluvelteru te cilja prema tome da postane prvi apsolutni prvak dvije kategorije otkako je WBO postao jedna od četiri elitne organizacije. Ovo je pound-for-pound vjerojatno najveći meč koji profesionalni boks može ponuditi.

  • Naoya Inoue vs. Juan Francisco Estrada/Roman Gonzalez

"Monster" Inoeu prvak je u bantamu i boksač čiji svaki nokaut izgleda brutalno za prikazivanje u ranijem terminu. Do sada nije bio niti blizu poraza, a dominacija u bantamu je takva da mu se preporučuje druga kategorija. Ovim putem nismo odabrali onu višu, gdje bi Vargas ili Nery bili dobar ispit. Odabrali smo susret s boksačem iz niže kategorije. Juan Francisco Estrada prvak je polubantama i čovjek koji je odradio 1:1 protiv Srisaketa Sor Rungvisaija, a oba meča spadaju među najbolje posljednjih godina. On trenutno ima ugovoren meč protiv još jedne ikone kategorije, "Chocolatita" Gonzaleza, koji se nada vratiti na tron. Sudar pobjednika ovog meča i Japanca iz prvog dijela teksta bi mogao biti nešto posebno. Vrhunska tehnika i preciznost udarca protiv munjevite brzine i nevjerojatnog tempa. Bomba od meča!

  • Teofimo Lopez vs. Vasyl Lomachenko II

Odmah u startu treba navesti da ova kategorija nudi meč za apsolutnog prvaka između Lopeza i Devina Haneya. Da, to je meč koji treba organizirati i koji bi bio prava "ludnica". No, kako ne razmišljati da Lomachenko zaslužuje revanš nakon meča gdje je svakome tko poznaje boks jasno da je čisto izgubio, ali zbog loše taktike koja je došla iz toga što je on jednostavno zaboravio kako je gubiti i kako je to kad zapravo trebaš plan B? Bilo kada, ovaj meč treba se dogoditi. Možda nije moguće održati ga ove godine, ali svakako bi bilo pošteno. Prema fanovima boksa i prema boksu kao sportu u globalu.

  • Canelo Alvarez vs. Gennady Golovkin III

Prvi meč Golovkin je zakinut za pobjedu, slažu se gotovo svi. Drugi meč Canelo je čisto pobijedio, slažu se gotovo svi. Oba meča bila su fantastična za gledatelje i pravi spektakli "slatke znanosti", slažu se apsolutno svi. Gdje je onda zapelo sa završetkom trilogije? GGG je u posljednjem meču protiv Szeremete u potpunosti potvrdio ono čega su se naznake vidjele već krajem 2019., u jednom od najboljih mečeve te godine, protiv Sergeya Derevyanchenka. Rad s Johnathonom Banksom od njega je stvorio drugačijeg boksača i želja gledati trilogiju ponovno je tu. Problem? Naravno, on postoji. Canelo, koji je prije prvog meča govorio kako je premalen za srednju kategoriju, sad smatra skidanje kilograma preteškim da bi se u nju spuštao te se namjerava držati super srednje. Ne znamo hoće li se tu uspjeti što dogovoriti, ali znamo da meč svakako želimo gledati.

UFC

  • Stipe Miočić vs. Jon Jones

Treba li neko posebno objašnjenje za ovaj meč? Stipe prije toga mora po drugi put savladati Francisa Ngannoua, a onda mu se otvaraju apsolutno sva vrata za meč kojim neće samo potvrditi da je najveći teškaš svih vremena, nego ima priliku postati najveći MMA borac svih vremena. Naravno, ista situacija je i kod Jonesa. Ako dođe do teškaškog trona, on je neupitni "G.O.A.T."

  • Khabib Nurmagomedov vs. Charles Oliveira

Khabib protiv Conora broj 2? To je borba koju žele gledati "casualci". Pravim fanovima jasno je da je Khabibu ostao tek jedan pravi ispit u kategoriji. Ispit koji bi mu pružio borac koji ne samo da mu može parirati na tlu, nego u području grapplinga vjerojatno ima svojih prednosti te ga može ugroziti iz donje pozicije. Također, na nogama itekako Oliveira ima što za ponuditi. Ovo je najbolja borba za Khabiba u sportskom smislu. No, UFC-u ista vjerojatno ne bi bila zanimljiva, posebno ako bi prvaka naveli na povratak za još samo jednu borbu. Oni bi tu ciljali na ono što im je financijski najpovoljnije.

  • Israel Adesanya vs. Robert Whittaker II

Robert Whittaker u sličnoj je situaciji kao Stipe Miočić nakon poraza od Daniela Cormiera. Nije dobio revanš nakon poraza od Adesanye i ostanka bez titule nego se morao vratiti s dvije sjajne pobjede, a onda je ponovno preskočen. Neovisno o tome hoće li Adesanya uzeti titule poluteške ili ne, revanš je "Reaperu" dužan priuštiti već početkom ljeta. Ovdje je svakako potrebno provesti tu sportsku pravdu.

  • Amanda Nunes vs. Valentina Shevchenko III

Najveći meč koji ženski MMA može ponuditi i najveći ženski meč u povijesti. Posebno nakon kontroverzne odluke kojom je Nunes slavila u njihovoj drugoj borbi. Obje su dominantne, obje nemaju pravu konkurenciju na vidiku, a UFC-u treba ženska borba koja će im donijeti dobro odrađen posao s financijske strane. To je to!

  • Aleksandar Rakić vs. Jan Blachowicz/Israel Adesanya/Glover Teixeira

Aleksandar Rakić do borbe za UFC titulu ima jedan zadatak. Savladati Thiaga Santosa na UFC 259 priredbi. Nažalost, onda ga vjerojatno čeka strpljenje, budući da Glover Teixeira čeka svoju priliku napasti titulu prije njega. Postoji i opcija borbe protiv Teixeire za privremenu titulu, ako prava pripadne Adesanyi, koji bi se onda vratio braniti titulu srednje kategorije. No, gledajući na Rakićeve izvedbe do sada, svi ga želimo vidjeti u borbi za titulu, neovisno o tome tko će biti s druge strane.

DOMAĆA SCENA

  • Ante Delija vs. Fabricio Werdum

Ante Delija će se prema svemu sudeći naći u teškaškom turniru treće sezone PFL-a. Najveće ime u istom, automatski i najveći ispit za Deliju te najveća potencijalna reference je MMA legenda i bivši UFC prvak. Ima tu još zanimljivih imena, ali dobiti priliku staviti Werduma među svoje "skalpove"? Neprocjenjivo!

  • Filip Pejić vs. Salahdine Parnasse/Daniel Torres

Filip Pejić vjerojatno je jednu borbu tj. pobjedu od napada na KSW titulu, za koju će se krajem ovog mjeseca boriti dvojac iz gornjeg reda. Vjerujemo kako će uskoro saznati i protiv koga će se iduća Pejićeva borba dogoditi. Filip je tražio revanš protiv Romana Szymanskog, no on je u lakoj kategoriji. Nekako izgleda kako bi mu bolje bilo da se posveti svojoj prirodnoj diviziji, upiše pobjedu, a onda velika borba. Jedna opcija je revanš protiv čovjeka koji ga je zaustavio u Zagrebu, a druga je fantastični Francuz. "Fićo" će s velikim zanimanjem gledati tu borbu.

  • Roberto Soldić vs. Mamed Khalidov

Meč koji Poljaci sanjaju i možda čak ne bi imali ništa protiv toga da Roberto nakon Materle savlada drugu najveću ikonu promocije. Khalidov je svojevremeno smatran najboljim borcem svijeta izvan UFC-a, a u KSW-u je više od običnog borca. Vratio je titulu srednje kategorije kad su to rijetki od njega očekivali. No, i Soldić ide prema tome. O borbi se počelo pričati odmah nakon Soldićeve posljednje pobjede. Druga KSW titula za hrvatskog borca zvuči nevjerojatno, ali je itekako ostvarivo.

  • Vaso Bakočević vs. Francisco Barrio

Spektakl koji je pokvarila pandemija, a za koji vjerujemo da će se održati. Dva su to borca koji se uistinu ne vole, a regiju su svojom rivalitetom digli na noge. Megdan? FNC? KSW? Nije bitno gdje, bitno je da se dogodi!

  • Filip Hrgović vs. Joe Joyce

Filip Hrgović prije ovog će meča svakako morati upisati jednu "među-pobjedu", budući da je Joyce savladavši Duboisa ipak došao do vrjednijih vlastitih "dionica". Ali, kad je to meč o kojem se piše gotovo otkad su njih dvojica postali profesionalci, nema smisla da se isti ne održi. Druga opcija, također jednako uzbudljiva je Tony Yoka, čovjek koji je Filipu prvo ugasio nadu u svjetsko, a onda i u olimpijsko zlato. Pitanje je samo bi li njihovi promotori bili zainteresirani za nešto tako dok još obojica nisu u Top 10 ili jedan od njih nema titulu.

  • Alen Babić vs. David Price

Savage ima malo drugačiji put od El Animala, kod njega je očito da ga se gradi onim britanskim putem ili tzv. Matchroom putem. Tako bi nekom logikom, ako savlada Erica Molinu, u meču nakon toga mogao s druge strane imati Davida Pricea, gotovo pa licenciranog Matchroomovog "gatekeepera" pred susrete s elitom. 37-godišnji Price vrhunski je tehničar prepun iskustva i boksač kojeg britanska publika voli. Ovdje bi se zapravo svakako našao jedan drugi David, Allen, no on se jesenas iznenađujuće umirovio. Uostalom, Price ga je u međusobnom meču savladao pa je prema tome možda i još bolji ispit za trenutno drugog hrvatskog teškaša.

  • Antonio Plazibat vs. Levi Rigters

Levi Rigters osvojio je prošlog mjeseca turnir na kojem je nastupio i najbolji hrvatski kick-boksač te je preuzeo njegov dotadašnji status. Koliko je uistinu velika nizozemska nada dobra, ne možemo konkretno znati. U polufinalu turnira imao je nedostojnog protivnika, a onda u finalu Mahiedinea doslovno uništenog od četiri runde rata s Plazibatom. Ako Antonio dobije svoj idući meč, možda bi mu bio najbolji potez prozvati Rigtersa na ogled dva trenutno najveća teškaška potencijala. Pa da vidimo tko je bolji. Tako je s neke strane za Antonija možda i bolje da protiv Mahiedinea, gledajući na sve okolnosti, nije uzeo pobjedu. Protiv Rigtersa u meč je potrebno ući uz jednake uvjete. A onda, poznavajući Plazibata, uslijedio bi rat!

Odabrao: Mario Katušić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
16. travanj 2024 08:16