UFC

Bisping zaprepašten Tapologyjevim rangiranjem najboljih ‘grapplera‘: ‘Ludost je rangirati Oliveiru ispred Makhacheva‘

Islam Makhachev (L) competes against Charles Oliveira in the lightweight championship at the Ultimate Fighting Championship (UFC) event at the Etihad Arena in Abu Dhabi on October 22, 2022.,Image: 732551850, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Giuseppe CACACE/AFP/Profimedia

 GIUSEPPE CACACE/AFP/PROFIMEDIA Giuseppe Cacace/afp/profimedia
Umirovljeni engleski borac vjeruje da je Makhachev dokazao da je bolji od Oliveire

11 dana udaljeni smo od UFC 294 eventa i obračuna između Islama Makhacheva i Charlesa Oliveire. 364 dana nakon prvog međusobnog obračuna, Makhachev i Oliveira ponovo će se obračunati, a Makhachev je ovaj put osjetni favorit.

Uoči njihovog prvog meča, Oliveira je nanizao 11 uzastopnih pobjeda, a dobar dio tih pobjeda upisao je ‘‘submissionom‘‘. Brazilac je postao rekorderom kad je u pitanju broj pobjeda ‘‘submissionom‘‘ unutar UFC-a, a upisao ih je čak 16. Očekivalo se da Oliveira može ugroziti Makhacheva u tom segmentu borbe, ali ispostavilo se da je Dagestanac ipak bolji nadmoćniji čak i u parteru.

‘‘Do Bronx‘‘ je pokušavao napadati iz donje pozicije, tražio je priliku za ‘‘submission‘‘, ali kontrola Islama Makhacheva bila je besprijekorna i Dagestanac je fantastično neutralizirao sve pokušaje Charlesa Oliveire. Na koncu je Makhachev došao do pobjede ‘‘submissionom‘‘, točnije ‘‘arm triangle‘‘ gušenjem. Islam je porazio Oliveiru njegovim najjačim oružjem, ali prema Tapologyju, to nije dovoljno da prestigne Oliveiru u poretku najboljih ‘‘grapplera‘‘ među MMA borcima.

MMA fanovi znaju da Tapology posjeduje mnoštvo raznoraznih rang ljestvica, a poredak najboljih ‘‘grapplera‘‘ u svijetu MMA-a zaintrigirao je Michaela Bispinga. Bivši UFC-ov prvak srednje kategorije uočio je kako Oliveira zauzima treće mjesto u tom poretku, dok je Makhachev tek na 16. mjestu poretka.

‘‘To je ludost, ako razmislite o tome. Realnost je da su se njih dvojica borili, Islam Makhachev ga je srušio i ugušio ga je. Nije li to potvrda njegovih hrvačkih vještina i njegovih ‘grappling‘ vještina? Radi li se o potvrdi njegovog ispravnog donošenja odluka u klinču? Ja bih rekao da da. Charles Oliveira je nevjerojatan, ali kad se suočio s Islamom (Makhachevim), ostao je poražen. Izgubio je u svojoj igri, završen je ‘submissionom‘‘‘, pojasnio je Bisping na svom YouTube kanalu.

Naravno, bitno je istaknuti kako je Makhachev uzdrmao Oliveiru dok se borba odvijala na nogama, poslao ga je u nokdaun, a potom ga je završio ‘‘submissionom‘‘. To osjetno mijenja perspektivu, a uzmemo li u obzir Oliveirine rekorde kad su u pitanju pobjede ‘‘submissionom‘‘, jasno je zašto Brazilac zauzima tako visoko mjesto u poretku.

S druge strane, Makhachev vjerojatno zaslužuje bolju poziciju od onog 16. mjesta koje okupira. 11 puta u karijeri slavio je ‘‘submissionom‘‘, a nikada nije nathrvan, niti završen prisiljavanjem na predaju. Nadjačao je i jednog Oliveiru u tom segmentu, kao i neke vrhunske ‘‘grapplere‘‘ poput Thiaga Moisesa i Armana Tsarukyana.

Što se Tapologyjeve ljestvice tiče, Khabib Nurmagomedov rangiran je kao najbolji grappler među MMA borcima, a drugo mjesto zauzima Georges St-Pierre. Top 5 zatvaraju Demian Maia i Royce Gracie.

Ispre Makhacheva našla su se imena poput Daniela Cormiera i Henryja Cejuda, ali i brojne legende kao što su ‘‘Minotauro‘‘ Nogueira, Kazushi Sakuraba, B.J. Penn, Frank Mir itd.

Kompletan poredak pogledajte klikom na LINK.

Linker
30. travanj 2024 03:53