UFC

Brazilski UFC teškaš po drugi put pozitivan na doping, žestoko je kažnjen

Carlos Felipe

 Diego Ribas/Zuma Press/Profimedia
27-godišnji Carlos Felipe u posljednjoj je borbi poražen od Andreija Arlovskog

Novih 18 mjeseci prisilne pauze je pred Carlosom Felipeom (11-2, 3-2 UFC), brazilskim UFC teškašem koji je pao na doping testu. Pozitivan mu je bio uzorak preuzet iste večeri kad se borio na UFC-ovom Fight Nightu protiv Andreija Arlovskog. Bilo je to 16. listopada, a Felipe je tu borbu izgubio jednoglasnom sudačkom odlukom, čime mu je prekinut niz od tri pobjede. Ipak, još veći poraz doživio je koji tjedan kasnije, kad je dobio obavijest o pozitivnom doping testu.

27-godišnjak je bio pozitivan na Boldenon i njegove metabolite. Kažnjen je s 4200 dolara, što je 15 posto zarade od borbe te s 489 dolara troškova kaznenog postupka. Izrečena mu je i spomenuta vremenska zabrana nastupa u trajanju od 18 mjeseci. Suspenzija mu je retroaktivna na večer uzimanja uzorka, tako da će se ponovno moći boriti 16. travnja 2023. godine.

Felipeu ovo nije prvi pad na doping testu. On je još 2017. godine pristigao u UFC kao veliki neporaženi mladi brazilski teškaški talent, ali već prije prve borbe bio je pozitivan na steroide, a USADA je bila nemilosrdna te mu je tim putem izrečena dvogodišnje suspenzija, koju je naravno odradio u cijelosti te je tek u srpnju 2020. upisao svoj UFC debi. Dakle, nije u promociji bio niti godinu i pol dana prije nego što je napravio novi prekršaj.

Naravno, iz njegovog tima su izjavili kako su bili žestoko iznenađeni pozitivnim testom, ali na kraju su morali surađivati s USADA-om, zbog čega je suspenzija podosta manja nego što je mogla biti. Kao ponovljenom prekršitelju prijetilo mu je i četiri godine izvan borilišta.

Otkrili su kako su dva Felipeova testa napravljena prije borbe dala negativan rezultat, kao i dva nakon borbe. No, to nije pomoglo. Kontaktirali su stručnjake i pronašli gdje bi mogao biti problem tj. u kojem se suplementu zabranjena supstanca nalazila, no na kraju su odustali od obrane jer bi bila preskupa te su odlučili surađivati i prihvatiti ovu kaznu.

Linker
20. travanj 2024 15:36