UFC

Cain Velasquez izbjegao doživotnu kaznu: Progonio je napadače na svog sina, jednog je ranio u filmskoj jurnjavi

Cain Velasquez

 Instagram (cain Velasquez)
Njegova pravna priča trebala bi svoj nastavak dobiti tek u svibnju 2025. godine

Veliki obrat u pravnom slučaju protiv bivšeg UFC-ovog prvaka u teškoj kategoriji, Caina Velasqueza, dogodio se u petak kada je postigao nagodbu s nadležnim tužiteljstvom.

Velasquezovo suđenje u okrugu kalifornijskom Santa Clara trebalo je početi idućeg mjeseca, a optužbe protiv njega uključivale su pokušaj ubojstva. Međutim, prema izvješću East Bay Timesa, Velasquez je u petak postigao nagodbu te je pristao na "no contest" (niti priznaje niti osporava krivnju) u vezi optužbi protiv njega.

U zamjenu za to, Velasquez ima mogućnost blaže kazne od strane sudca Arthura Bocanegre. Također su mu skinute optužbe za predumišljaj u jednom pokušaju ubojstva i devet zasebnih optužbi vezanih uz vatreno oružje, što bi moglo odigrati ključnu ulogu prilikom izricanja kazne.

Velasquez će izbjeći suđenje pred porotom, koje je moglo rezultirati presudom o krivnji i doživotnom zatvorskom kaznom. Budući da neće biti suđenja, Velasquez će biti osuđen po optužbama koje su ostale na snazi, no skidanje optužbi za predumišljaj znači da doživotna kazna više nije obvezna. Sudac Bocanegra će imati širok spektar opcija prilikom izricanja kazne Velasquezu.

Prema izvješću Timesa, sljedeće ročište za izricanje kazne Velasquezu zakazano je za 18. listopada.

Velasquez je uhićen prije gotovo 2,5 godine nakon što je navodno progonio i pucao na muškarca, Harryja Goulartea, optuženog za zlostavljanje Velasquezovog tada četverogodišnjeg sina u vrtiću. Velasquez je navodno jurio automobil u kojem su se nalazili Goularte i članovi njegove obitelji tijekom jurnjave velikom brzinom, pri čemu je jedan metak pogodio Goularteovog očuha i ozlijedio ga. Velasquez je proveo gotovo devet mjeseci u zatvoru prije nego što mu je odobrena jamčevina od milijun dolara, uz uvjete poput GPS nadzora i liječenja traumatske ozljede mozga. Dopušteno mu je putovati radi profesionalnih hrvačkih događanja, asistirati AKA (op.a. American Kickboxing Academy) timskim kolegama u Bellatoru i UFC-u te pojavljivati se na raznim događajima.

Velasquez je bio suočen s optužbama za pokušaj ubojstva (jedna točka), pucanje na motorno vozilo ili zrakoplov (jedna točka), napad vatrenim oružjem (tri točke), napad smrtonosnim oružjem (tri točke), namjerno ispaljivanje vatrenog oružja iz vozila (jedna točka) i nošenje napunjenog vatrenog oružja s namjerom počinjenja kaznenog djela (jedna točka). Velasquez se izjasnio da nije kriv po optužbama.

Da je bio proglašen krivim za pokušaj ubojstva na suđenju, prema kalifornijskom kaznenom zakonu prijetila mu je minimalna kazna od 20 godina do doživotnog zatvora. Dodatno vrijeme moglo se dodati zbog ostalih optužbi. S postignutom nagodbom, sudac bi mogao Velasqueza osuditi na vrijeme već provedeno u zatvoru i uvjetnu kaznu, ali i na doživotni zatvor.

Goularte se suočava s jednom točkom optužnice za nepristojne radnje s djetetom i trenutno čeka zakazivanje svog suđenja za navedene optužbe. Građanski slučaj protiv njega trebao bi se nastaviti u svibnju 2025. godine.

Linker
16. rujan 2024 09:36