UFC

Cannonier zatvorio godinu jako tijesnom pobjedom protiv Stricklanda: Dober izjednačio Poirierov rekord

Jared Cannonier i Sean Strickland

 Screenshot (youtube, Ufc)
Obračun dvojice visokorangiranih boraca srednje kategorije ponudio je jako težak posao za suce koji boduju meč

Zanimljiv program pripremio nam je UFC za svoj posljednji event u ovoj godini. UFC Fight Night 216 event sinoć su predvodili Sean Strickland i Jared Cannonier, a bio je to obračun trećerangiranog (Cannonier) izazivača srednje kategorije i sedmorangiranog izazivača srednje kategorije.

Obojica su u meč ušli nakon poraza početkom sedmog mjeseca na UFC 276 event, a pobjedama se vratio onaj bolje rangirani, a to je Jared Cannonier. Podijeljenom sudačkom odlukom nakon nevjerojatno tijesnog meča slavio je Cannonier.

Iako je Sean Strickland bio vidno razočaran i ljut na sami ishod borbe, činjenica je da se sucima teško može išta zamjeriti jer je gotovo svaka runda bila nevjerojatno tijesna i mogla je otići na obje strane. Ono što je pomalo nejasno jest da se na svakoj sudačkoj kartici dogodio rezultat 49-46 ili 4-1 u rundama, pa smo imali slučaj gdje je jedan sudac (Sal D‘Amato) dao 49-46 Seanu Stricklandu, dok su Derek Cleary i Junichiro Kamijo istim rezultatom bodovali meč u korist Cannoniera.

Prema informacijama s mmadecisions.com, 12 medijskih predstavnika bodovalo je meč u korist Cannoniera, dok ih sedmero vidi Stricklanda kao boljeg. 242 fana na toj web stranici dali su svoj glas, a njih 56,6 posto glasalo je za pobjedu Stricklanda, dok ih je 41,7 posto priklonjeno pobjedi Cannoniera. 1,7 posto glasača bodovalo je meč neriješenim ishodom.

Sve to dovoljno vam govori o kakvoj borbi se radilo, kao i što to govori i službena statistika pogođenih značajnih udaraca. 152 naprema 141 statistika je značajnih udaraca u korist Stricklanda, a radi se o zbilja mizernoj razlici u meču na pet rundi. Strickland je upisao i jedno rušenje, ali kontrolu je imao nešto više od 40 sekundi.

‘‘Smatram da sam dobio 3-2 u rundama i bio sam poprilično samouvjeren u svoju pobjedu.‘‘, rekao je Cannonier nakon pobjede, a zatim je dodao: ‘‘Napravio sam dovoljno. Sean ima jako dobar osjećaj za distancu i dobro me čitao kad god sam bio spreman za nalet. Radio je dobar posao i nije samo hodao prema naprijed poput zombija. Imali smo kompletan plan s odgovorima na njegov prednji direkt, a ‘low kickovi‘ su definitivno funkcionirali.‘‘

To je poprilično bila i priča cijelog tog meča. Strickland je borbu otvorio jako dobro držeći distancu, koristeći svoju duljinu i pogađajući prednjim direktom. Cannonier ga je metodično usporavao ‘‘low kickovima‘‘, a kako je borba odmicala, Cannonier je sve više počeo pronalaziti način da skrati distancu i pogodi Stricklanda snažnijim kombinacijama. Bilo je tu situacija sredinom borbe gdje je Cannonier postajao frustriran Stricklandovim taktičkim pristupom i držanjem distance te je pozivao Seana da se otvoreno obračunaju na sredini kaveza, ali Sean je odrađivao meč vrlo inteligentno.

Udarci Jareda Cannoniera ipak su odavali dojam nanošenja veće štete od Stricklandovih, a Cannonier je u petoj rundi dodao gas i uspio je nekoliko kontrirati prednji direkt tako što bi uzvratio ‘‘overhandom‘‘ kojim bi nanosio podosta štete. Nije Cannonier uspio niti jednom ozbiljnije uzdrmati Stricklanda, ali Seanovo lice krajem borbe izgledalo je oštećenije od Cannonierovog i ključ Jaredove pobjede leži vjerojatno u svemu tome - suci su se vodili nanešenom štetom, a ne količinom pogođenih udaraca i tu je Jared ipak dobio malu prevagu.

38-godišnji Cannonier upisao je jako važnu pobjedu koja ga ostavlja pri vrhu kategorije, dok je Sean Strickland u 2022. godini upisao jednu pobjedu (protiv Jacka Hermanssona) i dva uzastopna poraza (Alex Pereira i Jared Cannonier). Dokazao je Strickland ipak da se može pametno boriti i konkurirati ponajboljima u kategoriji, a s obzirom da će u drugom mjesecu proslaviti tek 32. rođendan, najbolje mu tek slijedi.

26-godišnji Tsarukyan prekinuo nevjerojatan pobjednički niz Damira Ismagulova

U sunaslovnoj borbi večeri najavljivali smo vam obračun dvojice perspektivnih boraca lake kategorije. Damir Ismagulov i Arman Tsarukyan borci su koji su sposobni boriti se na uistinu visokoj razini MMA-a i mnogima je bilo žao jer ih je UFC upario u trenucima dok love sami vrh lake kategorije.

Devetorangirani Tsarukyan ušao je u meč kao favorit protiv 12-rangiranog Damira Ismagulova koji je bio u nizu od 19 uzastopnih pobjeda, a pet ih je upisao pod okriljem UFC-a. Tsarukyan je s druge strane u borbu ušao nakon poraza od Mateusza Gamrota sredinom godine, ali danas se vratio na pobjedničke staze.

Dominirao je Arman pretežno svojim hrvanjem, upisao je čak sedam rušenja protiv Ismagulova i došao je do pobjede jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x3). Ismagulov je radio dobar posao u obrani rušenja, jer Tsarukyan je imao ukupno 21 pokušaj, ali Armenac je bio uporan, išao je iz pokušaja u pokušaj i nije ostavio prostora za nešto konkretnije od strane Ismagulova.

Damir je prema službenoj statistici pogodio 36 značajnih u daraca, dok je Tsarukyan ostao na 34, ali kontrola u parteru od preko devet minuta bila je presudna.

Dober izjednačio rekord Poiriera

O Drew Doberu i njegovom lovu na rekord lake kategorije pisali smo ranije ovog tjedna. Drew Dober do sinoćnjeg UFC Fight Night 216 eventa bio je na sedam nokauta unutar lake kategorije, a od sinoć je izjednačen na prvom mjestu s Dustinom Poirierom.

Dober je nokautirao Bobbyja Greena u drugoj rundi i došao je do svog osmog nokauta unutar UFC-ove lake kategorije. Bobby Green odradio je fantastičnu prvu rundu i doslovno se poigravao s Doberom koji je imao problema s Greenovom brzinom i duljinom ekstremiteta. Nije Dober ipak posustajao, nastavio je vršiti svoj pritisak i sve se isplatilo u drugoj rundi. Green je postajao sve nonšalantniji kako je meč odmicao, spuštao je ruke, ali zapravo se borio u svom klasičnom stilu. Dober ga je sjajno pogodio ljevicom, Green je pao kao pokošen, a Dober je stigao zadati još jedan udarac prije nego je sudac uskočio.

Nakon loše 2021. godine i dva poraza u dva nastupa, Dober je 2022. godinu zaključio s tri pobjede u jednako toliko nastupa, a kao sljedećeg protivnika vidi Jalina Turnera, desetorangiranog izazivača UFC-ove lake kategorije.

Od ostatka eventa izdvojit ćemo meč Rafe Garcie i Mahestatea. Garcia je pobijedio jednoglasnom odlukom, a borbu je završio totalno obliven krvlju. Cub Swanson nedugo poslije otkrio je kako je Garcia završio meč s presječenom arterijom na glavi i da su UFC-ovi doktori trebali dva sata da zaustavlje krvarenje. Srećom, uspjeli su zaustaviti krvarenje na kraju krajeva. Alex Caceres upisao je pobjedu sjajnim ‘‘high kickom‘‘, a u prvoj rundi nokautirao je Juliana Erosu.

Što dodati, osim da sada slijedi pauza od gotovo mjesec dana, a posljednja ovogodišnja UFC-ova priredba ponudila je nekoliko vrlo zanimljivih mečeva.

Kompletne rezultate eventa pročitajte u nastavku teksta.

UFC Fight Night 216 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Jared Cannonier def. Sean Strickland via podijeljenom sudačkom odlukom (49-46 x2, 46-49)

Arman Tsarukyan def. Damir Ismagulov via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x3)

Amir Albazi def. Alessandro Costa via KO - R3, 2:13

Alex Caceres def. Julian Erosa via KO - R1, 3:04

Drew Dober def. Bobby Green via KO - R2, 2:45

Michal Oleksiejczuk def. Cody Brundage via TKO (punches) - R1, 3:16

Preliminarni dio priredbe:

Cory McKenna def. Cheyanne Vlismas via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 29-28)

Matthew Semelsberger def. Jake Matthews via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 29-28, 29-28)

Said Nurmagomedov def. Saidyokub Kakhramonov via submission (giljotina) - R2, 3:50

Rafa Garcia def. Maheshate via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 30-27)

Rinat Fakhretdinov def. Bryan Battle via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-25, 30-25, 30-27)

Manel Kape def. David Dvorak via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 29-28)

Sergey Morozov def. Journey Newson via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 29-28, 29-28)

Linker
17. travanj 2024 10:16