UFC

Četiri rekorda teške kategorije Curtisa Blaydesa pokazuju s kakvom pozadinom ulazi u subotnju borbu

Curtis Blaydes vs. Francis Ngannou
 CHEN BO/Imaginechina Via Afp
Curtis Blaydes i Derrick Lewis vlasnici su nekoliko aktualnih rekorda UFC-ove teške kategorije

Nije nikakva tajna da je Curtis Blaydes (14-2, 9-2 UFC) jedan od najboljih hrvača u UFC-u te možda i najsnažniji čovjek na cijelom rosteru najveće svjetske MMA promocije. No, uvijek je dobro imati neke brojke koje to potvrđuje, a "Razor" ih u svom rezimeu ima. Zapravo, on drži četiri aktualna rekorda teške kategorije, a nikoga neće iznenaditi podatak kako su svi vezani uz hrvanje.

Tako je njegovih 59 rušenja koje je upisao tijekom svoje karijere u promociji uvjerljivo najviše od svih teškaša. To još uvijek nije blizu 90 rušenja, koliko je tijekom karijere upisao Georges St-Pierre, no činjenica je i to da je Blaydes odradio dvostruko manje UFC borbi od njega. Statistički je na najboljem putu da i taj rekord sruši.

Blaydes drži rekord teške kategorije i po najviše rušenja upisanih tijekom jedne borbe. 14 njih upisao je u svojoj posljednjoj borbi, kad je sudačkom odlukom nakon pet rundi savladao Alexandra Volkova. To je ujedno treći najveći broj rušenja u jednoj borbi u povijesti UFC-a. Preostala dva rekorda koja drži su najviše vremena provedenih u gornjoj poziciji borbe na podu, odnosno 59 minuta i 44 sekunde, a također posjeduje i najviše rušenja u prosjeku unutar 15 minuta borbe. Ta brojka je 6.98, a rekord se također odnosi na tešku kategoriju. U povijesti UFC-a je prema tom podatku četvrti.

Ove brojke bi i onima koji Blaydesa nikad nisu gledali lako otkrile da se radi o borcu koji ne voli previše riskirati te pokušava do svojih pobjeda doći korištenjem onoga gdje može biti dominantan. To je i više puta sam priznao, dodavši kako nikad nema namjeru biti spreman zbog fanova promijeniti svoj stil te da mu nije cilj nikome pružati uzbuđenje nego pobjeđivati. Ipak, s takvim izjavama ne treba čuditi ako na napad na pojas bude morao čekati malo duže od nekih kolega.

Da ne bude da samo Blaydes drži neke teškaške rekorde, Derrick Lewis također je trenutno dio nekih rubrika. Ona najimpresivnija je broj pobjeda nokautom. Posjeduje ih 11, što je najviše u povijesti kategorije, ali i samo jednu manje ispod rekorda UFC-a koji s 12 nokaut pobjeda drži Vitor Belfort. Lewis je isto tako jedini borac u UFC povijesti čijih je prvih osam borbi završilo nokautom te vlasnik nokaut pobjede s najvećim deficitom u broju udaraca. Mnogi od vas se jako dobro sjećaju njegovog velikog preokreta u borbi protiv Alexandra Volkova, gdje je Rus ukupno pogodio 82 značajna udaraca više, da bi se na samom kraju borbe bespotrebno upustio u otvorene razmjene, što je Lewis tim putem iskoristio.

Linker
26. travanj 2024 14:28