UFC

Chimaev iskritizirao Prochazku: ‘Ne znam kako je taj tip postao prvakom, prebijao sam ga na sparinzima‘

Jiri Prochazka (lijevo) i Khamzat Chimaev (desno)

 Instagram (jiri Prochazka; Khamzat Chimaev)
Khamzat tvrdi da je bivšeg prvaka poluteške kategorije više puta završavao na sparinzima

Više puta je Khamzat Chimaev izjavljivao da planira osvojiti UFC-ovu titulu u tri različite težinske kategorije. U velter kategoriji trenutno je najbliže tome, barem ako je suditi prema poretku izazivača. Chimaev je unutar veltera trećerangirani izazivač, dok u srednjoj i u poluteškoj kategoriji zasad nije rangiran.

Chimaev bi ipak mogao imati određenih problema s velter kategorijom, jer uoči prošlog nastupa pokazao je da se jako muči sa skidanjem kilaže za kategoriju do 77 kilograma. Upitno je hoće li se više i vraćati u tu kategoriju, a onda će mu preostati mogućnost da titule osvoji u srednjoj i poluteškoj kategoriji.

Srednja kategorija zapravo je ona kojoj Chimaev i pripada, a teško je procijeniti kako bi se snašao među poluteškašima koji su ipak osjetno veći i krupniji od boraca velter i srednje kategorije. Međutim, ako je suditi po onome što je Chimaev sinoć izjavio u MMA Houru, Čečen može jako dobro parirati elitnim poluteškašima. Chimaev je u razgovoru s Arielom Helwanijem progovorio o svojim sparinzima s Jirijem Prochazkom, bivšim prvakom UFC-ove poluteške kategorije.

‘‘Da, Jiri (Prochazka) i ja smo sparirali nekoć davno. On se tada borio u Rizinu, a ja sam bio u Braveu. Uvijek smo zajedno trenirali i odrađivali teške sparinge. Odradili smo puno rundi, a ja sam ga puno puta završio ‘submissionom‘. Puno puta sam ga porazio. On je kasnije postao UFC-ovim prvakom, a nemam pojma kako mu je to pošlo za rukom. Možda su borci u toj kategoriji (poluteškoj) jednostavno preloši. Za neke tipove baš ne znam kako su postali prvacima. Kad je UFC potpisao Prochazku, nazvao sam svog menadžera i pitao ga: ‘To je onaj tip kojeg sam prebio u dvorani, zašto su potpisali tog tipa? Zašto nisu potpisali mene?‘‘‘, rekao je Chimaev.

Podsjećamo, Jiri je UFC-ovu titulu osvojio u šestom mjesecu prošle godine, porazivši Glovera Teixeiru. Pojas je trebao braniti u 12. mjesecu prošle godine, ali zbog teške ozljede ramena Prochazka je otkazao meč i napustio je titulu prvaka. Dug oporavak predviđa se češkom borcu, ali mnogi ga i dalje smatraju najboljim borcem poluteške kategorije. Chimaev svoju vjeru u osvajanje pojasa u poluteškoj kategoriji očito bazira na sparinzima s Prochazkom. Chimaev je Helwaniju otkrio da čak i posjeduje snimke sparinga na kojima je prebijao Prochazku, a snimke čuva Khamzatov menadžer.

image

Jiri Prochazka (lijevo) i Khamzat Chimaev (desno)

Screenshot (youtube, Borz Mma)

Dokaz da su Chimaev i Prochazka uistinu zajedno trenirali jest fotografija iz Allstars Gyma, kao i izjava Jirija Prochazke u intervjuu za ‘‘LynchOnSports‘‘ koji je dao prošle godine. Prochazkat je upitan kako je trenirati s Khamzatom Chimaevim.

‘‘Lijepo, lijepo je. On je dobar tip. Dobro hrva, ima dobar ‘cardio‘, ali mislim da ništa nije specijalno. Da, dobar je.‘‘

Između Chimaeva i Prochazke očito postoje određene tenzije i nije isključeno da u budućnosti gledamo meč dvojice nekadašnjih sparing partnera. Ipak, Chimaev bi se prije svega trebao vratiti bilo kakvim nastupima, a vremena za meč protiv Prochazke itekako ima. Pred obojicom je još puno godina nastupanja na najvišoj razini.

Linker
18. travanj 2024 05:25