UFC

Chimaev želi kazniti Stricklanda zbog komentara na račun Palestine: ‘Strickland i ostali tipovi trebaju nas se bojati‘

Khamzat Chimaev

 Screenshot (youtube, Mohammed Hijab)
Khamzat Chimaev najavio je kako ga čeka meč s pobjednikom borbe koju će odraditi Strickland i Du Plessis

Khamzat Chimaev našao se u pomalo neobičnoj, ali i nezahvalnoj sitauciji nakon svog posljednjeg nastupa. ‘‘Borza‘‘ smo gledali u desetom mjesecu na UFC 294 eventu, a protivnik mu je bio Kamaru Usman.

Nigerijac je uskočio na ‘‘short notice‘‘, a iz UFC-a su dolazile najave da se radi o meču koji će odrediti sljedećeg izazivača za pojas u srednjoj kategoriji. Chimaev je na kraju teško došao do pobjede i nije izgledao pretjerano uvjerljivo, a UFC ga je smjestio na deveto mjesto rang ljestvice u srednjoj kategoriji. Bio je to dobar pokazatelj da Chimaev neće biti sljedeći izazivač, a brzo je došla potvrda nakon što je službeno ugovoren meč između prvaka Seana Stricklanda i izazivača Dricusa Du Plessia.

Chimaev je naknadno otkrio da se mučio s ozljedom nakon borbe protiv Usmana, ali i s bolešću koju nije detaljnije pojasnio. Fotografije koje je podijelio zaprepastile su njegove fanove, ali Chimaev se uspješno oporavio i vratio treninzima.

Khamzat je sudjelovao u akciji prikupljanja novca za Palestinu i žrtve rata koji se odvija između Izraela i Palestine, a u sklopu same akcije koja se održala u Birminghamu, Chimaev je odradio intervju s Mohammedom Hijabom.

Jedna od tema bio je Sean Strickland i njegova rasprava s Belalom Muhammadom. Muhammad je u više navrata uputio podršku Palestini i njihovim žrtvama, a Strickland je na neki način ismijavao Belalovu podršku.

‘‘Činjenica je da Palestina uvijek gubi. Ne samo da će izgubiti sada, nego će uvijek gubiti. Umjesto da kažu: ‘Kako možemo krenuti prema naprijed, protjerati Hamas i pružiti našoj djeci bolju budućnost‘, oni govore: ‘koga briga za djecu, pošaljite rakete.‘‘‘, bio je jedan od Stricklandovih ‘‘tvitova‘‘ na tu temu.

Mohammed Hijab zatražio je Chimaeva da se osvrne na tu temu i pitao ga je zašto Strickland nije direktno odgovarao i na njegovu podršku Palestini, nego se okomio na Belala Muhammada.

‘‘Sigurno me se boji. Dolazim po njega.‘‘, rekao je Chimaev, ali brzo je ‘‘spustio loptu na zemlju‘‘ i poručio je kako ne želi voditi nikakve bitke izvan kaveza.

‘‘Borba je unutar kaveza. Želimo usrećiti muslimane koji nas gledaju i prolaze kroz teške trenutke. Ja, Khabib (Nurmagomedov), Belal Muhammad, svi muslimanski borci znaju da djeca koja nas gledaju žele biti poput nas, žele biti snažni ljudi. Želimo im poslužiti kao dobar primjer. Sean Strickland i svi ti tipovi trebaju nas se bojati. Mi se ne borimo samo za sebe kao što oni to rade, mi se borimo za sve muslimane.‘‘, poručio je Chimaev.

Osvrnuo se Chimaev i na činjenicu da je Dricus Du Plessis dobio ‘‘title shot‘‘ prije njega. Khamzat tvrdi da to ne znači kako je on izgubio ‘‘title shot‘‘, nego jednostavno mora pričekati rasplet borbe između Stricklanda i Dricusa.

‘‘Strickland sada ima meč protiv dobrog protivnika. Ako porazi tog tipa (Dricusa), sigurno ćemo se boriti. 100 posto će dogoditi taj meč. Obećali su mi borbu za titulu, a sada nam preostaje čekati da vidimo tko će pobijediti i onda idemo po pojas.‘‘, dodao je Khamzat.

Sve u svemu, Strickland je očito na meti Khamzata Chimaeva, ali i Belala Muhammada koji ga proziva još od 2021. godine. Seanovi brojni komentari na račun Palestine nisu prošli nezapaženo među UFC-ovim borcima islamske vjeroispovijesti, ali najbitnije je da ovakvi sukobi ne eskaliraju na nešto više od same borbe u kavezu.

Strickland bi vjerojatno trebao pripaziti s komentarima koje javno dijeli, a Belal Muhammad i Khamzat Chimaev svojim reakcijama moraju pružati dobar primjer.

Linker
17. travanj 2024 07:13