UFC

‘Chito‘ Vera smatra da O‘Malley ne zaslužuje ‘title shot‘: ‘U eri smo TikToka, ali koga je on pobijedio?‘

Sean O‘Malley

 Giuseppe CACACE/AFP/Profimedia
Ekvadorac je poprilično nezadovoljan jer ga je O‘Malley preskočio u poretku

Dobar dio UFC karijere Sean O‘Malley na meti je kritičara zbog protivnika s kojima se borio. ‘‘Sugar‘‘ je u očima mnogih uživao povlastice UFC-ovih ‘‘matchmakera‘‘ koji su ga konstantno uparivali s nerangiranim i nedoraslim protivnicima.

U kolovozu (osmi mjesec) 2020. godine, O‘Malley se našao na najtežem ispitu u dosadašnjoj karijeri. Uparen je s Marlonom ‘‘Chitom‘‘ Verom, a ‘‘Chito‘‘ ga je porazio tehničkim nokautom u prvoj rundi. Sean je nakon toga nanizao nekoliko pobjeda, ali ponovno nad borcima koji su daleko od vrha.

U sedmom mjesecu prošle godine, O‘Malley je imao priliku upisati najveću pobjedu u dotadašnjoj karijeri. Munhoz je u tom trenutku bio deveti u poretku izazivača i napokon je Sean imao meč protiv top 10 protivnika. Prvu rundu O‘Malley je izgubio, a u drugoj rundi došlo je do prekida zbog Seanovog uboda u oko. Munhoz nije mogao nastaviti, borba je završila ‘‘no contestom‘‘ i ponovno je Sean ostao bez prilike za pobjedu nad top 10 borcem.

Međutim, samo tri i pol mjeseca kasnije, O‘Malleyju se pružila prilika za ogroman iskorak. UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ uparili su ga s Petrom Yanom, tada prvorangiranim izazivačem unutar bantam kategorije. O‘Malley je u meč ušao s 11. mjesta na ljestvici, a podijeljenom sudačkom odlukom porazio je Yana. Pobjeda mu je omogućila skok od čak 10 mjesta i Sean je jedno vrijeme držao prvo mjesto.

Naknadno je pao na drugo mjesto, jer preskočio ga je Merab Dvalishvili. Gruzijac se ipak ne želi boriti za titulu dok je prvak njegov prijatelj Aljamain Sterling i stoga je ‘‘title shot‘‘ pripao upravo O‘Malleyju. Sean će 19. kolovoza (osmi mjesec) zajedno sa Sterlingom predvoditi UFC 292 event, a ulog je titula prvaka u bantam kategoriji.

Iako se mnogi vesele ovom meču, postoje oni koji smatraju da Sean ne zaslužuje ‘‘title shot‘‘. Jedan od onih koji dijele to mišljenje je Marlon ‘‘Chito‘‘ Vera, jedini borac koji je porazio O‘Malleyja unutar UFC-ovog kaveza.

‘‘O‘Malley može govoriti što želi, ali porazila su ga oba tipa koja su bila u top 5. Ja sam prvi, završio sam ga. Pedro Munhoz je drugi, on je dugo vremena pri vrhu i kalibar je za top 5. Došlo je do uboda u oko od strane O‘Malleyja i to je bio ‘no contest‘, a Sean ništa nije pokazao u tom meču. On (O‘Malley) je završio B-razinu protivnika, sve ih je nokautirao. (Thomas) Almeida je već bio gotov. On nije bio potrošen, on je bio super potrošen. Eddie Winelad, poštovanje za tog tipa, legenda je, ali njega su usmrtili još nekoliko puta nakon meča s O‘Malleyjem. Zatim je tu i momak sa zelenom kosom (Kris Moutinho) koji se nije niti trebao boriti u UFC-u.‘‘, započeo je Vera, a potom je istaknuo kako shvaća popularnost O‘Malleyja.

‘‘Kužim, sve mi je jasno. On ima talent i ‘hype‘ oko sebe. To je kul, u eri smo YouTubea i TikToka. Imaš tu djecu koja te posvuda prate. Ali iz borilačke perspektive, ti se s nikim nisi borio. Da, dobro si izgledao protiv Yana, ljudi nisu to očekivali. Da, on (O‘Malley) se zna boriti, ali koliko je zapravo dobar? Koga je porazio? S kime se borio? Taj nokaut jednim udarcem neće vječno potrajati.‘‘, dodao je Vera u MMA Houru.

Verine izjave donekle imaju smisla, ali pobjeda nad Yanom zapravo je gurnula O‘Malleyja u priliku da napadne titulu. Yan je u tom trenutku bio prvi izazivač i Sean je u tom meču upisao veliku pobjedu. Istina da se radilo o jako tijesnoj sudačkoj odluci, ali Sean je odradio odličan meč i njegova ruka bila je podignuta na kraju tog meča. S obzirom da UFC nema neki ustaljeni model prema kojem biraju izazivače, uvijek će biti nezadovoljnih njihovom odlukom. Ovaj put je Marlon Vera nezadovoljan, a razlog njegovog nezadovoljstva leži ponajviše u činjenici da je nekoć dobio Seana, ali Sean je ‘‘title shot‘‘ izborio prije njega.

Linker
30. travanj 2024 10:38