UFC

Chris Weidman nakon velike pobjede: ‘Upravo sam porazio tipa koji se ravnopravno borio s Alexom Pereirom, još uvijek napredujem‘

Chris Weidman

 Screenshot (youtube, Ufc)
39-godišnji borac srednje kategorije presretan je zbog prve pobjede nakon teške ozljede

1330 dana čekao je Chris Weidman na novu pobjedu u UFC-u. 8. kolovoza (osmi mjesec) 2020. godine, Weidman je porazio Omarija Akhmedova jednoglasnom odlukom sudaca i na pobjedu je čekao sve do sinoć.

Glavni razlog dugog čekanja na pobjedu svakako je teška ozljeda, točnije prijelom noge koji je Weidman pretrpio u četvrtom mjesecu 2021. godine. Chris je tada slomio nogu na samom početku meča protiv Uriaha Halla, a do prijeloma je došlo nakon blokiranog ‘‘low kicka‘‘.

Weidman se u kavez vratio u osmom mjesecu prošle godine, ali meč protiv Brada Tavaresa izgubio je jednoglasnom odlukom sudaca. Mnogi su tada sugerirali Weidmanu da se povuče iz sporta. 39 mu je godina, nekoć je bio na vrhu srednje kategorije i teško će ponoviti takve rezultate. Mnoštvo je ozljeda iza njega i sve upućuje na idealno vrijeme za povlačenje. Chris se ipak odbija povući, a da još uvijek ima svoje mjesto u UFC-u, dokazao je sinoćnjom pobjedom nad Brunom Silvom.

‘‘Imam puno toga za reći, ali prvo moram zahvaliti Bogu, mom Gospodaru i Spasitelju. Ne bih bio ovdje inače. 39 mi je godina i prošao sam kroz 30 operacija i mnoštvo teških trenutaka, a još uvijek sam ovdje i dajem sve od sebe.‘‘, poručio je Weidman na početku svog pobjedničkog govora.

Prekid borbe ipak je pomalo kontroverzan. Weidman je slavio tehničkm nokautom u trećoj rundi, a nokautu su prethodili ubodi u oko Brazilca. Žalio se Silva kako je zadobio ubode u oko što je čak i vidljivo na snimci, ali sudac nije dao znak za pauzu i Weidman je iskoristio priliku za nokaut. Nakon pregledavanja snimke i konzultacija, poništen je nokaut, a pobjednika se odredilo bodovanjem dotadašnjeg tijeka meča. Chris je slavio jednoglasnom odlukom sudaca, a nakon meča osvrnuo se na sporni prekid borbe.

‘‘Ja sam također uboden u oko, ali ovo je moj savjet Bruni. Puno poštovanja za njega i čini mi se kako sam dotaknuo njegovo oko, ali ne možeš tako pasti na tlo ako si uboden u oko. Moraš ostati na nogama i čekati da sudac primijeti što se dogodilo, ne možeš samo pasti. On je to učinio tri puta i na kraju ga je koštalo.‘‘, objasnio je Chris.

Ono što je mnogima ostalo upečatljivo po pitanju ove borbe, jesu ‘‘kickovi‘‘ Chrisa Weidmana. ‘‘All American‘‘ bacio je mnoštvo udaraca nogama u ovoj borbi i nije se ustručavao udarati nogom koju je 2021. godine slomio. U prošlom meču protiv Brada Tavaresa, Weidman nije mogao svladati mentalnu blokadu koja ga je spriječila da udara tom nogom, ali sada je uspio riješiti taj problem.

‘‘Prije povratničkog meča (protiv Brada Tavaresa), rekao sam kako ću odmah na početku borbe baciti ‘kick‘, ali moj mozak nije mi dopuštao da se to dogodi. Mozak nije dopuštao tijelu da baci ‘leg kick‘, ali danas sam se ohrabrio, bacio sam udarac i osjećao sam se odlično. Znam da sam pogodio nekoliko dobrih ‘leg kickova‘, a pogodio sam i ‘high kickom‘. Imam jako puno ljubavi za sve vas ovdje.‘‘, osvrnuo se Weidman na problem koji je sada iza njega.

39-godišnji Chris nekadašnji je prvak UFC-ove srednje kategorije i već je osjetio sami vrh. Unatoč tome, još uvijek se nije zasitio i vjeruje kako može parirati najboljim borcima na svijetu. Pobjeda nad Silvom samo dodatno podiže njegovo samopouzdanje.

‘‘Slušajte, upravo sam porazio tipa koji je porazio mnoštvo dobrih boraca i ravnopravno se borio s Alexom Pereirom. Vrlo tijesan meč, pogledajte tu borbu. Pogledajte i kako je nokautirao Brada Tavaresa u prvoj rundi. Tip je strašno čvrst, a ja sam vodio borbu u stojci s njim i osjećao sam se puno bolje nego tijekom prošle borbe. Ja i daljem napredujem iako mi je 39 godina.‘‘, objasnio je ‘‘All American‘‘, a za kraj svog govora uputio je nekoliko motivacijskih riječi.

‘‘Možete raditi što god poželite. Neka se nose svi koji ne vjeruju u vas. Okružite se dobrim ljudima i radite naporno, možete ostvariti što god poželite u ovom svijetu. Idemo!‘‘

Linker
03. svibanj 2024 15:14