UFC

‘Big‘ John McCarthy objasnio zašto borba između Weidmana i Silve nije proglašena nevažećom nakon serije uboda u oko

Chris Weidman i Bruno Silva

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Pojasnio je perspektivu sudca unutar kaveza, ali i perspektivu sudačke komisije nakon pregledane snimke.

Bivši prvak UFC-a u srednjoj kategoriji, Chris Weidman, prošli vikend došao je do pobjede protiv brazilskog borca Brune Silve. Kontroverza nastala oko te borbe se dogodila zbog višestrukih uboda u oko s Weidmanove strane. Sudac Gary Copeland zaustavio je borbu u trećoj rundi i Weidman je prvotno slavio tehničkim nokautom. Naknadnim pregledom snimke, utvrđeno je kako su nokautu prethodili ubodi u oko, a zatim je poništen tehnički nokaut. "All-American" kasnije je proglašen pobjednikom tehničkom odlukom sudaca.

Zašto borba nije proglašena nevažećom?

“Kada Gary Copeland vidi da Chris Weidman izbacuje prste prema naprijed - trebao je to adresirati kao službenik,” rekao je McCarthy u svojoj emisiji "Weighing In" koju vodi s Josh Thomsonom. “Nije me briga što ste u New Jerseyu gdje je Chris Weidman heroj. Iskreno, htio sam da Chris Weidman pobijedi ovu borbu. … Ali ne mogu dopustiti Chrisu Weidmanu da dobije povlašteni tretman ako je on taj koji stvara problem. Morate riješiti problem i osigurati da osoba koja stvara problem to više ne radi. Pa, on je to nastavio raditi.”

“Mislim da Gary nije vidio udarce u oko pa je to razumljivo,” nastavio je McCarthy. “Donio je odluku o prekidu borbe. Nakon što donese odluku o prekidu borbe i pregledaju snimku, može se vidjeti prekršaj, ubod u oko. Sudci sad trebaju ocijeniti dio treće runde koji su vidjeli. Tko je dobio tu rundu? Već su ocijenjene dvije runde. Ovo treba ići na tehničku odluku. To nije pobjeda jednoglasnom odlukom. To je tehnička odluka u korist Chrisa Weidmana.”

Weidman sugerira da je Silva možda "tražio način za izlaz" teatralnim padanjem svaki put kad bi "osjetio nešto kako mu dodiruje oko". Borba je prvotno bila proglašena pobjedom tehničkim nokautom za Weidmana, ali kasnije je promijenjena u tehničku odluku.

“Chris je osvojio prve dvije runde,” rekao je McCarthy. “I u trećoj rundi, mislim da je Chris većinu vremena bio u prednosti. Tako da sam znao da će Chris pobijediti borbu, ali činjenica je da je sudac odlučio prekinuti borbu bez da je vidio prekršaj. Sada sudačka komisija kaže: ‘U redu, vidimo prekršaj. Ovo je što radimo.’ S obzirom na to da je borba ušla u treću rundu, moglo se ići na tehničku odluku. Da se isto dogodilo u drugoj rundi, borba bi se proglasila nevažećom. Ne biste imali tehničku odluku jer ona se može ostvariti samo ako borba uđe u treću rundu.”

McCarthy očekuje da Silva neće uspjeti u žalbi nakon borbe.

“Ono što rade, odlučujući se na tu tehničku odluku, ispravna je stvar. Samo ću vam to reći izravno,” rekao je iskusni sudac. “Jer ako Chris Weidman dobije pobjedu zbog tehničkog nokauta, onda kažete da ignorirate činjenicu da je došlo do prekršaja, ali oni ne ignoriraju tu činjenicu. Gary Copeland mogao je odlučiti da će oduzeti bodove za prekršaje. To nije učinio. To je njegova odluka. Dakle, komisija je zapravo učinila pravu stvar. Ali, da, čineći tu pravu stvar oduzimaju mogućnost Bruni Silvi da se žali na prekid borbe zbog tehničkog nokauta.”

Linker
17. lipanj 2024 08:30