UFC

Ciryl Gane savladao Volkova nakon pet rundi vrhunskog taktičkog nadmudrivanja

Ciryl Gane
 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Možda ovakva borba dva teškaša nije po svačijem ukusu, no kvalitetu nitko ne može osporiti

Nema više nikakve sumnje koliko je dobar Ciryl Gane. Pobjeda u glavnoj borbi UFC Fight Nighta 190 protiv Alexandera Volkova, ali ponajviše način na koji je došao do nje to su potvrdili. Francuz je nova velika teškaška priča i teško je zaključiti na koji ga se način može savladati. A još nevjerojatnije zvuči činjenica kako taj dojam ostavlja unatoč tome da ne posjeduje nokautersku snagu, inače glavnu karakteristiku uspješnih teškaša.

Borba ovog dvojca bila je borba dva taktički savršeno potkovana borca koji niti malo ne zaostaju niti svojom tehničkom kvalitetom. No, jedan je bio bolji od drugog. Može se reći kako je Volkov na tempo ove borbe, koji je Gane uspio postaviti, bio sposoban ravnopravno odgovarati prve dvije runde, dok je preostale tri Francuz radio ono što mu najbolje ide. Svoje sjajno odmjerene i odabrane udarce bi pogađao, a onda još brže izlazio na distancu gdje ne može biti ugrožen. Možda je taj stil borbe nezanimljiv nekome tko očekuje teškaški "brawl", no teško da je kraj ove dvojice tako što bilo moguće. Ovo je bilo nadmudrivanje u kojoj je Ciryl Gane bio jednostavno bolji borac. I ovo gore je najbolji opis onoga što se događalo, iako je zapravo viđeno puno toga. Svi koji vole gledati nadmudrivanje dva majstora borbe mogli su ovim putem uživati.

Jedan sudac dodijelio je Ganeu svih pet rundi, što je omjer koji možda ipak pokazuje krivu sliku, jer ne možemo reći kako Rus nije imao svoje prilike ili kako je bio prolaznik. I on je bio vrhunski pripremljen, pokazao je puno toga, ali protiv sebe je imao borca koji je svakako šampionski materijal. Realnije izgledaju preostale dvije kartice, s 49-46 u korist Ganea. Pitanje je samo koliko će trebati vremena dok dobije prilike za titulu se boriti. Dana White nije bio oduševljen već nakon Ganeove pobjede nad Jairzinhom Rozenstruikom, a sumnjamo da će ovog puta biti drugačije. No, tko zna, možda i predsjednik UFC-a shvati da ima teškaša koji donosi nešto drugačije od ostalih članova divizije.

Sunaslovna borba donijela je važnu pobjedu Tannera Bosera nad iskusnim Ovinceom St. Preuxom. Prihvatio je Boser ovu borbu niti mjesec dana nakon tijesnog poraza od Ilira Latifija i uspio je isprati gorak okus koji mu je navedena borba ostavila. Prvu rundu uzeo je dominantno, iako zapravo puno akcije nije viđeno, dok je u drugoj odgovorio na St. Preuxov rad u parteru. Nedugo nakon dobre grappling obrane, Boser se ustao, u klinču pogodio protivnika koljenom u glavu, a onda ga boksačkim tehnikama i završio.

Vrlo zanimljiva bila je borba u kojoj je Timur Valiev savladao Raonija Barcelosa. Ruski borac odlično je odradio prvu rundu i osigurao bodovnu prednost, a dobro je izgledao do minutu i pol prije kraja druge, kad pod udarcima Brazilca dva puta završava na podu. Nekako je izdržao do kraja runde, a onda se vratio i odradio sjajnu treću rundu, nakon koje je odnio pobjedu. Naime, samo jedan od tri suca smatrao je da je Barcelos drugu zaslužio uzeti rezultatom 10-8.

Andre Fili bio je dominantan u borbi protiv Daniela Pinede, ali ostao je bez pobjede radi nehotičnog uboda u oko u trenucima dok se očekivalo da bi borbu mogao završiti. Hrabri Pineda, koji je do tada primio veliku količinu batina, nije bio u stanju nastaviti pa je borba poništena. Tim Means savladao je Nicolasa Dalbyja nakon 15 minuta bespoštednog okršaja, dok je glavni program otvoren pobjedom Renata Moicana prekidom u drugoj rundi nad Jaijem Herbertom.

Na uvodnom programu svakako su najimpresivnije bile pobjeda Marcina Prachnija nad Ikeom Villanuevom, kao i Damira Hadžovića nad Yancyjem Medeirosom. Pobjede su još upisali Kennedy Nzechukwu, Shavkat Rakhmovo te Jeremiah Wells, koji je Warlleya Alvesa savladao kao jedan od najvećih autsajdera na programu. Još treba navesti pobjedu Julije Avile nad Juliom Stoliarenko te Charlesa Rose nad Justinom Jaynesom, čovjekom koji je na svoju pobjedu uložio cijeli honorar.

UFC Fight Night 190 - Rezultati

Ciryl Gane def. Alexander Volkov - Jednoglasna sudačka odluka
Tanner Boser def. Ovince St. Preux - KO (R2 2:31)
Timur Valiev def. Raoni Barcelos - većinska sudačka odluka
Andre Fili vs. Daniel Pineda - 'No contest'
Tim Means def. Nicolas Dalby - jednoglasna sudačka odluka
Renato Moicano def. Jai Herbert - SUB (R2 4:34)

Kennedy Nzechukwu def. Danilo Marques - TKO (R3 0:20)
Shavkat Rakhmonov def. Michel Prazeres - SUB (R2 2:10)
Jeremiah Wells def. Warlley Alves - KO (R2 0:30)
Marcin Prachnio def. Isaac Villanueva - TKO (R2 0:56)
Julia Avila def. Julija Stoliarenko - SUB (R3 4:19)
Charles Rosa def. Justin Jaynes - podijeljena sudačka odluka
Damir Hadžović def. Yancy Medeiros - jednoglasna sudačka odluka

Linker
22. travanj 2024 03:38