UFC

Ngannou stavljen sa strane, Miočić totalno preskočen; UFC dogovorio borbu za privremenog prvaka

Derrick Lewis
 RONALD MARTINEZ/Getty images/Profimedia
Vodstvo UFC-a na iznenađenje svih odlučilo je ugovoriti borbu za interim pojas teške kategorije

Nevjerojatne vijesti dolaze iz UFC-a. Derrick Lewis i Ciryl Gane borit će se za privremenog prvaka teške kategorije na UFC 265 priredbi u kolovozu. Bizarno je da čelnici promocije odlučuju tražiti privremenog prvaka kada se aktualni prvak Francis Ngannou borio prije samo tri mjeseca osvojivši pojas protiv Stipe Miočića. Reporter ESPN-a Brett Okamoto u svojoj objavi navodi kako mu je Dana White rekao da Francis Ngannou nije bio spreman braniti pojas u kolovozu te je zato došlo do ugovaranja ove borbe.

Marquel Martin, jedan od predstavnika menadžerske agencije koja zastupa Francisa Ngannoua totalno je šokiran ovom informacijom:

''Ovo nam je došlo kao totalni šok. Raditi borbu za privremenog prvaka tako brzo uistinu je iznenađujuće ako pogledamo povijest ove kategorije. Nadamo se da će nam UFC razjasniti ovu situaciju te da ćemo ispraviti ovo što je prije moguće'', rekao je Marquel Martin u obraćanju za ESPN te dodao informaciju kako je Ngannou cijeli svibanj proveo u rodnom Kamerunu i zato nije spreman na borbu u kolovozu.

Uistinu ako se prisjetimo prijašnjih privremenih prvaka, neovisno o kategoriji, zbilja je nevjerojatno da UFC ovako brzo dogovara takvu borbu i na neki način kažnjava aktualnog prvaka. Istina da se prva Francisova obrana titule očekivala u kolovozu u revanšu protiv Derricka Lewisa te da nema smisla da Ngannou ode u Kamerun tri mjeseca prije potencijalne borbe. No borba se jednostavno mogla pomaknuti za nešto kasniji datum.

Pravi razlozi Whiteove i UFC-ove odluke mogu se samo nagađati. Sve je više nesuglasica po pitanju plaće boraca. Problema je bilo i s pronalaskom idućeg Francisova protivnika, ali tu se radilo o problemima između Jona Jonesa i Dane Whitea. Niti Francis Ngannou nije mogao sakriti svoju šokiranost novonastalom situacijom.

''Sjećam se svoje borbe za privremenog prvaka protiv Jairzinha Rozenstruika...'', napisao je trenutni prvak na svom Twitter profilu aludirajući na sredinu 2020. godine kada je htio tu borbu jer je tadašnji Stipe Miočić bio devet mjeseci izvan akcije.

Sigurno je kako ćemo puno toga još čuti u narednim satima i danima po pitanju cjelokupne situacije. Ono što se čini sigurno je da će Ciryl Gane ili Derrick Lewis doći u priliku osvojiti UFC-ov pojas, pa makar i privremeni. Ganeu će to biti sedma borba pod okriljem UFC-a, a ukupno deseta u profesionalnoj karijeri dok Derrick Lewis nakon četiri nokauta u nizu dolazi u novu priliku za napasti pojas. Prvi puta je bio neuspješan protiv tadašnjeg prvaka Daniela Cormiera, a borba se dogodila 2018. godine. Borba za interim prvaka predvodit će UFC 265 priredbu u Houstonu, a na istom eventu Amanda Nunes brani pojas protiv Julianne Pene.

A što je sa Stipom Miočićem i Jonom Jonesom? Čini se kako ih je UFC totalno preskočio i izbacio iz uže konkurencije, barem zasad. Logično je da Francis pojas brani protiv pobjednika borbe između Ganea i Lewisa s obzirom da će jedan od njih biti okrunjen privremenim prvakom. Jones i Stipe itekako bi se načekali ukoliko bi samo promatrali sa strane, no u svemu ovome možda ima nešto pozitivno i za njih dvojicu, a to bi bio obračun njih dvojice. Stipe Miočić bi na zalasku karijere dobio veliki ''money fight'', a teško se može naći bolji test i uvertira za Jonesov izlet u tešku kategoriju.

Linker
25. travanj 2024 00:22