UFC

Cormier izrazio sumnju u Jonesove nokauterske sposobnosti, ovaj mu ekspresno odgovorio provokacijom

Cormier vs. Jones
 screenshot (YouTube, UFC)
Jon Jones teško prihvaća kritike, posebno ako iste uputi njegov povijesno najveći rival

Nakon gotovo svake jače teškaške borbe koja se održava posljednjih tjedana, nezaobilazno je naići na komentar iste od strane Jona Jonesa. Tako je bilo i nakon borbe Ciryla Ganea protiv Jairzinha Rozenstruika. Ukratko, Jones nije bio impresioniran i najavio je svoju teškašku dominaciju, dodavši kako stil borbe kakav je prezentirao Gane protiv njega neće prolaziti.

No, da bi netko bio uspješan teškaš, sposobnost nokautirati protivnika jedna je od glavnih karakteristika koju taj mora imati i tu bi mogao biti Jonesov najveći problem. S tim su se već mnogi složili, a posljednji u nizu je bivši UFC-ov prvak poluteške i teške kategorije te dvostruki Jonesov protivnik, Daniel Cormier.

"Jon Jones neće moći nokautirati nikoga u teškoj kategoriji. On jednostavno ne udara dovoljno jako. Ako nije mogao nokautirati poluteškaše, neće moći nokautirati niti teškaše", rekao je Cormier tijekom DC & Helwani showa na ESPN-u.

Kako je Jones jedan od onih koji pažljivo prate što se događa na sceni, posebno ako se u nekom kontekstu spominje njega, nije mogao bez reakcije. A nju je odradio zapravo u svom stilu, bez previše riječi, podijelivši snimku Cormiera s kraja njihove UFC 214 borbe, održane u srpnju 2017. godine. Riječ je o onoj borbi u kojoj je Jones slavio nokautiravši Cormiera pogotkom nogom u glavu, no pobjeda mu je na kraju poništena nakon pada na doping testu.

Naravno, odmah nakon toga uslijedio je Cormierov odgovor. On je podijelio Jonesovu objavu, ovim putem s Twittera, napisavši svoj komentar.

"Postoji razlika između udarca rukom (punch) i nogom (kick). Glup si koliko si uvijek bio, što me ne iznenađuje. Zapleši za mene, ja te uvijek mogu natjerati da se pokreneš. Osim toga, ta se borba nije računala, ako nisi zaboravio, postojao je tu jedan problem. Sjećaš li se?", napisao je sada Cormier.

Ako pogledamo realnu sliku koju nam objektivno otkrivaju brojke te ako ne računamo tu pobjedu nad Cormierom, Jones je samo tri od svojih 15 posljednjih pobjeda upisao tehničkim ili klasičnim nokautom (Gustafsson, Sonnen i Rua). Rijetko kada smo vidjeli situaciju da je nekoga uzdrmao, čak su i te spomenute pobjede većinom dolazile na račun štete koju je kroz borbu napravio. Iako se trenutno nalazi na 114 kilograma, mnogi sumnjaju da će to bitnije utjecati na njegovu jačinu udarca te da bi mu upravo to mogao biti problem u teškoj kategoriji. Isto tako, puno je lakše izdržavati 25 minuta udarce poluteškaša nego teškaša, iako je Jones kroz svoju karijeru već pokazao da je sposoban primiti veliku količinu štete bez značajnijeg pada kvalitete njegovog nastupa.

Uzbuđenje oko Jonesovog teškaškog debija rasti će kako se isti bude približavao, posebno nakon što bude poznat i službeni datum tog nastupa. To bi se moglo dogoditi brzo nakon 27. ožujka, odnosno UFC 260 priredbe koju predvode Stipe Miočić i Francis Ngannou. Trenutno situacija izgleda tako da će Jones, neovisno o ishodu te borbe, biti prvi izazivač za pobjednika. Tako bismo već u njegovoj prvoj teškaškoj borbi mogli dobiti jako dobru sliku toga koliki je maksimum po mnogima najboljeg MMA borca u povijesti.

Linker
18. travanj 2024 23:40