UFC

Cormier naveo top 5 boraca ikad, Helwani ga ismijao: ‘Razumijem da si UFC-ov čovjek, ali ovo je užas‘

Daniel Cormier i Ariel Helwani

 Screenshot (youtube, Mma Hour)
DC se propisno osramotio svojom rang ljestvicom kad su najveći ikad u pitanju

Teško je i prebrojati koliko puta smo gledali raznorazne ljestvice najboljih boraca u povijesti. Ipak, teško da je postojala lošija verzija od one koju je Daniel Cormier složio na ESPN-u.

‘‘DC‘‘ je morao odabrati pet najvećih boraca ikad, ali uključujući sve borilačke sportove. Na prvom mjestu nalazi se Floyd Mayweather, a iako Floyd ima 50 pobjeda u karijeri i nikad nije poražen, rijetko tko vidi Floyda kao najboljeg borca ikad. Floydu se uvijek zamjeralo da je izbjegavao najopasnije protivnike dok su bili na svojim vrhuncima te da je čekao njihov pad prije nego se međusobno obračunaju. Također, neke njegove pobjede smatraju se i podosta kontroverznim.

Na drugom mjestu Cormierove ljestvice nalazi se Khabib Nurmagomedov, umirovljeni MMA borac koji je karijeru završio s 29 pobjeda i nula poraza. Istina da se nikad neki MMA borac te razine nije umirovio neporažen, ali Khabib je titulu prvaka obranio samo tri puta i daleko je od onoga što su postigli Demetrious Johnson, Georges St-Pierre, Jon Jones ili Anderson Silva. Međutim, radi se o Cormierovom prijatelju i očekivano je uvršten.

Na trećem mjestu nalazi se Muhammad Ali. Nitko ne može prigovoriti što je Ali uvršten, ali na ljestvicama mnogih, Ali bi se vjerojatno nalazio na prvom ili drugom mjestu.

Georges St-Pierre, po mnogima najveći MMA borac u povijesti s pravom može zauzeti četvrto mjesto, ali peto mjesto možda pobuđuje najviše kontroverze kad je Cormierova ljestvica u pitanju. ‘‘DC‘‘ je tamo svrstao Amandu Nunes, UFC-ovu prvakinju bantam i perolake kategorije.

Svaka čast Amandi, najveća je MMA borkinja u povijesti, ali uvrstiti ju u top 5 pokraj toliko velikana u MMA-u, boksu, ali i ostalim borilačkim sportovima koje je Cormier totalno izostavio, zbilja je apsurdno.

Ariel Helwani ugostio je Cormiera u svojoj MMA Hour emisiji i dotaknuo se njegove ljestvice. Ono što je Helwanija najviše zasmetalo jesu upravo Amanda Nunes i Khabib Nurmagomedov. Helwani nije mogao vjerovati koliko je lošu listu složio Cormier i zapravo ga je podosta ismijao.

‘‘Stanimo već kod Amande. Šališ li se? Pa ona je izgubila i od Cat Zingano. Nastavi molim te, samo potvrđuješ kolika je ludost ova lista.‘‘, započeo je Helwani, a Cormier je pokušao pojasniti.

‘‘Prvakinja dvaju kategorija i branila je oba pojasa. Ona radi stvari koje nitko nikad nije napravio u MMA-u. Da, ona je na mojoj listi.‘‘, rekao je Cormier, na što se Helwani nadovezao kako je Nunes prvakinja perolake kategorije koja zapravo nije prava kategorija, jer joj nedostaje pravih izazivačica. Cormier je naveo kako ih je nekoć bilo i počeo je s nabrajanjem. Megan Anderson prva je koju je spomenuo, a zatim je istaknuo i ‘‘onu Kanađanku‘‘. Helwani je tu dočekao Cormiera upitavši ga kako se zove ‘‘ta Kanađanka‘‘. Radilo se o Feliciji Spencer, a Cormier se nije mogao sjetiti njenog imena. Toliko o legitimnoj izazivačici.

Helwani je u nastavku rekao kako nema problema s uvrštavanjem GSP-a na listu, kao ni s Muhammadom Alijem. Ono što ga ‘‘vrijeđa‘‘ jeste činjenica da se Amanda Nunes nalazi na istoj listi s Alijem.

‘‘Amanda Nunes i Muhammad Ali na istoj ljestvici? Moj Bože, razumijem da si čovjek kompanije (UFC-a), ali ovo je užas, najgora lista ikad.‘‘, rekao je Helwani, a zatim se požalio na uvrštenje Khabiba na ljestvicu.

‘‘Da, on ima tri obrane titule, ali mogao ih je imati 20.‘‘, argumentirao je Cormier, na što je Helwani rekao ono što većina misli.

‘‘Da, mogao je, ali nije. Previše je tu pretpostavki ‘što bi bilo, kad bi bilo?‘. On ima argument za najboljeg borca lake kategorije ikad, ali Khabib na drugom mjestu najvećih boraca ikad? Previše pretpostavljaš. Khabib bi također mogao izgubiti.‘‘, poručio je Ariel.

Kad je Mayweather u pitanju, Helwani je istaknuo kako se radi o ‘‘prihvatljivoj opciji‘‘, ali da je Rocky Marciano također primjer neporaženog boksača, a nije se niti našao na listi.

‘‘Anderson Silva, Fedor Emelianenko, Jon Jones, nitko nije u top 5?‘‘, bilo je Helwanijevo pitanje, a Cormier je odgovorio:

‘‘Fedor je bio blizu, rekao bih da je na 5,5. mjestu. Ako dopustimo da na ljestvici budu oni koji su se dopingirali, Jones je prvi na ljestvici.‘‘, objasnio je Cormier.

Koliko god Cormier pravdao svoju ljestvicu, ovo je uistinu jedna od najlošijih koje smo vidjeli. Naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje, ali uvjeravati javnost da Amanda Nunes zaslužuje biti na ovakvoj ljestvici uistinu nema smisla.

Raspravu Helwanija i Cormiera možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
26. travanj 2024 05:39