UFC

Cub Swanson na Quintetu doživio tešku ozljedu koljena

Shields vs. Swanson
 screenshot
Pokraj sjajnog i uzbudljivog grapplinga koji su prikazali svi sudionici, Quintet Ultra donio je i jedan ružan događaj. Tešku ozljedu UFC-ovog borca perolake kategorije, Cuba Swansona. On je u duelu protiv Jake Shieldsa doživio tešku ozljedu koljena. Pokidao je prednje križne ligamente koljena.

Swanson je nastupao za ekipu WEC promocije i protiv Jake Shieldsa se sjajno držao otprilike pet minuta. Ipak, nakon jednog spuštanja u parter noge su im se zapetljale. Shields je iz toga pokušao izaći rotacijom tijela, no na kraju je to završilo tako da je u procesu Swansonovo koljeno jednostavno "ispalo iz ležišta". Cub je automatski bio prisiljen predati borbu, a kad se vidjelo da ne može ustati su se mnogi zabrinuli da je u pitanju nešto ozbiljno.

Nažalost, tako je i bilo. Iako se nadao da je riječ o istegnuću, magnetska rezonanca pokazala je kako je Swanson u potpunosti pokidao prednje križne ligamente što je jedna od najtežih ozljeda u borilačkom sportu. Također, jednako to mu se dogodilo i s meniskusom te će biti prisiljen podvrgnuti se zahvatu te nakon toga oporavku. Povratak u borilište mogao bi odraditi tek u ljeto.

Na grappling se inače gleda kao na blaži borilački sport i UFC tolerira svojim borcima sudjelovanje u takvim priredbama. No, mora se uzeti u obzir kako se radi o kontaktnom sportu te da su ozljede dio toga. Swansona je nažalost dopala ona teška i to u trenucima kad je vratio svoju karijeru na pravi put. Posljednji nastup imao je prije dva mjeseca, kad je savladao Krona Gracieja time prekinuvši niz od četiri poraza.

36-godišnji Swanson član UFC-a je od 2011. godine, odnosno od pripajanja WEC-a matičnoj promociji. U Octagonu je upisao 11 pobjeda i sedam poraza, a kroz proces je stekao veliki broj fanova njegovog stila borbe. Oženjen je poznatom MMA reporterkom Kendom Perez i roditelji su troje djece.

Linker
26. travanj 2024 02:56