UFC

Curtis Blaydes silno cijeni Miočića: ‘Jones nije pokazao moć da nokautira protivnika jednim udarcem‘

Stipe Miočić, Curtis Blaydes i Jon jones

 Screenshot (youtube, Ufc)
Trećerangirani teškaš UFC-ove teške kategorije favorizira Miočića u potencijalnom obračunu s Jonesom

Iako se svakog dana nadamo, još uvijek nema nikakvih konkretnih i službenih informacija po pitanju ugovaranja borbe između Stipe Miočića i Jona Jonesa. Oba borca gaje interes ka toj borbi, ali UFC se i dalje nada ranijem povratku Francisa Ngannoua kojeg bi onda uparili s Jonesom.

Prema web stranici bestfightodds.com dostupni su početni koeficijenti za taj potencijalni obračun. Jon Jones osjetni je favorit, a koeficijent na njegovu pobjedu iznosi 1.50. Koeficijent na pobjedu Miočića znatno je veći i trenutno je na 2.70.

Sudeći prema mišljenju ‘‘bookmakera‘‘, Jon Jones se čini kao relativno siguran odabir za pobjednika u tom meču. Vjerujemo kako i brojni MMA fanovi ipak favoriziraju Jonesa koji je po mnogima najveći borac u povijesti ovog sporta. Ipak, postoje oni koji nešto drukčije gledaju na ovaj meč, a jedan od njih je Curtis Blaydes, trenutno četvrtorangirani izazivač UFC-ove teške kategorije.

‘‘Kad govorite o ljudima, mislite li na ‘casualce‘ ili na prave MMA znalce? Mislim da oni bolji poznavatelji među MMA fanovima shvaćaju koliko je teško odabrati pobjednika u ovom meču. Može otići na obje strane.‘‘, započeo je Blaydes sa svojim osvrtom gostujući u The Fighter vs. The Writer podcastu.

‘‘Jon nije pokazao moć da nokautira protivnika jednim udarcem. Ono što je pokazao jeste da je ekstremno kreativan. Pogađat će vas laktovima, koljenima, ‘teep kickovima‘, svim mogućim različitim stvarima. Čak i u parteru, on je agresivan. Konstantno traži ‘submission‘ i priliku da pogađa laktovima. Puno toga nudi, ali glavna je stvar da nema moć. Mislim da to uvijek poravnava izglede. Izabrao bih Stipu kao pobjednika u ovom meču, zato što je više puta bio u teškaškim mečevima na pet rundi i pokazao je svoju nokautersku moć protiv Fabricija Werduma i Overeema. Znam da to nisu bili nokauti jednim udarcem, ali bio je to jedan udarac kojim je započeo finiš. Već je pokazao takve stvari, a uz to, on ima dobro hrvanje i kondiciju. Vjerujem da je dovoljno pametan borac i da će nakon dvije ili tri runde prokužiti Jonesa. Počet će pogađati udarace, a njegovi udarci nanosit će više štete nego Jonesovi. To je moje mišljenje, ali borba može otići na obje strane.‘‘, dodao je Blaydes.

Činjenica je da Jones uistinu nije poznat kao borac razornog udarca, no to bi se moglo promijeniti s nabijanjem kilaže i prelaskom u tešku kategoriju. Treba dodati kako se Jones najviše u karijeri mučio s borcima koji su bili sličnih gabarita onim njegovim. Alexander Gustafsson i Dominick Reyes dobri su primjeri toga, a čak 119 značajnih udaraca Reyes je zadao Jonesu. Blaydes smatra da bi takve stvari mogle biti pogubne protiv udarača kao što je Stipe.

‘‘Sparirao sam s Reyesom više puta. On udara snažno, ali nije to kao udarac od teškaša. Jednostavno nije isto.‘‘, otkrio je Blaydes koji je nekoć davno sparirao i s Miočićem.

Jedno od Jonesovih jačih oružja svakako je i hrvanje. Međutim, Miočić je također jako dobar hrvač, ali upitno je koliko je Miočić dobar onda kada završi na leđima.

‘‘Što ako Jones sruši Stipu i završi gornji. Nismo vidjeli kakav je Stipe iz donje pozicije. Donekle jesmo protiv Cormiera, ali dimenzije Cormiera i Jonesa su drukčije. On (Jones) je drukčiji tip. Mislim da će biti zanimljivo sve u svemu. Birao bih Stipu, ali ne bih bio šokiran ako izgubi.‘‘

Curtisa Blaydesa ovog vikenda čeka nastup u ‘‘main eventu‘‘ protiv Toma Aspinalla. Upiše li Blaydes treću uzastopnu pobjedu i ako zaustavi ‘‘hype train‘‘ britanskog teškaša, borba za pojas postat će realnost. Jedan od Blaydesovih protivnika u bližoj budućnosti mogao bi biti i Miočić, a Curtis ne taji kako iznimno cijeni hrvatsko-američkog teškaša.

‘‘Mislim da smo stilski najsličniji. On je pametan, tehnički boksa i koristi svoj rad nogu. To je nešto čemu i ja težim. Postoji jedna stvar koju on radi, a ja ju planiram implementirati u svoje nastupe. On ne forsira rušenje, a ja ponekad to radi. Meni je konstantno u glavi da odvedem borbu u parter. On puno fluidnije i prirodnije dolazi do rušenja i ne troši toliko energije. Meni ne smeta trošiti toliko energije jer smatram da se isplati. Onda kada završim kao gornji, tada se mogu odmoriti. Ali to su neke stvari na koje sam trenutno fokusiran. Ne želim da se vidi da planiram rušiti ili da imam namjeru. Neka se jednostavno dogodi. To je nešto čemu se divim u njegovim (Miočićevim) nastupima.‘‘, zaključio je Blaydes analizu Miočića i Jonesa.

Linker
26. travanj 2024 12:31