UFC

Curtis Blaydes želi se boriti protiv Miočića za titulu privremenog prvaka

Curtis Blaydes

 Greg Baker/AFP/Profimedia
Četvrtorangirani izazivač UFC-ove teške kategorije, nada se prvoj prilici za napasti pojas

Jedan od nesretnijih boraca teške kategorije, svakako je Curtis Blaydes (15-3, 10-3 UFC, 1 NC). 30-godišnji američki borac nekoliko godina pri samom je vrhu kategorije, no još uvijek čeka napad na pojas. Dojam je kako je Blaydes u više navrata bio blizu, no uvijek se spotakne na posljednjoj stepenici.

Pet pobjeda i ''no contest'' protiv Adama Milsteada (originalno pobjeda Blaydesa), bili su Curtisov učinak u periodu od desetog mjeseca 2016. godine pa sve do studenog 2018. godine. Ipak, Francis Ngannou nokautirao ga je nakon samo 45 sekundi, a Curtis je morao ponovno raditi kako bi došao u priliku za napasti pojas. Četiri uzastopne pobjede upisao je Blaydes nakon toga. Ipak, u drugom mjesecu protekle godine, Derrick Lewis nokautirao je Blaydesa u drugoj rundi borbe te ga je opet udaljio od napada na vrh.

Blaydes je nakon toga savladao Jairzinha Rozenstruika, a trenutno okupira četvrto mjesto u poretku izazivača. Ispred njega su Tai Tuivasa, Stipe Miočić, Ciryl Gane te prvak Francis Ngannou. Dodamo li Jona Jonesa u kombinaciju, Blaydes je i dalje daleko od napada na titulu.

26. ožujka (treći mjesec), Curtisa čeka meč protiv Chrisa Daukausa. Radi se o borbi kojom će Blaydes zapravo braniti svoje mjesto u poretku, jer Daukaus je na osmoj poziciji u poretku izazivača. Naravno da Blaydes planira pobijediti, a nakon potencijalnog slavlja protiv Daukausa, Curtis se nada nečem konkretnijem od UFC-a. Bila bi to druga uzastopna pobjeda za njega te 11. pod okriljem UFC-a. Kako će Francis Ngannou vjerojatno izbivati do kraja ove godine, a pitanje je hoćemo li ga ikad više gledati pod okriljem UFC-a, promocija će vrlo vjerojatno ugovoriti meč za privremenog prvaka.

Jon Jones i Stipe Miočić glavni su favoriti za sudjelovanjem u takvom meču, no Blaydes se nada kako će napokon i on dobiti priliku za dotaknuti pojas, makar i onaj privremenog prvaka.

''Znate, ako osvojite privremeni pojas, to čak nije niti pravi pojas, no barem znate da vas čeka napad na titulu. Dakle, sviđa mi se to. Stipe (Miočić) ili bilo tko drugi. Rado bih se borio za titulu privremenog prvaka. Mislim da svi žele da se razjasni situacija u kategoriji. Fanovima se također sviđa kad imamo privremenog prvaka, jer je onda jasno tko će se idući boriti za pojas. Trenutno je previše nepoznanica i to mi se ne sviđa, ali je dio ovog posla. Gotovo cijelu moju UFC karijeru je tako. Još od 2016. godine sam tu, a nakon prvog meča između Cormiera i Miočića (2018. godine), puno je zastoja u poretku. Uvijek je bilo nekih problema s tipom koji drži pojas. Naviknut sam na to.'', rekao je Blaydes gostujući u The Fighter vs. The Writer podcastu na MMA Fighting portalu.

Najavljeni dolazak Jona Jonesa u tešku kategoriju, poprilično komplicira situaciju pri vrhu. ''Bones'' više od godinu dana priča o tome, no ništa konkretno se ne događa. Međutim, jasno je kako će ga već u debiju čekati veliki meč, onaj za titulu ili makar za privremenog prvaka. Ipak, Blaydes smatra da Jones previše odugovlači s pripremama za debi.

''To je kao što Cejudo konstantno govori da će se vratiti. Ja bih rado gledao Henryja kako se bori protiv Volkanovskog, ali ako planiraš to napraviti, onda to i učini. Što dulje čekaš, postaješ stariji, sporiji i manje eksplozivan. Adesanya je pričao o prelasku u višu kategoriju, a upravo to je i napravio. Nije dobro prošlo za njega, ali barem je to odradio. Ako (Jones) uistinu to želi, ne bi trebalo biti tako teško. Barem bi pomoglo s projekcijama oko vrha kategorije. Na primjer, ako bih znao da će se on boriti u teškoj kategoriji, onda ga uzimam kao faktor i potencijalnog protivnika. Ali trenutno, ne znam (hoće li se Jones boriti u teškoj kategoriji).'', objasnio je Blaydes.

Linker
12. travanj 2024 08:02