UFC

Ugovorena nova teškaška borba iz UFC-ovog vrha, Blaydes brani svoju poziciju u Top 5

Curtis Blaydes

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
UFC-ovi Top 10 teškaši preuzet će poziciju prvobitno namijenjenu Aleksandru Rakiću i Janu Blachowiczu

UFC Fight Night 205 prva je UFC-ova priredba iz Fight Night serije, od početka COVID-19 pandemije do danas, koja će se održati u standardnim uvjetima, u dvorani pred rasprodanim tribinama. Čast predvoditi ju prvobitno su dobili Jan Blachowicz i Aleksandar Rakić, no stvari se mijenjaju nakon što se Poljak ozlijedio.

UFC je neko vrijeme tražio nove sudionike glavne borbe priredbe koja će se održati 26. ožujka i sad ih napokon imaju. Odabrali su uvijek provjerenu metodu i okrenuli se teškašima, tako da će se u glavnoj borbi ove priredbe naći Curtis Blaydes i Chris Daukaus. Zanimljivo je kako obojica iz 2021. godine vuku jednaku negativnu crtu. Naime, obojica su u naletu prema vrhu zaustavljeni od strane Derricka Lewisa.

Blaydes (15-3, 10-3 UFC) se već potvrdio kako jedan od najopakijih boraca ove kategorije, vrlo čvrst i snažan, sjajnog hrvanja na koje rijetko tko može odgovoriti. No, odgovorili su dva puta Francis Ngannou te jednom gore spomenuti Lewis, koji su tijekom borbe na nogama uspjeli pronaći prostor za svoje udarce i završiti ga. Upravo zbog toga je uspon ovog 30-godišnjaka prema vrhu zaustavljen. Vratio se nakon poraza od Lewisa savladavši Jairzinha Rozenstruika, no UFC ga nije nagradio novom prilikom za uspon, nego će biti prisiljen braniti svoju četvrtu poziciju na ljestvici izazivača teške kategorije.

Zadatak postati treći borac koji ga je savladao dobit će Chris Daukaus (12-4, 4-1 UFC). On se tijekom 2020. i 2021. iskazao kao novi ozbiljan UFC-ov teškaš, no prošlu godinu ipak nije uspio završiti trijumfalno, Lewis ga je nokautirao nakon tri i pol minute njihove borbe održane u prosincu. UFC očito vjeruje u ovog 32-godišnjeg policajca iz Philadelphije, tako da su mu već sad dali novu priliku za iskorak, no stilski vjerojatno još teži meč nego što je u startu bio spomenuti protiv Lewisa. No, ako se želi istaknuti i doći na tron, upravo je ovo borba kakve će trebati rješavati u svoju korist. Sve četiri pobjede u prva četiri UFC nastupa ostvario je nokautom i to je jako dobra poruka Blaydesu da će itekako trebati biti oprezan.

Kraj ovakvog slijeda događaja ne možemo ne razmišljati o ostatku teške kategorije. Uparivanje ovakvih boraca samo sve više vodi k tome da bi UFC uistinu mogao imati namjeru upariti Jona Jonesa i Stipu Miočića. Ono što je problem je to što uistinu ne znamo u kakvoj su njih dvojica formi te kakve su im zapravo trenutne borilačke ambicije.

U svakom slučaju, prvak Ngannou je izvan stroja minimalno do jeseni i nešto će se u kategoriji morati događati. Ova borba svakako je jedan od načina za posložiti stvari, no ipak nas najviše zanima ono što se događa na samom vrhu.

Linker
19. travanj 2024 14:43