UFC

Dan Hardy: ‘Dana White ne želi razbijati svoje ‘igračke‘ u drugim organizacijama, ali borci bi mogli stopama Ngannoua‘

Francis Ngannou (lijevo) i Dana White (desno)

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Poznati analitičar i nekadašnji UFC-ov borac smatra da će Ngannou ohrabriti borce na promjene

Francis Ngannou još dok je bio pod ugovorom s UFC-om, jasno je dao do znanja kako želi odraditi boksački meč. Vjerovao je Francis da može ugovoriti meč protiv nekog od najboljih teškaša na svijetu, ali nije imao podršku UFC-a.

Dana White očito nije vidio potencijal u cjelokupnoj priči, a Francis Ngannou zasigurno se pitao zašto je UFC dopustio McGregoru boksački meč, a njemu ne dopuštaju. Pričekao je stoga Francis istek ugovora s UFC-om, a zatim se posvetio ugovaranju velikog boksačkog meča.

Javnost na čelu s Danom Whiteom ismijavala je Ngannoua i malo je onih koji su vjerovali da će Ngannou uspjeti ispregovarati meč protiv nekog kao što je Tyson Fury. Ngannou je ubrzo ušutkao sve one koji su sumnjali, a proteklog vikenda odradio je odličan meč protiv Furyja. Podijeljenom sudačkom odlukom Ngannou je izgubio od WBC-ovog svjetskog prvaka, a sjajnim nastupom otvorio se i je vrata ka novim velikim boksačkim mečevima.

Dana White sada je vjerojatno i sam svjestan što je propustio. UFC je mogao imati svoje prste u organizaciji velikih boksačkih mečeva, ali propustili su priliku jer nisu vjerovali u Francisov marketinški potencijal. Poznati analitičar Dan Hardy vjeruje kako će UFC sada još jače raditi na tome da zaustave ostale borce koji žele poći Ngannouovim stopama.

‘‘Imali smo meč Floyda Mayweathera i Conora McGregora, ali to je bio jednokratni izlet za UFC. Dana White je fan boksa i vjerujem da je bio zaintrigirian jer je vjerovao da je Conor nešto posebno i da možda može napraviti nešto takvo i u boksačkom ringu. Uz sve to, očito je da je i UFC zaradio jako puno novca u toj priči. Pogledate li nekog poput Seana O‘Malleyja ili Jona Jonesa, Dana White neće biti spreman na takav rizik. Sjećate li se kada je Chuck Liddell otišao u PRIDE kao UFC-ov predstavnik, a ‘Rampage‘ Jackson ga je prebio. Mislim da je Dana White nakon toga postao jako nesklon razbijanju svojih ‘igračaka‘ u drugim organizacijama. Sve će učiniti da zaustavi druge borce koji požele nešto ovakvo.‘‘, započeo je Hardy, a zatim je dodao kako će interes boraca za ovakvim mečevima postajati sve veći.

‘‘Mislim da će sada neki skupiti hrabrost i samopouzdanje nakon što su vidjeli kako je Ngannou iskušao tržište te će prepoznati kako je trava možda ipak ‘zelenija‘ negdje drugdje. Novac je zasigurno ‘zeleniji‘ izvan UFC-a, to vam mogu reći.‘‘, dodao je Dan.

Nije tajna da UFC-ovi borci sve češće pokazuju interes za odrađivanjem boksačkih mečeva. Kamaru Usman dok je držao titulu prvaka u velter kategoriji, konstantno je prozivao Canela Alvareza i nadao se tako velikom meču. Sean O‘Malley nerijetko se nađe u prepirkama s Devinom Haneyjem, Gervontom Davisom i Ryanom Garcijom, ali još se nisu odvažili na korak koji je napravio Ngannou. Hardy vjeruje da među UFC-ovim borcima ima nekoliko kandidata za kvalitetne boksačke nastupe.

‘‘Sean O‘Malley želi se okušati u boksu. Tu su i ostali borci poput Seana Stricklanda. Postao sam njegov fan nakon izvedbe protiv Israela Adesanye, a znam da bi on u svijetu boksa bio jako netipičan i težak protivnik za ostale. Apsolutno bih ga upario s nekim od boksača i gledao bih taj meč. Definitivno postoji potencijal i za neke ostale borce da se okušaju u boksu.‘‘, objašnjava Hardy.

Inače, Dan Hardy trenutno je PFL-ov zaposlenik, a pod ugovorom s PFL-om je i Francis Ngannou. Još uvijek čekamo Francisov debi pod okriljem PFL-a, a potencijalni problem predstavlja manjak adekvatnih protivnika za Ngannoua. Hardy vjeruje da će taj brzo biti riješen.

‘‘Dva milijuna dolara su na stolu za Francisovog prvog protivnika u PFL-u. Mnoštvo je teškaša koji se bore isključivo za novac i ići će tamo gdje je novac. Mislim da ćemo vidjeti nekoliko tipova kako uskoro izlaze iz svojih ugovore i žele doći u PFL zbog tog novca.‘‘, rekao je Dan, a preostaje nam vidjeti hoće li se neki od elitnih teškaša uistinu odlučiti za takav korak.

UFC bi bio na ogromnom gubitku kada bi netko poput Toma Aspinalla, Sergeija Pavlovicha ili recimo Jona Jonesa, napustio UFC i otišao u PFL isključivo zbog borbe protiv Ngannoua. Nije isključeno da se nešto takvo i dogodi.

Linker
29. travanj 2024 20:25