UFC

Dana White je protiv otvorenog bodovanja: ‘Izgubili bismo uzbuđenje, a dobili puno loših rundi‘

Dana White i Israel Adesanya
 screenhot/YouTube
UFC neće biti među onima koji će prihvatiti jednu od novina predlaganih od strane fanova i medija

Početkom prošle godine u MMA kuloarima pojavila se jedna zanimljiva tema. Riječ je o uvođenju otvorenog bodovanja, odnosno situacije gdje bi borci i publika nakon svake runde saznali kako su je suci ocijenili. Podržavatelji ideje smatraju kako bi to svakako pomoglo po pitanju poštenijeg suđenja, ali bi isto tako pozitivno djelovalo i na borce, koji bi bili svjesni što im je potrebnoza pobjedu pa se vjeruje da bi to dovelo do otvorenijih okršaja s manje kalkulacija.

Invicta FC bila je prva elitna promocija koja je održala priredbu uz otvoreno bodovanje i to 6. ožujka. Pokazalo se to vrlo uspješnim, činilo se da bi PFL mogao krenuti s tom praksom u svojoj trećoj sezoni, no onda je došla pandemija. Nakon povratka priredbi ova tema više nije bila aktualna i sve je bilo kao prije. No, ideja još uvijek postoji i neki se nadaju kako bi mogla biti ponovno aktualizirana. Zbog toga je zanimljivo čuti što o istome misli čovjek iza najveće svjetske promocije, UFC-a.

"Kad borba završi, ja imam neko mišljenje o tome tko je pobijedio i zašto. No, dok stojim s pojasom i čekam, ja ne znam čije će ime Bruce Buffer reći. On meni ništa ne kaže. Suci mu kažu, komisija odradi svoj posao, ali ja tamo stojim i čekam poput svih ostalih. Kad se odluka napokon izrekne, ja sam iznenađen ili oduševljen poput svih ostalih. Mislim da bismo otvorenim bodovanjem u potpunosti izgubili to uzbuđenje i nestrpljenje oko toga tko je pobijedio", rekao je White u razgovoru s pretplatnicima ESPN+ platforme, odnosno odgovarajući na njihova pitanja.

Dijametralno suprotno mišljenje od zagovaratelja otvorenog bodovanja White ima po pitanju toga kako bi isto djelovalo na uzbuđenje tijekom borbi. I dok ovi prvi smatraju kako bi otvoreno bodovanje natjeralo borca koji je u zaostatku na napad i ulaz u otvorenu borbu, White smatra kako bi prevladalo nešto drugo, odnosno stav kakav bi imao borac koji je u tom trenutku u prednosti.

"Ako netko zna da je u prednosti dvije runde, on može slobodno cijelu rundu izbjegavati borbi i ne raditi apsolutno ništa. Ako mu tako nešto garantira rezultat s kojim je upoznat, onda bi mu bilo jasno da pet minuta samo mora biti što dalje od svog protivnika. To bi dovelo do jako puno loših trećih rundi", objasnio je svoje viđenje.

Dodao je White kako shvaća da trenutni sistem ima problema i da će često biti nezadovoljnih sudačkim odlukama, no isto tako je dodao kako smatra da savršeno rješenje ne postoji te ovaj način i dalje smatra najboljim mogućim.

"Na kraju svega, gledati borbu i iščekivati rezultat je zabavno. Nema smisla ikome to oduzeti", dodao je na kraju.

Linker
21. travanj 2024 10:58