UFC

Dana White o Jonesovom jedinom ‘porazu‘: ‘Dao sam sve od sebe da obrišemo taj poraz‘

Dana White i Jon Jones

 JEFF ZELEVANSKY/Getty images/Profimedia
Predsjednik UFC-a rado bi promovirao Jonesa kao neporaženog borca, ali to mu nije pošlo za rukom

Kad god se priča o postignućima Jona Jonesa, automatizmom nas povuče da ga navedemo kao neporaženog borca, ali uvijek se prisjetimo da u njegovoj statistici poraza ipak stoji jedan poraz.

Radi se o porazu koji datira iz 12. mjeseca 2009. godine, a porazio ga je Matt Hamill. Borba je završila već u prvoj rundi, nakon četiri minute i 14 sekundi. Međutim, teško je reći da je Jones tada bio lošiji borac od protivnika, unatoč tome što je službeno izgubio.

Uništavao je Jon Jones svog protivnika iz gornje pozicije u parteru, došao je do ‘‘full mounta‘‘ i činilo se da je pitanje trenutka kada će sudac prekinuti meč nakon silovitih udaraca ‘‘Bonesa‘‘. To se ipak nije dogodilo, a Jones je u frustraciji počeo bacati nedozvoljene udarce laktom. Radi se o takozvanim ‘‘12-6‘‘ udarcima laktom. Naziv te tehnike povezan je s rasporedom brojeva na satu, a Jones je bacao laktove pravocrtno prema dolje. Radi se o nedozvoljenom udarcu i Jones je izgubio diskvalifikacijom.

Mnogima smeta taj poraz u njegovoj statistici, a Dana White jedan je od onih kojima naročito smeta. UFC-ov predsjednik rado bi Jonesa promovirao kao borca bez poraza u službenoj statistici, a gostujući u ‘‘The Jim Rowe Showu‘‘, White je otkrio da je pokušao ukloniti taj poraz iz Jonesove statistike.

‘‘Morate shvatiti da se taj poraz dogodio dok je Atletska komisija u Nevadi bila slaba, a tamo se našao sudac (Steve Mazzagatti) koji je zaustavio borbu i proglasio Jonesa gubitnikom. Bila je to borba u kojoj je dominirao i trebao je pobijediti prekidom. Umjesto diskvalifikacije Jonesa, trebali su prekinuti taj meč još ranije. Jones bi trebao biti na omjeru 27-0. Dao sam sve od sebe da uklonimo taj poraz iz njegovog omjera, ali nisam uspio to učiniti. To je užasno, a radi se o sucu za kojeg sam milijun puta rekao da ne bi trebao uopće biti u kavezu. Ali što se može učiniti?‘‘, rekao je Dana White.

Morat će se UFC-ov predsjednik pomiriti da će ta jedinica ipak ostati u Jonesovoj statistici, a Ciryl Gane također će pokušati to promijeniti. Ipak, Jonesov protivnik dat će sve od sebe da jedinica postane dvojka, a ne nula kao što to White želi.

Linker
26. travanj 2024 18:11