UFC

Dana White ponovno opleo po boksu: ‘Borac poput Jima Millera nikada ne bi postao milijunašem da se bavio boksom‘

Jim Miller

 Screenshot (youtube, Ufc)
UFC-ov predsjednik istaknuo je prednost svoje organizacije nad onim što rade veliki boksački promotori

Dana White nerijetko vodi javni rat s boksom, točnije s boksačkim promotorima. UFC-ov predsjednik nerijetko ističe kako boksački promotori žele brzu zaradu i još brži izlazak iz sporta.

Dugoročno gledano, takve tendencije štete sportu i razlog su zašto boks nosi toliko komplikacija kad je u pitanju ugovaranje velikih mečeva itd. White također ističe kako su zarade u boksu dobre samo za one najbolje, dok oni nižerangirani boksači zapravo zarađuju manje nego MMA borci iste razine.

UFC-ov predsjednik gostovao je u ‘‘The TRUTH podcastu‘‘ i ponovno se osvrnuo na tu temu. Ovaj put je iskoristio Jima Millera kao adekvatan primjer za usporedbu. Miller je inače UFC-ova legenda, borac iza kojeg su 43 UFC nastupa i ukupno 54 profesionalne MMA borbe. Miller je UFC-ov rekorder po broju nastupa, a u četvrtom mjesecu nastupit će i na velikom UFC 300 eventu.

‘‘Kad postanete prvakom, postajete naši partneri. Kad imate pojas, dobivate postotak od prodaje PPV-a. To se događa i u boksu. Tko god je prvak u boksu, dobiva dobar dio od prodaje TV prijenosa. Ali kod nas je novac bolje raspodijeljen. Mi imamo tipa kojem je 40 godina i trenutno je u pobjedničkom nizu. Njegovo ime je Jim Miller i odavno je kod nas. Još od vremena kad smo kupili kompaniju, on je tu i dalje se bori. Borit će se na UFC 300 eventu, ali on je tip kojeg bi u boksu nazivali ‘journeymanom‘, zar ne? Pitate li većinu ljudi, oni vam ne bi znali odgvoriti tko je Jim Miller. Ali to je tip koji je zaradio milijune dolara tijekom svoje karijere u UFC-u. Nikada nije dogurao do razine prvaka.

Tipovi koje se u boksu smatra ‘journeymanom‘ nikada ne bi zaradili tu svotu novca. To je zato što se mi fokusiramo na ugovaranje sjajnih mečeva s odličnim borcima. Uspijete li dulje ostati u UFC-u, možete zaraditi jako dobar novac. Možete uzdržavati obitelj i otplatiti vašu kuću. Nećete imati 30 ili 40 milijuna dolara, ali imat ćete šest, sedam ili osam milijuna dolara na vašem računu, iako većina ljudi niti ne zna tko ste.‘‘, zaključio je Dana White svoju usporedbu boksa i MMA-a.

‘‘Journeyman‘‘ je inače naziv koji opisuje takoreći ‘‘osrednjeg‘‘ borca, onog koji nikada nije imao kvalitetu za sam vrh, a iza sebe ima pozamašan broj odrađenih mečeva. Jim Miller dovoljno je dobar za zadržati svoje mjesto u UFC-u, ali nikada nije bio dovoljno dobar niti za top 10 u lakoj kategoriji. Veći dio svojih mečeva je pobijedio, ali upisao je i mnoštvo poraza tijekom karijere. Školski primjer ‘‘journeymana‘‘, ali i borac koji je navodno zaradio nekoliko milijuna dolara u svojoj karijeri.

Činjenica je da boksači s toliko poraza ne bi zarađivali šesteroznamenkaste cifre koje su Milleru zagarantirane nastupima pod okriljem UFC-a.

Linker
20. travanj 2024 04:18