UFC

Dileme više nema: Magomed Ankalaev ‘ušutkao je‘ Johnnyja Walkera na prvom ovogodišnjem UFC-ovom eventu

Magomed Ankalaev

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Sjajni dagestanski poluteškaš dokazao je da Johnny Walker ipak ne pripada samom vrhu kategorije

Sinoć je održan prvi ovogodišnji UFC-ov event, a zavrzlama između Magomeda Ankalaeva i Johnnyja Walkera službeno je završena. Nakon ‘‘no contesta‘‘ u desetom mjesecu prošle godine, Ankalaev i Walker ponovno su se našli u kavezu, a ovaj put nije bilo kontroverze.

Dagestanac je rutinski i čisto porazio Johnnyja Walkera, a do pobjede je došao nokautom u drugoj rundi. Prva runda ponudila je izjednačen omjer snaga, a oba borca pretežno su napadali ‘‘kickovima‘‘. 13 ‘‘low kickova‘‘ pogodio je Ankalaev, dok je Walker bio uspješan s 11 pogođenih ‘‘low kickova‘‘. Niti jedan od dvojice boraca nije uspio doći do neke posebne dominacije tijekom prvih pet minuta. Inače, Ankalev je i ovaj put uspio plasirati nedozvoljen udarac, a radilo se o ‘‘kicku‘‘ koji je odsjeo na međunožju njegovog protivnika. Srećom, Walker je ovaj put mogao nastaviti s borbom.

U drugoj rundi Ankalaev je prebacio u ‘‘višu brzinu‘‘, podigao je tempo, raznovrsnije je bacao udarce i sve više problema prouzrokovao je Walkeru. Sredinom druge runde došlo je do završne sekvence. Ankalaev je blokirao desni ‘‘kick‘‘ od strane Walkera, Brazilac je djelomično ispao iz ravnoteže, pokušao se spasiti udarcem desnicom, ali Ankalaev je sjajno kontrirao desnim krošeom i poslao je Walkera na tlo. Taj udarac možda bi čak bio i dovoljan za prekid meča, ali stigao je Ankalaev plasirati još jedan snažan udarac kojim je dovršio posao i došao do svoje 10. pobjede u UFC-u.

Prva je ovo pobjeda Ankalaeva još od sedmog mjeseca 2022. godine kada je bio bolji od Anthonyja Smitha. Nakon tog meča uslijedio je remi s Janom Blachowiczem i ‘‘no contest‘‘ u meču protiv Walkera, a napokon su se stvari posložile za Ankalaeva i vratio se pobjedama. Ovom pobjedom istaknuo je i svoju kandidaturu za napad na pojas, ali Jamahal Hill vjerojatno je prvi na redu za napad na Alexa Pereiru, a vidjet ćemo tko će dobiti priliku nakon Hilla.

Legendarni Jim Miller još uvijek ima ‘‘baruta‘‘ u sebi

‘‘Co-main‘‘ event ponudio je podebljanje dva UFC-ova rekorda. Jim Miller odradio je svoj 43. nastup u UFC-ovom kavezu, a učvrstio je i prvo mjesto kad je u pitanju broj pobjeda pod okriljem UFC-a. Čak 26 pobjeda upisao je Miller u UFC-u, a iza njega su Andrei Arlovski i umirovljeni Donald Cerrone s 23 pobjede obojica.

Miller je u sinoćnjem meču porazio iskusnog Meksikanca Gabriela Beniteza. Prva polovica meča bila je dobra za Beniteza. Meksički borac kojem je u kutu bio Cain Velasquez, dobro je pogađao prednjim direktom i ‘‘low kickovima‘‘, dok je Miller najviše uspjeha polučio plasiravši ‘‘low kickove‘‘ i napadajući noge Gabriela Beniteza.

Očekivali smo da će Jim Miller brzo prionuti na hrvanje i grappling u ovom meču, ali tek sredinom druge runde Miller je upisao prvo rušenje. ‘‘Double leg‘‘ rušenjem odveo je borbu u parter i uvjerio se da može Beniteza kontrolirati iz donje pozicije. Gabriel je izdržao do kraja te runde, ali Miller ga je rušio i sredinom treće runde.

Jim je ovaj put bio osjetno konkretniji i Benitezu je ‘‘uzeo leđa‘‘ prilikom jednog ‘‘scramblea‘‘. Nedugo nakon što je uspostavio kontrolu s leđa, Miller je zaključao stražnje gušenje i prisilio je Beniteza na tapkanje.

Odličan nastup 40-godišnjeg borca lake kategorije, a vjerujemo da će biti spreman za nastup na UFC 300 eventu u četvrtom mjesecu ove godine. Legendarni američki borac zaslužio je tu priliku nakon što je nastupio na UFC 100 i UFC 200 eventima.

Mario Bautista strašnim tempom slomio je Rickyja Simona

U najavi ovog eventa isticali smo meč između Marija Bautiste i Rickyja Simone. Dvojica odličnih bantamaša trebali su priuštiti meč u visokom tempu, a upravo to smo i dobili. No, 13-rangirani Ricky Simon ovaj put nije uspio pratiti tempo nerangiranog Bautiste. Često je Simon taj koji lomi protivnike tempom i svojim hrvanjem, ali Bautista je imao odgovor na sve.

Simon je imao samo dva uspješna pokušaja rušenja, a čak 13 puta pokušavao je rušiti Bautista. Čak i kad bi ga srušio, Mario Bautista jako brzo bi uspio odvojiti Simona, napravio bi dovoljno prostora za ustajanje i vratio bi borbu na noge. U stojci je razlika bila osjetna, iako moramo izdvojiti trenutka koji se dogodio na kraju prve runde.

Bautista je visoko podigao koljeno, teško je reći je li se radilo o ‘‘fintiranju‘‘ ili pokušaju udarcu, ali Simon je ekspresno reagirao i ljevicom je poslao Bautistu na pod. Udarac ipak nije okarakteriziran kao nokdaun, a Bautista se ekspresno vratio na noge.

Bautistine boksačke kombinacije bile su previše za Simona tijekom velikog dijela ovog meča, a statistika značajnih udaraca iznosi 112-45 u korist Bautiste. Posebno impresivan bio je Bautista krajem treće runde. Nevjerojatno je podigao tempo, neprestano je bacao udarce i Simon je ‘‘spašavao živu glavu‘‘. 56 značajnih udaraca pogodio je Bautista u trećoj rundi, više nego Simon u cijelom meču.

Bautisti je ovo šesta uzastopna pobjeda i sigurno će uskočiti u top 15 nakon pobjede nad Simonom koji je upisao drugi uzastopni poraz. Prošle godine nokautirao ga je Song Yadong.

Novi poraz Arlovskog, Ferreira brutalno nokautirao Hawesa

Što se ostalih mečeva tiče, spomenut ćemo kako je Andrei Arlovski jednoglasnom odlukom sudaca poražen od strane Walda Cortesa-Acoste. Tako je Arlovski propustio priliku da ostane na -2 u odnosu na Jima Millera, a pritom mislimo na rubriku pobjeda unutar UFC-ovog kaveza. Arlovski je sinoć odradio 41. UFC nastup, a ostao je na 23 pobjede.

Brazilac Brunno Ferreira u svom trećem UFC nastupu brutalno je nokautirao Phila Hawesa, već u prvoj rundi. Ferreiri je to bio 12. profesionalni MMA nastup, a nikada njegove borbe nisu otišle dalje od druge runde.

Phil Hawes s druge strane upisao je treći uzastopni poraz, a u sva tri navrata brutalno je nokautiran. Nećemo se iznenaditi ako od sljedećeg tjedna ne bude dio UFC-a, iako je pokazivao obećavajuć potencijal kad se pojavio u organizaciji.

Meč između Farida Basharata i Taylora Lapilusa bio je ‘‘šahovsko nadmudrivanje‘‘ kao što smo i najavljivali, a Farid Basharat nametnuo se svojim grapplingom i kontrolom te je do pobjede došao jednoglasnom odlukom sudaca.

Marcus McGhee i Gaston Bolanos također su opravdali naša očekivanja i uvrštenje u ‘‘tri meča koja ne smijete propustiti‘‘. Otvoreno i beskompromisno su se ovi bantamaši potukli od prve do posljednje sekunde, a čvršći i konkretniji bio je McGhee. Nokautom u drugoj rundi McGhee je porazio Bolanosa.

Kompletne rezultate UFC Fight Night 234 eventa pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC Fight Night 234 - rezultati eventa:

Main card:

Magomed Ankalaev def. Johnny Walker via KO (punch) - R2, 2:42 of Round 2

Jim Miller def. Gabriel Benitez via submission (face crank) - R3, 3:25

Mario Bautista def. Ricky Simon via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 29-28)

Brunno Ferreira def. Phil Hawes via KO (punches) - R1, 4:55

Waldo Cortes-Acosta def. Andrei Arlovski via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 29-28)

Preliminarni dio priredbe:

Preston Parsons def. Matthew Semelsberger via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Marcus McGhee def. Gaston Bolanos via TKO (strikes) - R2, 3:29

Farid Basharat def. Taylor Lapilus via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Jean Silva def. Westin Wilson via TKO (punches) - R1, 4:12

Nikolas Motta def. Tom Nolan via TKO (punches) - R1, 1:03

Joshua Van def. Felipe Bunes via TKO (punches) - R2, 4:31

Linker
28. travanj 2024 07:45