UFC

Dominick Cruz i dalje ima šampionske ambicije: ‘Zašto bih radio sve ovo ako nemam taj cilj?‘

Dominick Cruz

 Screenshot (youtube, Mma Junkie)
Jedan od najvećih boraca bantam kategorije u povijesti nada će osvojiti titulu po treći put

Treću pobjedu zaredom ovog vikenda tražit će Dominick Cruz. Bivši UFC-ov prvak bantam kategorije predvodit će UFC on ESPN 41 priredbu borbom protiv Marlona Vere, a pobijedi li Cruz trenutno petorangiranog izazivača te kategorije, doći će ponovno jako blizu samog vrha te kategorije.

36-godišnji Cruz imao je jako dobru 2021. gdje je upisao pobjede protiv Caseyja Kenneyja i Pedra Munhoza, ali godine koje su prethodile tome nisu bile lake. U periodu od kraja 2016. godine pa do sredine 2020. godine, odradio je samo dva nastupa i oba je izgubio (Garbrandt, Cejudo). Kroz cijelu svoju karijeru imao je velikih problema s ozljedama, ali kroz sve te poteškoće dodatno je sazrijevao.

‘‘Mogu reći da su moje dvadesete bile teške zbog nekih odluka, mog uma, kao i svog stresa kroz koji sam prolazio. Čuo sam puno puta da djelujem jako zrelo i smireno dok dajem intervju. Mislim da je to zbog toga što sam sazrijevao kroz poteškoće u životu i naučio sam biti zahvalan na onome što imam. Sve to pomoglo mi je i da izbjegnem nove ozljede. Bivajući pod stresom možete se puno lakše ozlijediti. Sada se trudim ostati što smireniji.‘‘

U dva navrata Cruz je osvajao titulu prvaka UFC-ove bantam kategorije, a pojas je ukupno tri puta uspješno obranio. Titulu je držao i u WEC-u, a tamo je dvaput uspješno obranio pojas. Da nije bilo učestalih ozljeda, Cruz bi vjerojatno imao puno više obrana titule, ali što je, tu je.

Unatoč svim poteškoćama i nešto poznijim borilačkim godinama, naročito za niže kategorije, Cruzove ambicije i dalje su iste.

‘‘Zašto bih radio sve ovo ako nemam cilj postati prvakom? Mislim da bi sve ovo bilo uzaludno da nije tako. Sjedim ovdje još uvijek, iako su mnogi mislili da neću. Koliko zahvalan mogu biti samo zbog toga? Ja nisam niti trebao biti ovdje kad se uzmu u obzir sve ozljede, nikada nisam trebao niti doći do drugog osvajanja titule. Vjerojatno ću biti autsajder u svakoj sljedećoj borbi, ali to je okej.‘‘, izjavio je Dominick na konferenciji za medije.

Cruz uistinu jeste autsajder protiv Vere i koeficijent na njegovu pobjedu u prosjeku iznosi oko 3.00, dok je oko 1.40 na pobjedu Vere. Pomalo podcjenjivački prema borcu Cruzovih vještina i iskustva, ali na njemu je da nas uvjeri u suprotno.

Linker
23. travanj 2024 06:46