UFC

Došao je i taj dan! Vrijeme je za UFC 280 i stoga saznajte najbitnije informacije o eventu

Charles Oliveira i Islam Makhachev

 Screenshot (youtube, Ufc)
Vjerojatno najveći UFC-ov event u 2022. godini održava se danas u poslijepodnevnom terminu

Koliko smo samo iščekivali 22. listopada (10. mjesec) i UFC 280 event u Abu Dhabiju. Teško je pronaći UFC-ov event koji je imao bolji i uzbudljiviji ‘‘fight card‘‘ od ovoga.

Samo glavna borba večeri između Islama Makhacheva i Charlesa Oliveire dovoljno je uzbudljiva sama po sebi, ali ostatak programa također je spektakularan. Oprostit ćemo UFC-u i činjenicu da su Manon Fiorot i Katlyn Chookagian dobile mjesto na ‘‘main cardu‘‘ ispred mečeva poput onog između Seana Bradyja i Belala Muhammada ili onog u kojem će se obračunati Volkan Oezdemir i Nikita Krylov.

Što nas zapravo čeka večeras?

Dva meča za titulu u centru su pažnje. Islam Makhachev i Charles Oliveira borit će se za titulu prvaka u lakoj kategoriji. Charles Oliveira u petom mjesecu ostao je bez titule zbog pada na vagi uoči meča protiv Justina Gaethjea. Brazilac je u tom meču pobijedio i tako je UFC-ova laka kategorija ostala upražnjenog trona. Oliveira je u nizu od 11 uzastopnih pobjeda, a Makhachev se zaustavio na deset. Obojica djeluju nepobjedivo već nekoliko godina, a večeras će jednom nizu doći kraj.

U sunaslovnoj borbi večeri gledat ćemo također meč za titulu, ali u bantam kategoriji. Aljamain Sterling tražit će drugu obranu pojasa, a protivnik će mu biti T.J. Dillashaw koji je u lovu na epitet ‘‘najvećeg bantamaša u povijesti UFC-a‘‘. Dillashaw je u dva navrata bio prvakom ove kategorije i pojas je uspješno branio ukupno tri puta. Prvi put ga je izgubio od Dominicka Cruza, a drugi put ga je porazila USADA. Ne, USADA nije ime nekog japanskog borca, nego je naziv Američke antidopinške agencije. Dillashaw je 2019. godine napustio tron nakon pozitivnog testa na doping, a u kavez se vratio sredinom prošle godine. Nakon pet teških rundi pobijedio je Coryja Sandhagena i dokazao je da još uvijek pripada samom vrhu. Aljamain Sterling s druge strane ponovno će pokušati utišati kritičare koji su glasni još otkako je osvojio pojas diskvalifikacijom Petra Yana.

Ostatak programa također nudi nevjerojatno uzbudljive mečeve. Kad je sami početak ‘‘carda‘‘ u pitanju, vrijedi izdvojiti novi nastup Muhammada Mokaeva koji će se danas boriti protiv Malcolma Gordona. Ovaj meč drugi je po redu, a 22-godišnji Mokaev borac je za kojeg je teško nepovjerovati da jednog dana neće postati prvakom. Dagestanac s britanskom adresom iza sebe ima sedam pobjeda u jednako toliko nastupa, a pod okriljem UFC-a slavio je dvaput.

Kako preliminarni dio priredbe bude odmicao, gledat ćemo još neke jako zanimljive mečeve. Nikita Krylov i Volkan Oezdemir zajedno imaju 40 pobjeda prekidom. Krylov je samo jednom slavio na bodove u 37 profesionalnih mečeva, a dvaput je gubio na taj način. Oezdemir je također samo dvaput gubio na bodove, a pet puta je slavio na taj način. Jako teško će ovaj meč dogurati do sudačke odluke i stoga ‘‘nemojte treptati‘‘ kad se u kavezu nađu ova dvojica iskusnih poluteškaša.

Preliminarni dio zatvorit će Belal Muhammad i Sean Brady. Petorangirani i osmorangirani izazivači velter kategorije zaslužili su mjesto i na ‘‘main cardu‘‘, ali razumljiva je i ovakva odluka UFC-a. Obojica su sjajni ‘‘grappleri‘‘ i bit će jako zanimljivo vidjeti tko će se uspjeti nametnuti kao dominantniji borac. Više o Seanu Bradyju očekujte u nastavku dana, jer radi se o vrlo zanimljivom potencijalu velter kategorije. Dovoljno je reći da je još uvijek neporažen, a iza njega je 15 profesionalnih mečeva. Da ne zaboravimo, meč između Makhmuda Muradova i Caia Borralha predzadnji je na preliminarnom dijelu priredbe, a radi se o borbi koja ima potencijala za postati i jednom od najuzbudljivijih na cijelom ‘‘cardu‘‘.

Katyln Chookagian i Manon Fiorot otvorit će ‘‘main card‘‘, a radi se o borbi koja će poslužiti kao zagrijavanje za ono što slijedi, a to je meč Beneila Dariusha i Mateusza Gamrot. Dariush je u nizu od sedam uzastopnih pobjeda, dok Gamrot ima četiri. Beneil je šesti u poretku izazivača, a Mateusz je deveti. Obojica su potkovani u svakom segmentu MMA-a i meč može biti zanimljiv gdje god se bude odvijao.

Gamrot je u stojci tehnički svestraniji, brži i agilniji, ali Dariush posjeduje udarac kojim u trenutku može doći do pobjede nokautom. Završe li ovi borci u parteru, uzbudljivost bi mogla biti još veća, jer obojica su elitni BJJ majstori.

Nakon njih u kavez će stupiti Petr Yan i Sean O‘Malley. Dok su Dariush i Gamrot elitni ‘‘grappleri‘‘, ova dvojica bantamaša elitni su kad je stojka u pitanju. Petr Yan potkovaniji je i u ostalim segmentima, ali za očekivati je da ćemo gledati pravi obračun u stojci. O‘Malley je vjerojatno najpopularniji borac bantam kategorije, a u meču protiv Petra Yana trudit će se dokazati da zaslužuje ogromni ‘‘hype‘‘ koji se stvorio oko njegovog imena. Ruski borac i bivši prvak bantam kategorije u nizu je od dva uzastopna poraza (oba protiv Sterlinga) i pobjeda mu je imperativ. Šteta što se bore na tri runde, ali nećemo se previše žaliti.

Kada se event održava?

Jedno od glavnih pitanja uoči svakog borilačkog spektakla jeste termin održavanja. Za razliku od većine spektakularnih UFC-ovih evenata, ovaj će se održati u terminu koji izrazito pogoduje europskim fanovima. Abu Dhabi (Ujedinjeni Arapski Emirati) grad je domaćin, a program starta već od 16:30 po našem vremenu. Prvotno je event trebao startati u 16:00h, ali nakon što je otpao meč Zubaire Tukhugova i Lucasa Almeide, početak je pomaknut za 30 minuta.

‘‘Main card‘‘ odnosno glavni dio priredbe koji je sačinjen od ukupno pet mečeva startat će od 20:00h. Mnogi će pitati ‘‘a kada se bore Oliveira i Makhachev‘‘. Odgovor je - nitko zapravo ne zna. Sve ovisi o tome koliko će trajati ostala četiri meča na ‘‘main cardu‘‘ i koliko duge će biti pauze između mečeva. Oliveiru i Makhacheva možemo očekivati iza 23:00h u kavezu, ali uvijek postoji mogućnost da se to dogodi i ranije. Jednostavno gledajte/pratite cijeli event i nećete imati problema s pogađanjem kada će se Oliveira i Makhachev boriti.

Gdje pogledati event?

‘‘Ima netko link‘‘ i ‘‘gdje se može gledati‘‘ također konkuriraju za najučestalija pitanja na koja ćemo danas nailaziti. UFC 280 event zapravo je PPV event i gledanje se plaća. Preliminarni dio priredbe možete gledati putem UFC Fight Passa ako posjedujete njihovu pretplatu, a glavni dio je u sklopu PPV-a (‘Plati pa gledaj‘). Cijena PPV-a iznosi 59,95 američkih dolara (458,16 kn).

Mnogima vjerojatno preskupo, ali dobre vijesti su da će prijenosa biti i na druge načine. Nova TV prema svom TV rasporedu uključit će se u event od 22:00h, a ‘‘main card‘‘ koji starta u 20:00h bit će dostupan i na Gol.hr-u. Naravno, najbrže rezultate i izvještaje mečeva popratite na našem portalu.

Mnogi će pitati za ‘‘link‘‘ raznoraznih streamova. Nažalost, linkove ‘‘streamova‘‘ ne možemo i nećemo dijeliti jer radi se o ilegalnoj distribuciji UFC-ovog materijala. Ne osuđujemo one koji gledaju preko ‘‘streamova‘‘, ali sami ćete se morati snaći za takve stvari.

Gdje se event održava?

Ranije je već spomenuto kako je Abu Dhabi grad domaćin, a kad je dvorana u pitanju, radi se o Etihad Areni, nekoć znanoj kao Yas Bay Arena. Kapacitet dvorane iznosi 18 tisuća gledatelja. UFC je tamo prvi puta gostovao početkom 2021. godine, a bio je to event koji su predvodili Calvin Kattar i Max Holloway. Dustin Poirier i Conor McGregor svoj drugi međusobni obračun odradili su u toj areni, a Glover Teixeira prošle je godine postao prvakom UFC-ove poluteške kategorije u toj dvorani. UFC ove godine nije održao event u Etihad Areni, ali ovaj današnji nadoknadit će sve.

To su dakle najbitnije stvari koje trebate znati u vezi današnjeg/večerašnjeg spektakla. Što dodati, osim da se strpite još nekoliko sati, a od 16:00h udobno se smjestite i uživajte u ovoj poslastici. Nastavite naravno pratiti i naš portal jer slijedi još podosta interesantnog sadržaja vezanog za samu priredbu.

Uživajte!

Linker
20. travanj 2024 18:02