UFC

Tko je zapravo Sean Brady? Prošle godine skoro je ostao bez stopala, a danas ide po pobjedu karijere

Sean Brady

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Neporaženi UFC-ov velteraš tražit će ulazak u top 5 večeras protiv Belala Muhammada

Khamzat Chimaev, a odnedavno sve više i Shavkat Rakhmonov. To su dva imena oko kojih se trenutno stvara najveći ‘‘hype‘‘ kad su u pitanju nadolazeći velteraši, ali i nadolazeći borci na cijelom rosteru. Obojica su neporaženi, a borbe lakoćom dobivaju.

Rakhmonov je u svih šesnaest profesionalnih nastupa slavio prekidom, dok je Chimaeva samo Gilbert Burns dovukao do sudačke odluke, ali Khamzat je slavio jednoglasnom odlukom. Iza Chimaeva je ukupno 12 profesionalnih mečeva. Bez ikakve dileme obojica zaslužuju veliki ‘‘hype‘‘ i velike karijere su ispred njih. Međutim, osim njih dvojice, u velter kategoriji još je jedan neporaženi borac unutar top 15 koji također zaslužuje pažnju.

Radi se o Seanu Bradyju (15-0), borci koji se u UFC-u pojavio nešto prije Rakhmonova i Chimaeva. 29-godišnji momak iz Philadelphije, po struci automehaničar, trenutno je osmi u poretku izazivača UFC-ove velter kategorije. U desetom mjesecu 2019. godine debitirao je pod okriljem UFC-a, a u najjaču svjetsku MMA organizaciju došao je kao prvak Cage Fury organizacije u kojoj je dvaput uspješno obranio titulu u velter kategoriji.

Iskusni Court McGee dočekao ga je u debiju. Dva od tri uspješna rušenja upisao je Brady, a obranio je svih šest pokušaja McGeeja. Nije Brady ipak uspio naročito kontrolirati McGeeja u parteru, a borba se pretežno odvijala na nogama. 119 značajnih udaraca pogodio je Sean u tri runde, a primio ih je 107. Jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28) je prekaljenog veterana. Uslijedila je pobjeda nad ‘‘Austrijskim Wonderboyjem‘‘ Ismailom Naurdievim kojeg je izdominirao hrvanjem i kontrolom. Nakon toga uslijedile su dvije pobjede prekidom. ‘‘Submissionom‘‘ je Brady pobijedio Christiana Aguileru (‘giljotinom‘) i Jakea Matthewsa (‘arm-triangle gušenje‘).

image

Jake Matthews vs. Sean Brady

USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

Tu je već bilo jasno da je Brady ozbiljan potencijal, a uslijedio je meč protiv Michaela Chiese, koji je ujedno bio i prvi rangirani protivnik s kojim se Brady susreo. Chiesa je sa šestog mjesta ušao u taj meč, a nakon tri runde zanimljive borbe, slavio je Brady.

Iako je do pobjede došao jednoglasnom odlukom, a savladao je puno iskusnijeg i renomiranijeg borca, bio je to meč u kojem je Brady zapravo razočarao mnoge. Rušio je Brady i Chiesu, u svakoj rundi uspijevao je doći barem do jednog rušenja. Međutim, u stojci je pokazao određene manjkavosti protiv Chiese koji nije naročito poznat kao vrsni borac udarač. Krajem borbe Chiesa je i srušio Bradyja te ga je pošteno izudarao u posljednjih tridesetak sekundi borbe. Bradyjev ‘‘cardio‘‘ nije izgledao naročito dobro, kao niti način na koji se nosio s primanjem udaraca. Brady je u nekim kasnijim intervjuima pokušao pojasniti razlog svoje lošije izvedbe.

‘‘Ono što me uistinu mučilo jeste činjenica da sam dvaput u karijeri lomio nos. Jednom tijekom priprema, dok sam pokušavao izvesti kimuru na sparing partneru, on se pokušavao izvući i koljenom mi je smrskao nos. Uvijek imam problema kad mi netko dotakne nos, jer odmah počne krvariti. Chiesa me dobro pogodio, a to se dogodilo nakon otprilike tri minute borbe. Usta su mi bila puna krvi cijeli ostatak meča. Osjećao sam se kao da ne mogu disati. Morao sam improvizirati i to me izbacilo iz takta. Ako ne možete disati, teško je išta drugo raditi. Usta su mi bila puna krvi i krv mi se slijevala niz grlo.‘‘, započeo je Brady u jednom od razgovora za Morning Kombat, a zatim je nastavio:

‘‘Ovaj put ću sanirati taj problem. UFC mi to sređuje i više neću imati problema s tim. To je nešto što sam odavno trebao napraviti, ali jednostavno nisam.‘‘, rekao je Brady.

Sean je i gostujući u MMA Houru isticao kako njegovo izdanje protiv Chiese nije niti približno ono što može pružiti i da ga raduje što fanovi, ali i kolege borci misle da je to njegov maksimum. Talentirani borac iz Philadelphije silno se raduje pokazati što zapravo može.

Ako ste mislili da je problem s nosom jedina stvar koja je Bradyja mučila prošle godine, prevarili ste se. Sean se tijekom ljeta 2021. godine borio s nečim puno ozbiljnijim što mu je moglo završiti i karijeru.

Brady se u osmom mjesecu prošle godine trebao boriti protiv Kevina Leeja, ali meč je otkazao zbog infekcije stopala. Do infekcije je došlo nakon manje posjekotine, a situacija se drastično pogoršala. Infekcija se proširila na tetive i zglob, a Brady je uoči meča s Chiesom objasnio koliko je situacija bila ozbiljna.

‘‘Jednostavno sam super sretan što sam ovdje. Skidanje kilaže i sve to uvijek je sranje, ali uživam u svakom dijelu. Zahvalan sam što sam se vratio. Bilo je trenutaka kad sam bio u bolnici i nisam mogao hodati. Mislio sam da ću ostati bez stopala. Moja zaručnica, majka i ja bili smo poprilično uplašeni. Srećom, sve je dobro prošlo i ja sam nevjerojatno sretan i uzbuđen što sam ovdje.‘‘, započeo je Sean, a zatim je dodatno objasnio što mu je tada prolazilo kroz glavu.

‘‘U tom trenutku mislio sam si ‘Briga me za borbu i taj sport, izgubit ću svoje stopalo i neću moći hodati.‘ Tjednima sam bio u bolnici. Svaki put kad bih stao na nogu, bol je bila nepodnošljiva, nisam mogao hodati. Bio sam puno više zabrinut oko toga.‘‘

Sve je na kraju dobro prošlo, ali Brady je neko vrijeme bio izvan dvorane i treninga, a pauza je trebala biti i dulja, ali nije u potpunosti slušao savjete liječnika.

‘‘Jedva sam se čekao vratiti u dvoranu. Imao sam svojevrsni kateter umetnut u ruku i stoga mi je trebalo nešto dulje. Nije mi bilo dopušteno puno toga...Kad god moja zaručnica nije bila kod kuće, ja bih se uništavao vozeći sobni bicikl. Nije mi bilo dopušteno znojenje ili nešto takvo. Ipak, morao sam trenirati, nisam mogao dočekati.‘‘, pojasnio je tada Brady.

Tri mjeseca nakon svih tih problema, Brady je ušao u kavez s Chiesom, a kad uzmemo sve te gore navedene probleme u obzir, jasno je da Brady zasigurno može bolje sada kad je sanirao sve te ozljede i zdravstvene probleme.

Belal Muhammad neće biti lak protivnik, zapravo će biti najteži ispit u Bradyjevoj dosadašnjoj karijeri. Petorangirani izazivač velter kategorije ima sedam pobjeda u posljednjih osam nastupa. Borba protiv Leona Edwardsa završila je ‘‘no contestom‘‘ zbog Edwardsova uboda u Belalovo oko. Muhammad je sjajan hrvač, a uspješnost mu je 91 posto kad je u pitanju obrana od rušenja. Puno je iskusniji od Bradyja i mogao bi neutralizirati njegovo hrvanje, a Brady je u stojci pokazao puno rupa. Naravno, nije ni Belal Muhammad elitni udarač, ali sve u svemu, radi se o meču u kojem je jako teško procijeniti gdje će se borba odvijati i tko će zapravo odnijeti pobjedu.

Sean Brady u ovaj meč ulazi jako motiviran da pokaže kako njegovo izdanje protiv Chiese nije pravi pokazatelj njegovih kvaliteta. Radi se o momku koji i inače pršti od samopouzdanja, a krajem petog mjeseca ove godine dotaknuo se i Khamzata Chimaeva koji je spomenut na samom početku teksta.

‘‘Vidio sam kako mnogo ljudi omalovažava njegove vještine jer je imao težak meč protiv Burnsa, ali i on je čovjek. Da, razvalio je nekoliko tipova, ali oni nisu dobri kao Gilbert. Khamzat je izgledao sjajno. Bio je 11. u poretku, a pobijedio je drugorangiranog borca. To je ogroman skok i on je izgledao odlično. Jako je potkovan u svim segmentima i nema rupa u njegovoj izvedbi. Khamzat bi pobijedio većinu tipova u kategoriji, 100 posto. Ali mene ne, ja smatram da ću ih sve pobijediti. Khamzat i ja idemo prema vrhu, a tamo ćemo se definitivno susresti.‘‘

Dakle, Sean Brady vjeruje da je bolji i od Khamzata Chimaeva, ali prvo će morati dokazati da je bolji od Belala Muhammada. Krajem prošle godine puno je dokazao pobjedivši Craiga Jonesa u ‘‘grappling‘‘ meču, a Craig Jones pripada samom vrhu svjetskog ‘‘grapplinga‘‘ i na prste jedne ruke mogu se izbrojati bolji ‘‘grappleri‘‘ od Craiga Jonesa.

Malo je i velteraša koji su u ovom trenutku bolji od Belala Muhammada, a Sean Brady u zadnjem meču preliminarnog dijela UFC 280 priredbe, pokušat će se priključiti klubu boraca koji su bolji od Belala.

Nakon pobjede nad Chiesom, Daniel Cormier imao je problema sa Seanovim imenom. Nije se ‘‘DC‘‘ mogao sjetiti kako se Sean Brady zove i morao je potražiti pomoć njegovih trenera.

Nadimak Seanovog današnjeg protivnika glasi ‘‘Remember the name‘‘ (‘Upamtite ime‘). Međutim, možda ime Sean Brady bude ono koje ćete od večeras morati upamtiti, jer radi se o borcu koji bi narednih nekoliko godina mogao biti pri vrhu velter kategorije, a tko zna, možda jednom zasjedne i na sami tron.

Nikako ne propustite njegov večerašnji obračun s Belalom Muhammadom.

Linker
25. travanj 2024 12:32