UFC

Dricus Du Plessis ušutkao je kritičare! Južnoafrikanac je nokautirao Roberta Whittakera

Dricus Du Plessis

 Sports Press Photo/ddp USA/Profimedia
Kvalitete Dricusa Du Plessisa konstantno se osporavaju, ali on je od danas novi izazivač za titulu u srednjoj kategoriji

‘‘Fight card‘‘ UFC 290 eventa prepun je fantastičnih mečeva, ali mnogima je obračun Roberta Whittakera i Dricusa Du Plessisa meč koji su najviše iščekivali. Robert Whittaker ušao je u taj meč kao osjetni favorit, ali obojica uvijek pružaju atraktivne mečeve, a takav meč očekivao se i danas.

Whittakerova brzina radila je veliki problem Dricusu u uvodnim minutama. Whittaker bi eksplozivno ulazio u distancu s koje može pogađati Dricusa, a prednjim direktom lijepo bi radio štetu. Nakon otprilike dvije minute, Whittaker je pokazao Dricusu kako će morati razmišljati i o obrani rušenja. Odličan ‘‘level change‘‘ napravio je Whittaker i ‘‘double leg‘‘ rušenjem srušio je Du Plessisa. Nije ipak Whittaker uspio dugo zadržati Južnoafrikanca u donjoj poziciji i meč se nastavio u stojci. Pogodio je i Dricus nekoliko udaraca desnicom u periodu koji je uslijedio te je djelovao opuštenije nego početkom borbe. Minutu prije kraja runde Du Plessis je uspio doći i do rušenja, a Whittakera je pokušao zaključati u D‘arce gušenje. Whittaker je bez većih problema obranio taj pokušaj, ali rundu je proveo u donjoj poziciji iz koje je primio nekoliko udaraca, a Du Plessis mu je udarcem laktom stvorio i posjekotinu na desnoj strani lica. Definitivno je Dricus uzeo prvu rundu tom sekvencom u posljednjoj minuti.

Već u prvoj rundi Du Plessis je ušutkao kritičare i pokazao je kako se može nositi s borcem poput Whittakera. Našao se Whittaker u nezahvalnoj poziciji nakon te prve runde i trebala mu je dominantna druga dionica. Nastavio je Whittaker prijetiti uglavnom prednjim direktom i krošeom, dok je Du Plesiss uglavnom ostajao prekratak sa svojim boksačkim kombinacijama. Ipak, nakon dvije minute druge runde, Du Plessis gotovo iz ničeg pogađa Whittakera prednjim direktom i šalje ga u nokdaun. Kao da Dricus na prvu nije niti prepoznao da je uzdrmao Whittakera i trebalo mu je nekoliko sekundi da shvati kako može tražiti finiš. Teško je Whittaker bio uzdrman, a onda kada je Dricus namirisao krv, bilo je samo pitanje trenutka kada će završiti Whittakera. Nizao je Dricus udarac za udarcem i sredinom druge runde završio je Whittakera.

Gotovo sve analize osporavale su kvalitete Dricusa Du Plessisa i očekivalo se kako će ga Whittaker ‘‘školovati‘‘. Ipak, Dricus je opet ušutkao kritičare i upisao je šestu pobjedu u svom šestom UFC nastupu. Israel Adesanya sve je posmatrao iz prvih redova, a to je meč koji nas čeka u srednjoj kategoriji. Du Plessis je ovom pobjedom izborio status sljedećeg izazivača i upravo Adesanya bit će njegov sljedeći protivnik.

Neposredno nakon meča Adesanya i Du Plessisa uslijedilo je sučeljavanje u kavezu. Israel Adesanya vodio je glavnu riječ, a prvak je vidno isprovociran Dricusovim ranijim komentarima. Južnoafrički borac prije nekoliko mjeseci izjavio je kako Adesanya zapravo nije ‘‘prvak iz Afrike‘‘, jer ne živi u Africi. Adesanya nikako ne može preći preko tih komentara, što se očitovalo u sučeljavanju njega i Du Plessisa. Konstantno je Adesanya nazivao Du Plessisa ‘‘niggerom‘‘ (‘crnčugom‘), dok je Du Plessis odlučio ostati smiren. Nakon bijesnog ispada Adesanye, Du Plessis ga je odlučio izignorirati i otišao je s navijačima slaviti svoju pobjedu nad Whittakerom.

Čeka nas jako zanimljiv meč za titulu u srednjoj kategoriji.

Linker
18. svibanj 2024 02:18