UFC

Dustin Poirier i Charles Oliveira borit će se za titulu prvaka već ove godine

Dustin Poirier
 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
UFC 269 priredba dobila iznenađujuće je dobila još jednu borbu za UFC titulu na program

Iako se cijelo ljeto govorilo o tome da bi se Charles Oliveira i Dustin Poirier mogli susresti u prosincu, budući da je Brazilac taj termin naveo kao savršen za svoju prvu obranu titule, posljednjih tjedana činilo se da to više nije opcija. Prije svega zbog toga što je UFC 269 priredba, koja se održava 11. prosinca, na program već dobila dvije borbe za titulu. Amanda Nunes i Julianna Pena čak su bile najavljena kao glavna borba, nakon čega su pridodani Brandon Moreno i Deiveson Figueiredo, no nije se jednom dogodio slučaj da jedna priredba ugosti tri borbe za titulu. UFC 269 na kraju će postati još jedna od njih, dobivanjem nove glavne borbe. I to kakve!

Teško bi UFC mogao na bolji način završiti ovu godinu nego borbom za titulu vjerojatno posljednjih godina najpopularnije kategorije. 31-godišnji Oliveira (31-8, 20-8 UFC) pokušat će u svojoj prvoj obrani titule doći do desete pobjede u nizu, u svojoj svakako najtežoj te najvažnijoj borbi otkako je postao članom lake kategorije. Godinu dana stariji Poirier (28-6, 21-6 UFC) mogao se protiv Oliveire za titulu boriti još prije par mjeseci, ali odabrao je odraditi treću borbu protiv Conora McGregora. To se na kraju pokazalo kao dobra odluka, budući da je pobjedama protiv McGregora zaradio velike novce, ali i znatno podigao svoju popularnost te prepoznatljivost. Upravo ovo posljednje će automatski i ovu borbu učiniti većom. Iako je Dustin izazivač, on je svakako u ovoj borbi veća zvijezda nego prvak, čija borba za titulu protiv Michaela Chandlera baš i nije postigla veliki financijski uspjeh.

Sa stilske strane gledat ćemo borbu u kojoj će Poirier svakako pokušati akciju što je više moguće zadržati izvan grappling pozicija, nebitno radi li se o gornjoj ili donjoj poziciji, budući da je Oliveira u obje briljantan. Naravno da to nije jedino gdje je dobar, budući da je u svojim posljednjim borbama pokazao da itekako zna i udariti te je tri od posljednjih pet pobjeda ostvario nokautom. Brazilac je rekorder po broju UFC pobjeda prekidom te pobjeda prisiljavanjem na predaju, ali isto tako i po broju različitih tehnika kojima je to postizao. O njegovoj atraktivnosti puno govori to što je drugi u UFC povijesti prema osvojenim bonusima. Do sada ih je uzeo 17, samo jednog manje nego Donald Cerrone.

Što se tiče Poiriera, o njemu se ne može u jednom odlomku izreći dovoljno pohvala, budući da se radi o jednom od najkompletnijih boraca svijeta. No, u ovom će okršaju svakako njegov cilj biti navesti Oliveiru na kickboxing okršaj, gdje će "na papiru" Dustin svakako imati najviše šanse. Iako u ovakvom ogledu niti jednu opciju odvijanje ove borbe ne smijemo odbaciti. Apsolutno sve je moguće u okršaju ovakva dva velemajstora. Veselimo se!

Mjesto održavanje UFC 269 priredbe još uvijek nije poznato, ali nećemo biti iznađeni ako odluka padne na krcatu T-Mobile Arenu u Las Vegasu. UFC je ovakve spektakle uvijek najviše volio organizirati "u svom dvorištu" pa je velika vjerojatnost da će tako biti i ovaj put.

Linker
24. travanj 2024 19:11