UFC

Evo kojih pet superborbi bi UFC mogao organizirati u bliskoj budućnosti

Max Holloway

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Tko ne voli borbe prvaka protiv prvaka, najbolji protiv najboljeg?

Dana White, predsjednik UFC-a, poznat je po svojoj ljubavi prema međudivizijskim superborbama koje okupljaju dominantne prvake iz različitih težinskih kategorija. S obzirom na to da trenutno nekoliko UFC prvaka dominira svojim divizijama, promocija ima niz potencijalnih superborbi koje bi se mogle organizirati u bliskoj budućnosti. Iako ništa nije sigurno u nepredvidljivom svijetu mješovitih borilačkih vještina, trenutno stanje pruža nekoliko zanimljivih mogućnosti. Evo pet potencijalnih superborbi koje bi UFC uskoro mogao razmotriti:

5. Valentina Shevchenko protiv prvakinje bantam kategorije (pobjednica borbe Pennington-Peña)

Sljedeći mjesec Valentina Shevchenko pokušat će vratiti svoju titulu muha kategorije od Alexe Grasso. Prethodna borba završila je pomalo kontroverznim neriješenim ishodom, što sugerira da Shevchenko ovaj put ima dobre šanse za pobjedu. Ako vrati naslov, Shevchenko će imati ograničene opcije u muha kategoriji, s obzirom na njezinu prijašnju obranu naslova u čak sedam navrata. Ipak, Shevchenko ima nedovršenog posla u bantam kategoriji. U 2017. godini bila je blizu osvajanja titule bantam kategorije od Amande Nunes. S obzirom na to da je Nunes sada u mirovini, Shevchenko bi mogla izazvati pobjednicu nadolazeće borbe za titulu bantam kategorije između Raquel Pennington i Julianne Peñe. Ovo bi joj pružilo priliku da postane prvakinja u dvije divizije.

4. Islam Makhachev protiv Belala Muhammada

Belal Muhammad šokirao je MMA svijet pobijedivši Leona Edwardsa i osvojivši naslov velter kategorije. Unatoč svojoj dugoj pobjedničkoj seriji, malo je tko vjerovao da može osvojiti UFC zlato. Kao trenutni prvak velter kategorije, očekuje se da će se Muhammad boriti protiv neporaženog Shavkata Rakhmonova, možda čak u prosincu. Međutim, iznenađenje bi moglo doći u obliku prvaka lake kategorije Islama Makhacheva. Makhachev, koji dominira lakom kategorijom od 2015. godine, mogao bi odlučiti prijeći u višu kategoriju kako bi izazvao Muhammada. Već je sudjelovao u superborbi protiv tadašnjeg prvaka perolake kategorije Alexandera Volkanovskog, a njegov prelazak u kategoriju do 77kg bio bi vrlo atraktivan meč. Ako obojica pobijede u svojim nadolazećim borbama, ova superborba mogla bi postati stvarnost početkom 2025. godine.

3. Max Holloway protiv Michaela Chandlera za ‘BMF‘ titulu

UFC-ova ‘BMF‘ titula, poznata po organiziranju visoko-profilnih i uzbudljivih borbi, trenutno je u rukama Maxa Hollowaya, koji je porazio Justina Gaethjea. Holloway se sprema boriti protiv Ilije Topurije za naslov prvaka perolake kategorije u listopadu, ali neovisno o ishodu, zadržava ‘BMF‘ pojas. Potencijalna superborba mogla bi ga suprotstaviti Michaelu Chandleru, dinamičnom borcu poznatom po uzbudljivom stilu borbe. Chandler, koji čeka borbu s Conorom McGregorom koja izgleda sve manje vjerojatna, mogao bi vidjeti borbu za ‘BMF‘ pojas s Hollowayem kao izvrsnu priliku. Njihov sudar bio bi prava poslastica za MMA fanove, s obzirom na agresivne stilove obojice boraca.

2. Tom Aspinall protiv Alexa Pereire

Borba koju svi žele vidjeti za Toma Aspinalla je ujedinjenje naslova u teškoj kategoriji s Jonom Jonesom. Međutim, s Jonesom koji je više zainteresiran za "borbu za naslijeđe" protiv Stipe Miočića, Aspinall bi se mogao naći bez borbe s ‘‘Bonesom‘‘. Ako se Jones povuče, Aspinall bi se mogao suočiti s Alexom Pereirom, aktualnim prvakom poluteške kategorije, koji je izrazio interes za postizanjem povijesnog uspjeha osvajanjem titula u tri različite kategorije. Ako Pereira uspješno obrani naslov protiv Khalila Rountreeja u listopadu, prelazak u tešku kategoriju kako bi se suočio s Aspinallom mogao bi biti povijesni događaj. Aspinall bi vjerojatno bio favorit zbog svoje veličine i vještina u hrvanju, ali Pereira ima nokaut moć koja čini ovu borbu vrlo uzbudljivom.

1. Sean O‘Malley protiv Ilije Topurije

Prvak bantam kategorije Sean O‘Malley i prvak perolake kategorije Ilia Topuria obojica imaju zakazane sljedeće borbe. O‘Malley će braniti svoj naslov protiv Meraba Dvalishvilija dok će se Topuria boriti protiv Maxa Hollowaya. Ako oba prvaka izađu kao pobjednici, superborba između O‘Malleya i Topurie mogla bi biti na vidiku. O‘Malley, koji je već izrazio interes za prelazak u perolaku kategoriju, mogao bi se okušati u osvajanju naslova u dvije divizije. S obzirom na to da obojica posjeduju izvanredne udarne vještine i nokaut moć, borba bi bila vrlo zabavna i nepredvidiva. Pobjeda O‘Malleya mogla bi ga učvrstiti kao jednu od najvećih zvijezda UFC-a.

Zaključno, ove potencijalne superborbe ne bi samo uzbudile fanove već bi također pomogle UFC-u da zadrži svoju reputaciju stvaranja velikih mečeva koji definiraju sport. S nekoliko prvaka na vrhuncu svojih karijera, sljedećih nekoliko godina moglo bi biti ispunjeno borbama visokih uloga koje pomiču granice mogućeg u MMA-u.

Linker
05. rujan 2024 10:27