UFC

Figueiredo ostao prvak nakon neodlučene borbe, Oliveira demolirao Fergusona, Holland ušao u povijest

Deiveson Figueiredo i Charles Oliveira
 screenshot/YouTube
UFC je održao svoju pretposljednju priredbu u 2020. godini

Pravi spektakl za sve željne odličnog MMA-a pružila je UFC 256 priredba. Program koji su mnogi u startu otpisali na kraju je završio kao jedan od najboljih i najuzbudljivijih u cijeloj godini, a osporavana glavna borba pružila je ponajboljih 25 minuta koje smo tijekom 2020. gledali. I što je najbolje, vjerojatno nas očekuje revanš iste, budući da je završila bez pobjednika.

Naime, Deiveson Figueiredo ostao je prvak muha kategorije nakon neodlučene borbe protiv Brandona Morena. Borbe prepune uzbuđenja i akcije. Ista je započela automatskim agresivnim pristupom od strane prvaka, koji je krenuo s velikim brojem udaraca od samog starta, ali Moreno je pokazao kako je spreman na to. Nevjerojatno visok tempo, uz dva tehnički potkovana borca donio je pet minuta neprestane akcije, ali to je zapravo bio tek početak. U drugoj rundi nastavilo se još jače, s tim da je ovog puta Moreno par puta pametno odabrao trenutak za rušenje. Nije uspio dugo zadržati borbu na podu, no svakako je bilo bitno za dojam, iako su oni kvalitetniji udarci bili pogođeni od strane prvaka.

Ključan trenutak dogodio se u trećoj rundi, odnosno činjenica da je Figueiredo dva puta pogodio Morena u međunožje je rezultirala oduzimanjem boda prvaku. Nije to bilo namjerno, ali je zbog nepažnje bio ponovljeni slučaj i sudac nije imao izbora. Moreno je u toj rundi izgledao najbolje do tada, a četvrta dionica ponudila je poseban spektakl. U vjerojatno najuzbudljivijoj rundi godine, ovaj dvojac nije se zaustavljao niti jednog trenutka, a svakim udarcem tražio se završetak borbe. Obojica su se na trenutke činili u problemima, da bi se odmah iz istih vraćali i pripremili su sve za posljednjih pet minuta. Unutar njih vidjelo se tko je bolji, budući da je Brazilac odradio najbolji posao do tada te zahvaljujući odličnom izboru udaraca je uspio anulirati ono što je napravio Moreno i ostati prvak. Sudačke kartice glasile su jednom 48-46 u korist Figueireda, dok su dvije bodovale 47-47. Jasno je kako je kazneni bod doveo do ovoga te bi bez njega Brazilac pobijedio, no ovako je možda i poštenije. Prema borcima koji su bili sjajni te prema ljubiteljima sporta koji vjerojatno dobivaju revanš.

Pobjednik sunaslovne borbe bio je Charles Oliveira, nakon nevjerojatno dominantne izvedbe protiv Tonyja Fergusona. "Do Bronx" svaku je rundu uspješno odgovarao na nogama, sve do prilike da odvede borbu na tlo, gdje je onda prezentirao svoj fantastičan grappling, uz onaj Demiana Maije sigurno najbolji u UFC-u. Na kraju prve runde izvukao je polugu na ruci Fergusona, na što ovaj nekim čudom nije tapkao, a par puta su mu se dobre pozicije otvarale tijekom ostatka borbe, no nije uspijevao iz njih završiti. U drugoj rundi došlo je do prekida nakon ilegalnog nenamjernog udarca Fergusona, a niti to nije pokolebalo Brazilca, koji je samo nastavio jednako dominantno. Fergusona je ostavio bez apsolutno ikakve šanse, a nakon ovakve dominacije i osme pobjede u nizu, nitko mu ne bi smio osporiti poziciju idućeg izazivača za titulu.

Kao i vrlo često kad se dva vanserijaska grapplera nađu u borilištu, borba MacKenzie Dern i Virne Jandirobe završila je kao kickboxing okršaj, u kojem je Dern pokazala napredak na nogama te je pobijedila jednoglasnom sudačkom odlukom. Može ona biti više nego zadovoljna jer će joj ovakvih 15 minuta svakako dobro doći u nastavku karijere.

Prve dvije borbe glavnog programa donijele su novi pad brazilskih veterana, Ronalda "Jacarea" Souze i Juniora Dos Santosa. Jacare je teško nokautiran u borbi protiv Kevina Hollanda. Brazilac je u ovoj borbi odmah krenuo na rušenje te je nakon nešto više od jedne minute u svojoj namjeri uspio. Pokušavao je proći kroz gard Hollanda, da bi u jednom trenutku primio desni kroše iz donje pozicije, koji ga je automatski zaustavio. Holland je primijetio kako je Brazilac uzdrman te je izvukao svoje noge, a onda i dalje iz donje pozicije pogodio još dva krošea, nakon kojih je legendarni Jacare doslovno zaspao na koljenima i borba je bila gotova. Holland je ovom izvedbom ušao u povijest, kao treći borac u povijesti UFC-a koji je upisao pet pobjeda u jednoj kalendarskoj godini. No, on je to napravio u samo sedam mjeseci, što je posebna doza nevjerojatnog, a od idućeg tjedna mogao bi biti i Top 10 borac srednje kategorije.

Ništa bolje od svog sunarodnjaka nije prošao Junior Dos Santos, zapravo je bivši teškaški prvak doživio četvrti poraz u nizu, a svi su se dogodili nokautom i mora se priznati kako je blizu otkazu. Bolji od njega bio je Ciryl Gane. Već u prvoj rundi njihove borbe, Francuz je radio bolje i konkretnije te je dobio rat na nogama, tijekom kojeg je Dos Santos tražio nešto iz svog starog arsenala, ali bez uspjeha. U drugoj se rundi samo potvrdila činjenica da je ostao i bez mogućnosti primanja udaraca. Točno na sredini runde ga je Gane uzdrmao prednjim direktom, a onda nakon nekoliko dodatnih udaraca i završio. Francuz tako korača prema vrhu koji mu mnogi predviđaju, dok bi Dos Santos trebao razmisliti ima li smisla nastaviti narušavati svoje zdravlje.

Na uvodnom programu Cub Swanson je savladao Daniela Pinedu prekidom u drugoj rundi, Rafael Fiziev zaustavio je u prvoj Renata Moicana, dok je Gavin Tucker jednoglasnom sudačkom odlukom savladao Billyja Quarantilla. Tecia Torres upisala je tek drugu pobjedu prekidom u karijeru, nakon što liječnici nisu dozvolili da Sam Hughes nastavi borbu nakon prve runde, a 21-godišnji Chase Hooper prekidom u trećoj rundi savladao je Petera Barretta, borca koji je do tog trenutka bio dominantan u svakom pogledu.

UFC 256 - Rezultati

Deiveson Figueiredo (c) vs. Brandon Moreno - neodlučena borba (većinski)
Charles Oliveira def. Tony Ferguson - jednoglasna sudačka odluka
MacKenzie Dern def. Virna Jandiroba - jednoglasna sudačka odluka
Kevin Holland def. Ronaldo Souza - KO (R1 1:45)
Ciryl Gane def. Junior dos Santos - TKO (R2 2:34)

Cub Swanson def. Daniel Pineda - KO (R2 1:52)
Rafael Fiziev def. Renato Moicano - KO (R1 4:05)
Gavin Tucker def. Billy Quarantillo - jednoglasna sudačka odluka
Tecia Torres def. Sam Hughes - TKO (R1 5:00)
Chase Hooper def. Peter Barrett - SUB (R3 3:02)

Linker
14. travanj 2024 21:50