UFC

Francis Ngannou se javio iz bolnice, uspješno je prošao operaciju

Francis Ngannou

 Frederic J. BROWN/AFP/Profimedia
Dva mjeseca nakon borbe protiv Ciryla Ganea, UFC-ov teškaški prvak podvrgnuo se operaciji

Odmah na konferenciji za medije nakon borbe koju je 22. siječnja na UFC 270 priredbi odradio protiv Ciryla Ganea, Francis Ngannou otkrio je kako je već u pripremama doživio ozljedu koljena te kako će biti prisiljen podvrgnuti se operaciji, a onda i oporavku koji bi mogao potrajati sve do kraja godine.

Ipak, od tada se nisu pojavljivale nikakve vijesti o tome, sve dok Francis u svojoj posljednjoj objavi na Instagramu nije otkrio kako je operacija uspješno odrađena.

"Operacija koljena danas je jako dobro prošla. Riječ je o rekonstrukciji prednjih križnih ligamenata i popravku srednjih. Također, nema nikakve štete na meniskusu. Slijedi vrijeme rehabilitacije da bih se vratio u normalu i onda sam ponovno u pogonu", napisao je 35-godišnji Ngannou, zahvalivši se liječnicima koji su zahvat obavili.

Nije poznato što je Ngannou toliko dugo čekao s operacijom, odnosno gotovo puna dva mjeseca, posebno nakon što je sam izjavio kako će oporavak trajati šest do devet mjeseci. No, ako pogledate dublje u ono o čemu se govori, to bi moglo imati smisla. Francisu je pobjedom nad Ganeom trenutni UFC ugovor produžen za razdoblje od još godinu dana ili dvije borbe. No, on je već izjavio kako se pod uvjetima istog ne namjerava boriti, a u pregovorima oko novog ima jedan zahtjev koji mu UFC nema namjeru uvažiti. Riječ je o dozvoli da nastupa izvan UFC-a, prije svega u boksačkim mečevima. Naravno, promocija mu to može dozvoliti, ali to bi bio izuzetno riskantan potez, jer bi onda to isto mogli zatražiti i drugi borci, koji će tražiti jednake uvjete za sve. UFC bi time izgubio ekskluzivnost na svoje zvijezde, a to bi s poslovne strane bio katastrofalan potez.

Tako da je vrlo lako moguće da je Francis sve istempirao tako da oporavak potraje do isteka ugovora. Kako je razlog izostanka zdravstveni, UFC u tom slučaju ne bi imao pravne razloge za oduzeti mu titulu te bi pregovori o novom ugovoru došli u trenucima kad je on i dalje prvak te time ima bolju startnu poziciju nego što bi to bilo da mu je pojas oduzet. Posebno jer se za sada ne može procijeniti kakva bi bila slika teške kategorije da Kamerunac promociju napusti.

U svakom slučaju, sad je sigurno da ga neće biti neko vrijeme i više nema nikakvih prepreka po pitanju pokretanja borbe za privremenu titulu. A tu bismo mogli, barem ako ćemo suditi po mišljenju ljudi vrlo bliskih događanjima, gledati Jona Jonesa protiv Stipe Miočića.

Linker
26. travanj 2024 02:45