UFC

Francis Ngannou: ‘UFC me pokušava diskreditirati, a bio sam prisiljen posuđivati novce za život‘

Francis Ngannou
 PX Images/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Pred svoju prvu obranu titule, UFC-ov teškaški prvak progovorio je o svojim osjećajima

22. siječnja iduće godine, na UFC 270 priredbi, trebao bi Francis Ngannou po prvi put braniti titulu UFC prvaka teške kategorije, koju je krajem ožujka osvojio savladavši Stipu Miočića. To je svakako par mjeseci kasnije nego što je bio njegov plan, ali sve se poremetilo kad on nije bio u stanju ispuniti UFC-ove zahtjeve pa je organizirana borba za privremenu titulu. Nju je osvojio Francisov bivši timski kolega Ciryl Gane, borac koji bi prema tome sad trebao biti njegov idući protivnik.

Svakako je jedna turbulentna godina iza čovjeka koji je napokon uspio u svom naumu da dođe na tron, posebno jer smatra kako se UFC prema njemu nije ponio niti malo korektno. Pomalo čudno ako znamo da je riječ o borcu kojeg se pred prvu borbu protiv Miočića, organiziranu početkom 2018. godine, promoviralo na takav način da je tadašnji prvak apsolutno minoriziran. Sad kad su se barem neke stvari posložile, Ngannou je svoju priču iznio tijekom gostovanja u MMA Houru Ariela Helwanija.

"Mislim kako je UFC pokušao napraviti pritisak na mene, a to nije bilo u redu. Bilo je sve toliko čudno da me uopće nije uznemirilo. Pitao sam se što se događa i onda sam prihvatio. Ono što me danas smeta je što su u promociji te borbe mene pokušavali diskreditirati, pravili su se da mi dozvoljavaju da budem na odmoru te da se vratim kad budem spreman. Ja sam im rekao da nisam na odmoru i da se želim boriti. A onu su uzeli snimku iz Embeddeda da bi zaigrali tu igru, da bi me diskreditirali i pokazali kako sam na odmoru. To nije bilo u redu od njih jer nije istina. Iskoristili su me da bi kontrolirali situaciju. Nemam problem s borbom za privremeni pojas, ali napravite to bez da me sabotirate", rekao je Francis, okrenuvši se svojim emocijama i onome što bi volio u bližoj budućnosti osjetiti:

"Nemam osjećaj da me žele promovirati. Možda sam u krivu, ali tako mi trenutno sve izgleda. Ne možete nekoga promovirati i istovremeno ga diskreditirati. To se ne radi. Znate što ja želim? Za početak ponešto respekta. Nakon toga se neke stvari moraju posložiti, moram osjećati neko poštovanje prema meni, barem da izgleda kao da im je stalo. To je to. Nisam nikad tražio nešto puno više od toga. To bi mi već bilo dovoljno. Izborio sam poziciju na kojoj se nalazim, nisam nominiran za istu. Zaslužio sam ono što imam."

Problem je zapravo nastao kad Francis nije bio u stanju prihvatiti borbu početkom kolovoza. On je tražio vremena do kraja rujna, na što je vjerovao da ima pravo, no UFC je imao svoje planove. Francisu svakako nisu pomogli niti problemi s vizom, zbog čega se u Kamerunu zadržao duže nego što je zapravo planirao. Na sve to UFC nije imao nikakvu reakciju.

"Da ne spominjem kako mi zapravo nisu dali vremena da odem kući, predstavim pojas svom narodu, svojoj državi, svojoj obitelji. Zašto je odjednom bila tolika žurba? Borio sam se dva puta u posljednje dvije godine i sad odjednom moram braniti titulu nakon dva mjeseca? Gdje je žurba, gdje je problem? Zašto ne mogu dobiti vremena koliko svi ostali, tri ili četiri mjeseca?", potpuno opravdano se upitao prvak teške kategorije.

Vjeruje kako je problem ipak malo dublji, odnosno da je riječ o poslovnoj strani.

"Nisam potpisao novi ugovor. Prije svega, postoji šampionska klauzula i zbog toga su me pokušavali pritisnuti, no nisam potpisao uz uvjete koje su ponudili i mislim kako je to problem. Osjećam se kao da uz takve uvjete nisam zaštićen. Borio sam se dva puta u dvije godine i morao sam posuđivati novac za život. Nikoga nije bilo briga za to. Nemam nikakve garancije, nikakvu zaštitu i zbog toga želim dobiti nešto bolje i biti plaćen koliko zaslužujem", zaključio je.

Trenutno ne znamo je li takav ugovor dobio za još uvijek službeno nepotvrđenu borbu protiv Ganea, za koju se već krenuo pripremati, ali svakako je najvažnije da se vraća. On je sam najavio da želi biti aktivan prvak i čini se kako još uvijek drži do tog plana. Naravno, da bi ga ostvarivao, prvo će u siječnju morati odraditi itekako težak posao da bi ostao prvak. Veselimo se borbi i najvažnije da je ona ugovorena.

Linker
19. travanj 2024 22:44