UFC

‘Gruzijski viking‘ napokon u kavezu! Potencijal je za sami vrh, ali više mečeva je otkazao nego odradio

Guram Kutateladze

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
31-godišnji Guram Kutateladze silno se muči s odrađivanjem nastupa, ali danas ga napokon gledamo u kavezu

Među mnoštvom interesantnih mečeva i zanimljivih boraca koji će nastupiti večeras na UFC on ESPN 48 eventu, pažnju ćemo vam usmjeriti prema ‘‘Gruzijskom vikingu‘‘, odnosno Guramu Kutateladzeu (12-3-0, 1-1 UFC).

S razlogom želimo da obratite pažnju na ovog fantastičnog borca lake kategorije. 31-godišnji Guram Kutateladze rodom je iz Gruzije, ali dugi niz godina stanuje u Švedskoj. Jako teško odrastanje imao je Guram koji se rodio dok je Gruzija bila zahvaćena ratom i velik dio svog djetinjstva (15-ak godina) proveo je odrastajući u Rusiji gdje se još kao četverogodišnjak upoznao s borilačkim sportom. Nakon što je Gruzija postala pogodnom za život i povratak, Kutateladze i njegova obitelj vratili su se svojoj domovini.

‘‘Gotovo sam zaboravio svoj jezik, morao sam ga učiti ispočetka. Vratili smo se, ostali smo ovdje (u Gruziji) oko četiri godine. Nakon toga mi se preko mog ruskog trenera pružila prilika da preselim u Švedsku, u dvoranu ‘‘House of Samurai‘‘ koju danas držim. Nisam imao tim, nisam imao trening partnere, niti trenere. Bio sam bez ikoga i samostalno sam si tražio mečeve.‘‘, objasnio je Kutateladze u sjajnom dokumentarcu koji je BlockAsset snimio upravo o njemu.

Guram je u intervjuu za UFC-ovu službenu stranicu naveo kako je još kao 11-godišnjak odradio svoju prvu profesionalnu MMA borbu, ali njegov prvi profesionalni MMA nastup službeno se dogodio 2010. godine. Kutateladze je na eventu u Gruziji porazio debitanta Dmitriyja Izoriu ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi.

Dobro je Guram započeo karijeru upisavši tri pobjede u tri nastupa, ali onda su uslijedila dva poraza zaredom. Kao da su mu ti porazi dobro došli, jer nakon toga je Kutateladze ušao u niz od osam uzastopnih pobjeda. Posebno impresivna bila je pobjeda koju je krajem 2019. godine upisao pod okriljem Bravea.

Sjajni Gruzijac nokautirao je Felipea Silvu nakon samo 44 sekundi borbe, a to mu je bio ujedno i posljednji nastup izvan UFC-a. U desetom mjesecu 2020. godine debitirao je u UFC-u, a odmah je uparen s Mateuszom Gamrotom, jednim od najboljih europskih boraca.

Gamrotu je to također bio UFC debi, a u organizaciju je došao s pedigreom KSW-ovog prvaka u dvama težinskim kategorijama. Jako kvalitetan, ali i tijesan meč odradili su Kutateladze i Gamrot, a podijeljenom odlukom sudaca slavio je Guram. Mateusz Gamrot nije bio zadovoljan odlukom sudaca, a s njim se složio čak i sam Kutateladze. Daniel Cormier zatražio je osvrt od strane Gurama neposredno nakon meča, a Guram je održao govor kojim je brzo pridobio simpatije fanova.

‘‘Brate, prije svega, volim te. Drugo, ovo nije moja borba, ovo je sranje. Ja sam iskren tip. Ja i ovaj tip (Gamrot) naporno radimo, ali ovaj rezultat, to nije moja borba. Koliko je rušenja imao taj tip (5 rušenja upisao je Gamrot, op.a.)? Žao mi je što moram ovo reći, ali ne bih trebao dobiti ovu borbu. Ne znam kako su suci ovo bodovali. Nisam sretan, jer ovo nije ono što sam čekao. Gamrot, brate, ti si ratnik, hvala ti puno. Rekao sam ti, ti si trebao dobiti ovaj meč‘‘, rekao je Guram Kutateladze i time je pokazao o kakvom se tipu borca i osobe radi.

Nije se Guram mogao usrećiti pobjedom za koju je smatrao da je nezaslužena, a priliku za popravak trebao je dobiti u trećem mjesecu 2021. godine. Nažalost, dvaput je Kutateladze otkazivao meč protiv Dona Madgea, a glavni razlozi uglavnom su bile ozljede ili problemi s vizom. Sve do šestog mjeseca 2022. godine, Kutateladze nije odradio svoj drugi UFC nastup.

Niti u drugom UFC nastupu, UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ nisu ga štedili. Kutateladzeov drugi protivnik u UFC-u bio je Damir Ismagulov, borac koji je u meč ušao s omjerom 23-1, a bio je u nizu od 18 uzastopnih pobjeda.

Fantastičan meč pružili su Ismagulov i Kutateladze, ali suci su ponovno imali jako težak posao. Ovaj put se Gruzijac našao na gubitničkoj strani podijeljene sudačke odluke, ali on i njegov tim nisu se slagali s tom odlukom.

‘‘30-27, stvarno? Taj tip trebao bi biti pogubljen na licu mjesta zbog tog rezultata! Ja se žalim jer tko će drugi progovoriti o ovome? Tko će ispraviti ovu nepravdu? Apsolutno nitko, samo ćemo zaboraviti na ovo. ODVRATNO! Oduzmimo sucima pola plaće kad naprave pogreške.‘‘, tada je putem Instagrama poručio Guramov trener Andreas Michael, ujedno i glavni trener u švedskom Allstarsu.

Da, Guram Kutateladze veliku većinu svojih priprema odrađuje u Allstarsu, a veliki je prijatelj i s Khamzatom Chimaevim. Za razliku od Chimaeva, Guram Kutateladze ipak je nešto drukčiji tip borca.

Gruzijac nije prvenstveno hrvač, nego je sjajan kickboksač i majstor muay thaija. Njegove vještine u stojci besprijekorne su, a kreativnost koju prezentira tijekom borbe također je zapanjujuća. Ali treninzi zajedno s Khamzatom Chimaevim i ostalom ekipom unutar Allstarsa utjecali su na Guramove hrvačke vještine, pa se tako radi o borcu koji je potkovan i u tom segmentu. Gruzijac hrvačke vještine uglavnom koristi kako bi branio protivničke pokušaje rušenja, a čak i kad ga se sruši, fizički vrlo moćni Guram brzo se vraća na noge.

Sve od meča protiv Ismagulova, Gurama Kutateladzea nismo imali prilike gledati u kavezu. Ponovno se Gruzijac mučio s ozljedama, zdravstvenim problemama i vizom. U prvom mjesecu trebao se boriti na eventu u Brazilu, a Thiago Moises odabran je kao njegov protivnik. Ponovno težak izazov za Gurama, ali ‘‘Gruzijski viking‘‘ morao je otkazati nastup zbog infekcije stafilokokom.

‘‘Zadobio sam malu posjekotinu, a nakon toga infekciju stafilokokom. Ali problem je to što je infekcija izrasla u nešto puno više. Nisam mogao micati ruke, a davali su mi šest različitih antibiotika. Ništa nije pomoglo. Moja borba u Brazilu je otkazana, a poslije toga trebao sam se boriti u Vegasu prije 2-3 tjedna. Ali zbog problema s vizom, moj meč je bio otkazan. Nije lijep osjećaj kad se to dogodi, ali to je dio igre. Ja konstantno treniram i vjerovao sam da će doći moje vrijeme, ostao sam spreman.‘‘

Trebao se Kutateladze protekli mjesec boriti protiv Jamieja Mullarkeyja, ali kao što je opisao, meč je otkazao zbog problema s vizom. Priliku za nastup na UFC on ESPN 48 eventu dobio je nakon što je Jordan Leavitt otkazao borbu protiv Elvesa Brenera. Kutateladzeu je ponuđeno da uskoči kao zamjena, a Gruzijac silno željan borbe objeručke je prihvatio tu priliku.

Iako je uskočio na ‘‘short notice‘‘, veliki je favorit protiv Brazilca Brennera (14-3-0, 1-0 UFC). 1,15 u prosjeku iznosi koeficijent na pobjedu Kutateladzea, dok koeficijent na pobjedu njegovog protivnika varira od 5,00 do 6,00. Ali ovakav meč zapravo je i trebao Guramu.

Radi se o borcu koji ima potencijal za sam vrh i mnogi ga vide kao budućnost kategorije. Nažalost, od 2020. godine do danas odradio je samo dva UFC nastupa, a duplo više (4) ih je otkazao. Da je sve teklo po planu, Kutateladze bi danas vjerojatno kotirao kao top 10 borac unutar lake kategorije.

Ipak, spletom nesretnih okolnosti, kao i nevjerojatno teških mečeva, Kutateladze je na omjeru 1-1 i tek će treći UFC nastup odraditi večeras. Nadamo se da su problemi s vizom iza njega, kao i problemi s ozljedama. UFC bi sada trebao bolje graditi ovog borca i pružiti mu nekoliko neragniranih protivnika kako bi se vratio u pobjednički ritam. Nakon što Guram vrati natjecateljsku formu i samopouzdanje, doći će vrijeme za obračune s rangiranim borcima, a vjerujte nam da ovaj borac može parirati najboljima na svijetu.

Kako biste nešto bolje upoznali lik i djelo ovog sjajnog Gruzijca, preporučamo BlockAssetov dokumentarac koji opisuje Guramov životni put. Dokumentarac se nalazi ispod teksta, a svakako preporučamo da večeras pogledate i Guramov meč protiv Elvesa Brenera. UFC-ov event starta u 22:00h, a meč između Brenera i Kutateladzea treći je po redu. Dakle, oko 23:00h možete ga očekivati u kavezu.

Linker
02. svibanj 2024 22:42