UFC

Elves Brener priredio je ogromno iznenađenje: Brazilac je prekidom porazio Gurama Kutateladzea

Elves Brener i Guram Kutateladze (desno)

 Screenshot (ufc Fight Pass)
Gruzijac Guram Kutateladze bio je ogroman favorit uoči ovog dvoboja

Ranije danas posebnu najavu posvetili smo Guramu Kutateladzeu (12-4-0, 1-2 UFC), 31-godišnjem gruzijskom borcu sa švedskom adresom. Kutateladzea smo opisivali kao vrlo talentiranog borca koji ima potencijal za najviše domete, ali splet okolnosti zadržao ga je na samo dva UFC nastupa u nešto manje od tri godine.

Kutateladze je četiri puta otkazao nastup u UFC-ovom kavezu, ali danas je napokon uspio nastupiti. Uskočio je ‘‘Gruzijski viking‘‘ na ‘‘short notice‘‘ protiv Brazilca Elvesa Brenera, a iako su ga kladionice označile velikim favoritom u ovoj borbi (1,15 - 6,00), Gruzijac je upisao drugi poraz zaredom. Elves Brener porazio ga je nokautom u trećoj rundi borbe.

Kutateladze je meč otvorio s nekoliko dobro plasiranih ‘‘kickova‘‘, ali nakon 60-ak sekundi, Brener je došao do rušenja nakon što je zaključao ‘‘body lock‘‘. Kutateladzeu je trebala minuta i pol da se uspije vratiti na noge, ali Brener je nastavio tražiti rušenje. To mu ipak nije pošlo za rukom i borba se nastavila u stojci. Ravnopravan je Brener bio i u stojci, sve do posljednjih 20-ak sekundi. Kutateladze je tada ‘‘načeo‘‘ Brenera s nekoliko udaraca laktom u klinču i ozbiljno ga je uzdrmao. Brener je bio na rubu poraza nokautom, a Guram je pogodio još nekoliko čistih udaraca. Čvrsti Brazilac ipak je izdržao do kraja runde, a rundu je okončao posjekotinom iznad desnog oka.

Agresivno je Brener otvorio drugu rundu, ali Guram ga je kaznio s nekoliko tvrdih udaraca. Pokušao je Brener odvesti borbu u parter, ali neuspješni pokušaj rušenja doveo ga je do podređene pozicije u parteru. Kutateladze je zadao nekoliko udaraca laktom, a sudac je nakratko razmišljao i o prekidu borbe. Uspio je Brener izdržati i taj nalet, a Guram se pridigao i pozvao je Brenera na obračun u stojci. Lice Brenera bilo je obliveno krvlju nakon Guramovog udarca laktom u čelo, a Brenerova kosa obojana u bijelu boju samo je pojačala dojam posjekotine i krvi na njegovom licu. Brazilac je prezentirao srčanost, jer i dalje je bio unutar borbe i nije ostajao dužan Kutateladzeu u razmjenama. Usporio je Guram jedan dio druge runde, ali posljednjih 60 sekundi ponovno je pojačao tempo, ispogađao je Brenera s nekoliko čistih udaraca i potom je odveo borbu u parter. Rundu je završio gornjom pozicijom u parteru, a Brener je bio neugodan s pokušajima ‘‘upkicka‘‘.

Agresivno je Brener otvorio treću rundu, a Guram se nije ugodno osjećao kad god bi Brener vršio pritisak. Branio se Gruzijac ‘‘double deckom‘‘, ali Brener je svejedno uspio provući nekoliko udaraca. Gledali smo vrlo uzbudljivu prvu polovinu treće runde, a sredino runde Kutateladze je inicirao klinč i Brenera je ispogađao udarcima koljenom u tijelo. Uistinu aktivan i uzbudljiv meč pružala su oba borca lake kategorije, a Kutateladze je naišao na puno ‘‘tvrđi orah‘‘ nego što se očekivalo. Nako nešto više od tri minute treće runde, borba Brener iz bliske distance sjajno pogađa lijevim krošeom, ali u vrat gruzijskog borca. Kutateladze je bio teško uzdrman tim udarcem, završio je na tlu i Brener je s nekoliko udaraca iz gornje pozicije dokrajčio posao.

Veliko iznenađenje priredio je Brazilac kojemu je ovo druga pobjeda u drugom nastupu unutar UFC-a. Kutateladze je 2020. godine debitirao u UFC-u tijesnom pobjedom protiv Mateusza Gamrota, ali nakon toga upisao je poraz protiv Damira Ismagulova i danas protiv Elvesa Brennera.

‘‘Gruzijski viking‘‘ sigurno može puno više od onoga što njegovi rezultati pokazuju, ali Elves Brener dokazao je kako su ga svi nepravedno podcijenili.

Linker
04. svibanj 2024 11:40