UFC

‘Hype‘ ipak nije opravdan; ‘Robocop‘ je rutinski porazio veliku nadu engleskog MMA-a

Gregory Rodrigues

 Paul Rutherford/Getty images/Profimedia
32-godišnji Brazilac uskočio je na ‘‘short notice‘‘, ali u Manchester je došao u jako dobroj formi

Christian Leroy Duncan i Gregory Rodrigues prvotno su bili smješteni na preliminarni dio UFC 304 eventa, ali naknadno su preuzeli poziciju Muhammada Mokaeva i Manela Kapea.

Ako uzmemo u obzir kakav su meč pružili Kape i Mokaev, zasluženo su se našli na ‘‘prelimsima‘‘, a poziciju na ‘‘main cardu‘‘ opravdali su ‘‘Robocop‘‘ i ‘‘CLD‘‘.

Gregory Rodrigues najavljivao je kako će Duncana ‘‘vratiti u cirkus‘‘, aludirajući na njegove atraktivne, ponekad i akrobatske poteze unutar kaveza. Nije to spriječilo Duncana da se posluži takvim potezima na samom početku meča, ali brzo je Rodrigues smirio tempo rušenjem i zauzimanjem gornje pozicije u parteru. ‘‘Robocop‘‘ se našao u polugardu Duncana koji nije pretjerano aktivan bio u pokušajima da se izvuče iz podređene pozicije. Premalo je radio kukovima i dopuštao je Rodriguesu da mu obje lopatice drži prikovane uz podlogu. Otprilike minutu prije kraja runde Duncan je napokon došao blizu povratka na noge, ali Rodrigues je promptno reagirao i zadržao je Duncana u donjoj poziciji, točnije, u položaju kornjače. Zadao je Rodrigues i nekoliko udaraca u svim tim dominantnim pozicijama čime je i uzeo prvu dionicu ove borbe.

Rodrigues je u prvoj rundi dobio jasne smjernice kako poraziti Duncana. Očita je njegova prednost u grapplingu, ali Rodrigues je Duncanu radio probleme i dok se borba odvijala na nogama. Brazilac je lijepo otvorio drugu rundu, zaredao nekoliko čistih udaraca, a činjenica da je naveo Duncana na pokušaj rušenja jasan je pokazatelj kako je ‘‘CLD‘‘ itekako osjetio udaračku snagu Gregoryja Rodriguesa. Držao je Duncan protivnika uz ogradu kaveza, a sredinom runde plasirao je lijep udarac laktom lijeve ruke. Nekoliko sekundi kasnije Rodrigues uzvraća ‘‘dirty boxing‘‘ razmjenom, ali Duncan je podigao atmosferu udarcem laktom iz okreta. Tempo se primirio tako što je Rodrigues zaključao hvat oko Duncanovih kukova i krenuo je u pokušaj rušenja. Namještanjem pokušaja kimure, Duncan se uspio osloboditi hvata i borba se ubrzo nastavila na distanci. Uslijedio je period koji je ponudio nekoliko jako dobrih i aktivnih boksačkih razmjena na skraćenoj distanci. Deblji kraj izvlačio je Duncan, ali lijep udarac laktom uspio je plasirati Duncan i stvorio je posjekotinu na licu Rodriguesa. Krajem runde, ‘‘Robocop‘‘ je srušio Duncana i vjerojatno uzeo još jednu rundu. Vrlo atraktivan i kvalitetan meč pružili su Duncan i Rodrigues nakon prve dvije runde.

Christian Leroy Duncan treću rundu otvorio je plasiravši nekoliko ‘‘low kickova‘‘, dok je Rodrigues početnih 30 sekundi iskoristio kako bi se dodatno odmorio i uhvatio zalet za ostatak posljednje runde. Minutu unutar treće runde, Duncan je ponovno bacio udarac laktom iz okreta, ali dao je leđa Rodriguesu koji ga je podignuo i vrlo atraktivno srušio u parter. Duncan se ovaj put ekspresno vratio na noge i borba se nastavila u klinču. U jednom trenutku Rodrigues je zaključao nogu Duncana, imao je Engleza oslonjenog na drugu nogu i jednu ruku, a Duncan je pokušao iznenaditi potezom kakav ne viđamo često. U stilu akcijskih filmova, Duncan je zamahnuo nogom na koju je do tada bio oslonjen, ponovno je bacio kružni udarac, ali noga nije pronašla metu i Duncan se našao u donjoj poziciji. Tko ne riskira, ne profitira, ali rizik se ovaj put nije isplatio. Rodrigues je nedugo poslije uspostavio kontrolu s leđa i krenuo je u potragu za stražnjim gušenjem (‘RNC‘). Puno je krvi bilo na podlozi kaveza, a ta krv pretežno je dolazila s lica Gregoryja Rodriguesa. Posljedica Duncanovog udarca laktom u drugoj rundi, ali ‘‘Robocop‘‘ je ipak dominirao borbom i mirno je privodio ovaj meč kraju. Do finiša nije došao, ali nema razloga biti nezadovoljan.

Ovaj meč prihvatio je na ‘‘short notice‘‘ prije mjesec dana i uskočio je umjesto Roberta Bryczeka. Nije Rodrigues dobio priliku odraditi kompletan trening kamp, ali pojavio se fizički i kondicijski spreman, nadjačao je Duncana i zasluženo je slavio pred Duncanovom domaćom publikom. Jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3) Rodrigues je upisao pobjedu unutar Co-op Live arene.

‘‘Robocopu‘‘ je ovo treća uzastopna pobjeda i sedma u devetom nastupu unutar UFC-a. Zaslužio je okušati se s nekim od rangiranih boraca u sljedećem nastupu, dok je pred Duncanom puno posla ako želi opravdati očekivanja koja su postavljena pred njega po dolasku u UFC.

‘‘CLD‘‘ je u UFC došao kao prvak Cage Warriors organizacije, ali nakon prva četiri meča pod okriljem UFC-a, Duncan je na omjeru 3-2. 29-godišnji Englez trenutno ne djeluje kao potencijal za najveće domete, ali njegove najbolje borilačke godine tek će uslijediti.

Linker
19. rujan 2024 12:56